Nieuws Curaçao

Nederlandse militairen trainen weer in de jungle van Suriname

Nederlandse militairen trainen weer in de jungle van Suriname
Archief foto – Defensie

Zo’n 120 militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers gaan volgende maand trainen in de jungle van Suriname. Het gaat om een Jungle Warfare Instructors Course. Daarnaast leveren nog zo’n 130 militairen ondersteuning. Twaalf jaar geleden waren Nederlandse militairen voor het laatst in Suriname.

De eerste militairen vertrekken komend weekend uit Nederland voor de voorbereidingen in Suriname. In mei volgt de rest. Het benodigd materieel wordt over zee vervoerd.

De training in het Surinaamse oerwoud past in een hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. Nederland en Suriname maakten vorig jaar afspraken op defensiegebied. Nederland zegde onder meer ondersteuning toe bij de opleiding en training van het militaire kader en bij de ontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht.

Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het oerwoud van Suriname. Nadien werden de wildernissen van Frans Guyana en Belize decor van deze trainingen.

Jungletrainingen zijn er voor mariniers, commando’s en militairen van de luchtmobiele brigade. Deze eenheden worden namelijk voorbereid om in extreme omstandigheden op te treden: van de woestijn in de Sahel tot de bevroren vlaktes rond de poolcirkel.

De Nederlandse militairen maken bij de training gebruik van de Surinaamse expertise. Als wederdienst voeren Nederlandse militairen enkele bouwprojecten uit rondom het oefengebied, waaronder het plaatsen van een brug.


bol

Deel dit artikel