Nieuws Curaçao

Koningspaar praat met relevante betrokkenen over het koloniale verleden van Nederland

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag op Paleis Noordeinde gesproken met een aantal vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld over het koloniale verleden en hoe daarmee in het reine te komen.

Verschillende visies van betrokkenen moeten dit proces vorm gaan geven. Met wie het koningspaar gesproken hebben is niet bekend gemaakt.

Gouden Koets
Aanleiding voor de ontmoeting vandaag was het besluit van de Koning vorig jaar om voorlopig niet meer in de inmiddels gerestaureerde Gouden Koets te rijden op Prinsjesdag. Een van de afbeeldingen daarop toont een tafelreel van de slavernij.

“Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden”, aldus Willem Alexander. “We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden.”

Volgens de Koning zal de Gouden Koets pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. “En dat is nu niet het geval.”

De gerestaureerde Gouden Koets was sinds juni vorig jaar te zien in het Amsterdam Museum. Aan die expositie is in februari een einde gekomen.

Deel dit artikel