Al het nieuws

Staatsobligatie van 80 miljoen om schuld handelscrediteuren weg te werken

Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - De totale Arubaanse overheidsschuld bedraagt aan het einde van dit jaar 5.816 miljoen florin (5,8 miljard).

F02 Parlementsgebouw ArubaDe schuldquote komt uit op 93 procent van het bruto binnenlandse product (bbp), terwijl 70 procent bbp als de kritieke grens geldt.
De kortlopende schulden zijn in het derde kwartaal 2022 ten opzichte van het verslag over het tweede kwartaal met 39 miljoen gestegen naar 238 miljoen. Aangegeven wordt dat Aruba in het vierde kwartaal 2022 een staatsobligatie van 80 miljoen aangaat. Deze middelen zullen volgens de regering-Wever-Croes worden gebruikt om achterstanden bij de handelscrediteuren weg te werken.
Zo leest het Antilliaans Dagblad in de jongste brief van het College Aruba financieel toezicht (CAft). De uitvoeringsrapportage over het derde kwartaal laat een financieringsbehoefte zien van 365 miljoen. In de gewijzigde begroting is voor 2022 een financieringsbehoefte opgenomen van 1.113 miljoen (1,1 miljard).
Dit bedrag bestaat uit het begrote exploitatietekort en het resultaat van de kapitaaldienst van het Land van in totaal 92 miljoen en aflopende leningen van circa 1 miljard.
Eerder dit jaar is met Nederland een herfinanciering overeengekomen van de liquiditeitssteunleningen van 916 miljoen tot oktober 2023. Hierdoor bedraagt de financieringsbehoefte dit jaar 197 miljoen (92 miljoen voor het begrote financieringstekort van het Land en 105 miljoen aan aflopende binnenlandse leningen).

Caft: Financieringstekort 2022 een stuk lager
Aruba begroot voor het lopende jaar, 2022, een financieringstekort van 92 miljoen florin. De verbetering van het aanvankelijke financieringstekort van 227 miljoen bij de vastgestelde begroting 2022 naar 92 miljoen is met name toe te schrijven aan verwachte belastingmeevallers en meevallers bij de baten uit dividenden.
Zo meldt het CAft in een recente brief aan minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën. ,,Indien Aruba opvolging zou hebben gegeven aan de aanbevelingen van het CAft bij de vastgestelde begroting 2022 en de adviezen liquiditeitssteun, die vooral zagen op het verlagen van de lasten, dan was het financieringstekort in 2022 nog verder verlaagd.”
De uitvoeringsrapportage tot en met het derde kwartaal toont een gerealiseerd financieringstekort van het Land van 72 miljoen. Dit is in lijn met het begrote financieringstekort van 92 miljoen. ,,Het CAft constateert echter een risico bij de overige baten in het vierde kwartaal, doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVb) de teruggevorderde loonsubsidie nog niet heeft overgedragen aan het Land.”
Hiertegenover staan mogelijke meevallers bij de grondbelasting, de overdrachtsbelasting en de post goederen en diensten. Het CAft vindt het noodzakelijk dat de Arubaanse regering Wever-Croes een uiterste inspanning levert om het financieringstekort in 2022 zoveel als mogelijk te beperken.
Het financieringsoverschot van de gehele collectieve sector bedraagt aan het eind van het derde kwartaal 8 miljoen; 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit financieringsoverschot is, aldus het College, echter een momentopname en wordt met name veroorzaakt door positieve resultaten bij de Aruba Tourism Authority (ATA) en de SVb.
Op jaarbasis wordt conform de gewijzigde begroting een financieringstekort van de collectieve sector verwacht van 64 miljoen. Het verloop van het financieringssaldo op jaarbasis ten opzichte van ultimo derde kwartaal 2022 wordt grotendeels verklaard door het financieringstekort van het Land in 2022 (92 miljoen eind 2022 in plaats van 72 miljoen derde kwartaal) en een correctie van 24 miljoen omdat het resultaat van ATA in 2021 in 2022 als dividend wordt uitgekeerd in het vierde kwartaal. Aangezien de niet-belastingopbrengsten in het derde kwartaal achterblijven bij de gewijzigde begroting, is het van belang dat het dividend in 2022 wordt overgemaakt aan het Land.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.