RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Code zwart in Surinaamse ziekenhuizen: 'Corona onbeheersbaar'

Surinamers in de rij voor de supermarkt nadat ex-president Bouterse verscherpte maatregelen had aangekondigd. (Archieffoto) Beeld © ANP

In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi gisteravond.

Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit de laatste statistieken is gebleken dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan.

De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen op zich te laten inenten.
Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen helemaal anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de Covid-patiënten. Hiervoor is ruim een miljoen euro uitgetrokken.

Nederland stuurt vaccins

Nederland gaat Suriname verder helpen in de strijd tegen het virus. Mits de leveringen het toelaten, wil demissionair minister De Jonge tussen de 500.000 en 750.000 doses van het AstraZeneca-vaccin te doneren. De vaccins zijn dan beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. 

Behalve vaccins worden op korte termijn ook twee zuurstofcontainers vanuit Nederland naar Suriname gebracht. 

Nederland
Lees ook:
Nederland stuurt 700.000 coronavaccins naar Suriname

Amar Ramadhin, de Surinaamse minister van Volksgezondheid wilde vorige week de term code zwart nog niet gebruiken. "Dat roept angst op, en er zijn nog mogelijkheden. Maar we moeten nu al keuzes maken als mensen het ziekenhuis binnenkomen, omdat er geen plek meer is op de ic. Het punt zit eraan te komen dat we de komende periode veel meer van die keuzes moeten maken."

Bekijk ook: verpleegkundige Marianne in Suriname luidt noodklok

02:01
Marianne is vanuit Nederland naar Suriname gegaan om te helpen op de ic. "Materialen en medicijnen zijn op. En dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden."