Nieuws Curaçao

Vijf internaten krijgen samen 100.000 gulden

WILLEMSTAD – Vijf Curaçaose internaten hebben ieder een cheque van 20.000 gulden elk gekregen van de Stichting Johannes Bosco. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse Johannes Bosco Dag’, dit jaar in Landhuis Klein Kwartier. Het betreft Casa Manita, Huize St. Jozef, Huize Rose Pelletier, Kas Bruder Pius en de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (voorheen G.O.G.).

Dat de donaties dit jaar aanzienlijk hoger waren dan in voorgaande jaren, is dankzij het 75-jarig bestaan van Stichting Johannes Bosco. Die werd in 1947 opgericht om het werk van de Broeders van Brakkeput mogelijk te maken. De broeders leidden jongeren op het landgoed Brakkeput Ariba tot vaklieden en hadden daar ook een internaat voor op Curaçao schoolgaande kinderen van de andere eilanden.

bol

Sinds het vertrek van de ‘Broeders’ richt de stichting zich onder meer op het subsidiëren van projecten die ten goede komen van de Curaçaose jeugd.

Fantastisch

Volgens David Serphos, interim-directeur van de stichting verrichten deze internaten fantastisch werk bij de opvang van kinderen met problematische ‘bagage’. Serphos: “De bewonertjes van deze internaten hebben een moeilijke start gehad. Zij zijn vaak slachtoffer van verwaarlozing of huiselijk geweld of komen uit gezinnen waar psychiatrische, financiële of drugs-gerelateerde problematiek de boventoon voeren. 

Deze internaten bieden een liefdevolle, veilige omgeving, waar deze jongeren in rust en onder professionele begeleiding handvatten krijgen aangeboden die hun eigenwaarde versterken en hen voorbereiden op een goedaardig leven met dezelfde kansen als andere jongeren in de samenleving.”

bol

Toewijding

Serphos bezocht de vijf internaten en is onder de indruk van de zorg en inzet die de medewerkers daar dag in, dag uit bieden. “Het is zwaar werk, waar toewijding onmisbaar is,” aldus de directeur. “Maar elk kind krijgt de aandacht die het nodig heeft. De kinderen gaan intern of extern naar school, worden door deskundigen behandeld, en volgen cursussen gericht op verzorging en verantwoordelijkheid en bereidt hen voor op een zelfredzaam leven, op weg naar onafhankelijkheid.” 

De plaatsing van kinderen in internaten gebeurt op indicatie (onder toezicht stelling) van PSI/Skuchami en de Voogdijraad. In het geval van de Justitiële Jeugdinrichting, is er behalve een internaat ook een deel jeugdgevangenis, waar minderjarigen die door de jeugdrechter strafrechtelijk werden veroordeeld, hun straf uitzitten.

Deel dit artikel