Al het nieuws

Volgend jaar veel afhankelijk van wel of niet hervatting raffinage

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ten opzichte van de vooruitzichten van september is de groeiprognose voor Curaçao nu met 0,4 procentpunt naar boven bijgesteld als gevolg van een sterker dan verwachte opleving van het verblijfstoerisme in de tweede helft van 2022.

groeiDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten rekent nu met een reële groei van 5,9 procent bbp (bruto binnenlands product). Zo is gisteren bekendgemaakt door president-directeur Richard Doornbosch (dat is echter nog lang niet genoeg om de terugval van de afgelopen jaren - vooral in coronajaar 2020 - goed te maken, red.).
Voor Sint Maarten is de raming juist met 0,7 procentpunt naar beneden bijgesteld als gevolg van een trager dan verwacht herstel van zowel het verblijfstoerisme als het cruisetoerisme en vertragingen bij wederopbouwprojecten, met name de luchthaven Prinses Juliana en het ziekenhuis. Voor Sint Maarten rekent de CBCS nu met 5,1 procent reële bbp-groei.
De Centrale Bank heeft gisteren haar Economic Bulletin voor december 2022 uitgebracht met daarin een voorlopige groeiprognose voor Curaçao en Sint Maarten over 2022 en de vooruitzichten voor 2023.
,,Ondanks een verslechterd extern klimaat door onder meer een aanhoudend hoge inflatie, strengere financieringsvoorwaarden en overloopeffecten van de oorlog in Oekraïne, heeft het herstel van de monetaire unie na de coronapandemie zich in 2022 voortgezet. De groei werd zowel in Curaçao als in Sint Maarten ondersteund door een toename van het verblijfstoerisme”, aldus de president van de CBCS.

2023
Verwacht wordt dat de groei in 2023 in de gehele monetaire unie ‘zal afzwakken, aangezien de omstandigheden wereldwijd naar verwachting moeilijk zullen blijven’. In lijn met de verwachte lagere reële bbp-expansie bij de belangrijkste handelspartners is de groeiprognose voor 2023 van zowel Curaçao als Sint Maarten ten opzichte van de vooruitzichten van september 2022 naar beneden bijgesteld.
,,Voor Curaçao is die met 0,2 procentpunt verlaagd tot 2,7 procent. Op Sint Maarten zal de reële economische groei naar verwachting vertragen tot 3,3 procent, wat een neerwaartse bijstelling met 0,3 procentpunt inhoudt. Hoewel de inflatie nog steeds hoog zal blijven, zal deze naar verwachting dalen tot 4,5 procent voor Curaçao en 4,2 procent voor Sint Maarten”, stelt Doornbosch.

Raffinaderij
De CBCS heeft ook de macro-economische effecten berekend van de hervatting van de raffinageactiviteiten in Curaçao in het tweede kwartaal van 2023. ,,In dit zogenaamde impactscenario wordt verwacht dat in 2023 het reële bbp in Curaçao met 5,9 procent zal toenemen. Dit is 3,2 procentpunten hoger dan in het basisscenario, waarin de heropening van de raffinaderij niet wordt meegenomen.”
Op middellange termijn zal de verwachte reële bbp-groei in het impactscenario gemiddeld 3,5 procentpunten hoger blijven dan in het basisscenario over dezelfde periode, aangezien de raffinage- en investeringsactiviteiten van de raffinaderij naar verwachting geleidelijk zullen toenemen, licht Doornbosch toe.
Ook al mag worden geconcludeerd dat een hervatting van de raffinageactiviteiten op Curaçao de economische vooruitzichten op middellange termijn aanzienlijk zal verbeteren, zoals blijkt uit de verwachte toename van de economische activiteit en werkgelegenheid, waarschuwt Doornbosch ervoor dat de economische resultaten van verschillende factoren zullen afhangen, waaronder de ontwikkeling van de internationale prijzen voor ruwe olie.
,,Bovendien zullen sterke schommelingen in de internationale prijzen voor ruwe olie met het geplande bedrijfsmodel tot grotere fluctuaties op de lopende rekening van de betalingsbalans leiden, wat risico's inhoudt voor de externe stabiliteit”, besluit de topman van de Centrale Bank.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.