Nieuws Curaçao

Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te maken uit een persbericht van het Openbaar Ministerie in Aruba.

Van Susteren maakte in mei vorig jaar via sociale media bekend dat zij over belangrijke informatie beschikte, waardoor de vermissing van Natalee Holloway zou kunnen worden opgelost.

bol

De televisiepresentator kondigde destijds op Twitter aan dat ze ‘een BELANGRIJK bewijsstuk’ had gevonden met betrekking tot het lot van het Amerikaanse meisje.

Holloway verdween op 30 mei 2005 op 18-jarige leeftijd tijdens een vakantie op Aruba. Wat er met haar is gebeurd, is nog onduidelijk.

Van Susteren zei niet welk bewijs ze vond, maar noemde het wel ‘adembenemend’. Ze zei dat ze wacht op een laboratoriumtestresultaat voordat ze onthult wat ze ontdekte tijdens het werken met Natalee’s moeder, Beth.

Bewijsmateriaal

bol

Op basis van het ‘bewijsmateriaal’ dat door de journaliste werd aangedragen startte het Openbaar Ministerie een onderzoek, uitgevoerd door het recherche samenwerkingsteam RST, met medewerking van de Amerikaanse FBI.

Het onderzoek richtte zich in de woorden van het OM vooral op de vraag of de door Van Susteren aangedragen informatie zodanig concreet en kloppend was dat die inderdaad kon leiden tot een oplossing. Maar dat bleek niet het geval.

Het onderzoek heeft aangetoond dat Van Susteren het slachtoffer is geworden van bedrog en manipulatie mogelijk door mensen uit Zuid-Amerika waarmee zij in contact was gekomen en die haar, in ruil voor betaling, om de tuin hebben geleid met valse informatie.

DNA

Zo kreeg Van Susteren een postpakket toegezonden vanuit Colombia, met daarin schoenen en kleding die volgens de afzender van Natalee afkomstig zouden zijn. Na forensisch onderzoek door de FBI bleek onder meer dat het in de doos aangetroffen DNA niet overeenkwam met het DNA van Natalee of met het DNA van Joran van der Sloot.

Een schoen in de doos bleek een merkvervalsing, die bovendien waarschijnlijk gefabriceerd is in 2019. Van Susteren heeft ook diverse foto’s en filmpjes toegestuurd gekregen. Uit het onderzoek daarnaar bleek eveneens van manipulatie en bedrog.

bol

De foto’s van vermoedelijke betrokkenen bij de verdwijning van Natalee bijvoorbeeld waren afkomstig van een openbare Facebookpagina. Ook andere foto’s zoals een foto van menselijke botten die volgens de afzender de overblijfselen van Natalee Holloway waren, bleken afkomstig van het internet. Eén foto was bijvoorbeeld geknipt uit een krantenartikel uit 2018 over een vuilnisbelt in Costa Rica.

Verder is uit het onderzoek gebleken dat geen sprake was van meerdere van elkaar onafhankelijke bronnen die eenzelfde verhaal vertelden. Alle personen die Van Susteren hebben benaderd leken met elkaar verbonden, aldus het OM.

Impact

Op 30 mei 2005 verdween Natalee Holloway na een avondje uitgaan op Aruba. Tot op de dag van vandaag heeft de verdwijning van Natalee impact, zo schrijft het OM Aruba. Als er tips binnenkomen die zouden kunnen leiden tot het brengen van klaarheid in deze zaak, dan zullen die door de justitiële autoriteiten van Aruba (het korps politie Aruba), andere opsporingsinstanties en het Openbaar Ministerie (OM) Aruba) worden onderzocht.

Deel dit artikel