Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Er zijn op Curaçao valse bankbiljetten van 100 gulden in omloop. Dat stelt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die na analyse van de vervalsingen een aantal kenmerken heeft opgemerkt.

F04 CBCS waarschuwt valse biljettenHet papier dat is gebruikt om de vervalste bankbiljetten te maken is geen speciaal maar normaal papier, wat duidelijk voelbaar is. De letters N en A passen op een echt biljet nauwkeurig in elkaar. Dit is te zien door het biljet tegen het licht te houden. Bij de vervalste biljetten zijn de N en A te zien zonder het biljet tegen het licht te moeten houden.

Echte bankbiljetten hebben ook elk een uniek serienummer. De onderzochte biljetten hadden echter allemaal hetzelfde serienummer. Dit valt uiteraard alleen te ontdekken als iemand meerdere biljetten heeft. Verder is het goudkleurige folie dat op een echt biljet zit bij de vervalsingen donker. Deze verandering in kleur treedt op bij het fotokopiëren van biljetten.

De CBCS vraagt het publiek om alert te zijn en een biljet, met name biljetten van 100 gulden, te controleren alvorens dit aan te nemen. ,,Wanneer u serieuze twijfels heeft over de echtheid van een bankbiljet, wordt u geadviseerd dit te weigeren en de politie in te schakelen”, zegt de CBCS.

Gedetailleerde informatie over de echtheidskenmerken van bankbiljetten is te vinden op de website van de CBCS onder het kopje Education. ,,Wellicht ten overvloede attendeert de CBCS u erop dat geen enkele persoon en/of instelling valse bankbiljetten mag aannemen. Op het vervalsen van geld of het bewust betalen met vals geld staat een gevangenisstraf van ten hoogste negen jaar.”
www.centralbank.cw/education/videos/security-features-of-banknotes


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.