Lokale Cultuur en Natuur

Habitante van Kura di Art: Bridge Club Corsow

Habitante van Kura di Art: Bridge Club Corsow

Foto Nederlandse Bridge Bond

Bridge Club Corsow (BCC) is de enige officiële bridgeclub van Curaçao en is opgericht in 1957. In 1972 trad zij toe tot de Nederlandse Bridge Bond.

Bridge brengt mensen om de tafel. Wanneer schuift u aan? Is de slogan waarmee BCC nieuwe leden probeert te werven. De bridgevereniging lijdt namelijk aan ledenverlies, onder andere door verhuizing van leden naar Nederland. Er is een werkgroep Promotie in het leven geroepen om nieuwe leden te werven. De werkgroep organiseert informatiebijeenkomsten en staat op evenementen om de vereniging te promoten.

“Bridge is een hartstikke leuk, boeiend en spannend kaartspel, dat een intellectuele uitdaging biedt en de geest scherp houdt”, aldus Harriët Luiten, voorzitter van de werkgroep Promotie. “Daarnaast opent het de deur naar veel nieuwe sociale contacten. Jong en oud kan het leren. Je kunt als alleenstaande, maar ook als koppel deelnemen aan de cursus.”

Habitante van Kura di Art: Bridge Club Corsow

Foto Nederlandse Bridge Bond

Bridgen kun je overal: op de club, thuis met vrienden en zelfs via internet. Het is een internationale denksport. Op Curaçao heeft Bridge een grote historie. Al in de jaren vijftig werd in Willemstad bridge gespeeld. Pioniers waren Alphonsine en Huub Bongers, Siem van den Ende, Els en Ad Maas en Henny Dorsman, die bekendheid heeft verworven als de uitvinder van de tray waarop de kaarten onder het tafelscherm worden geschoven.

Ambities schuwden de eilanders niet. In 1964 maakten Alphonsine Bongers-Nel Kock en Siem van den Ende-Nico Maris van Curaçao, en Henk Vocks-Cees Brinkenberg van Aruba namens de Nederlandse Antillen een internationaal debuut op de bridge-olympiade in New York. Over hoe de Nederlandse Antillen op de olympiade belandden, doen de wildste geruchten de ronde. Oud-voorzitster Ivy Sprock van Bridge Club Corsow was in die jaren stewardess en herinnert zich nog een vlucht naar Peru waar een belangrijke bestuurder bij haar aan boord zat. “Ik had een fles Black Label meegenomen en dat werkte heel goed. Binnen niet al te lange tijd waren we aangesloten bij de World Bridge Federation (WBF) en konden we meedoen op wereldniveau.”

De vereniging op Curaçao is zeker ook een sociaal netwerk. Onlangs is de wedstrijdleider Glenn Sewrasjing in het zonnetje gezet. De voorzitter van de Bridgebond Koos Vrieze heeft Glenn het waarderingsbeeld ‘de Kei’ uitgereikt. Dit vanwege zijn grote inzet en hulpvaardigheid voor het bridgen. Dit werd met de hele vereniging gevierd en Glenn was zichtbaar verrast dat hij dit mooie beeldje kreeg.

“Op donderdag 18 juli houdt onze werkgroep een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden”, vertelt Harriët Luiten. Van 4 tot 5 worden in zaal 3 van Kura di Arte de spelregels van het bridge in grote lijnen uitgelegd en ook wordt er informatie gegeven over de bridgecursus die in oktober zal starten. Iedereen is van harte welkom en kan zich opgeven per mail bij: infobridgecuracao@gmail.com.

Meer informatie over Bridge Club Corsow vind je op hun website of via hun Facebook Pagina: https://www.facebook.com/Bridge-Curaçao-1579016165575466/ en informatie over Kura di Arte lees je hier: https://curacao.nu/kura-di-arte-the-best-thing-you-can-become-is-yourself/. Houd vooral ook onze website in de gaten voor meer stukjes over kunst en cultuur. Zo stellen we binnenkort weer één van de andere Habitantes van Kura di Arte aan je voor. Habitante van Kura di Art: Bridge Club Corsow

Deel dit artikel