Al het nieuws

‘Illegale stort en vuilverbranding’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op een terrein bij Ronde Klip wordt al jaren achtereen illegaal vuil gestort en verbrand. Ondanks herhaaldelijke klachten van buurtbewoners bij de autoriteiten is er nooit ingegrepen.

rondeklipDat schrijft de Stichting Uniek Curaçao in een uitgebreid bericht met foto’s op haar Facebookpagina. ,,Er zit voor de bewoners niets anders op dan een proces te starten om via het Openbaar Ministerie de daders te doen stoppen met de illegale praktijken.” Daarbij zou wat de stichting betreft de rechter een dwangsom van bijvoorbeeld 10.000 gulden per dag moeten opleggen. Een dergelijk vonnis is ‘in het verleden bij vergelijkbare zaken op Curaçao gehanteerd en effectief gebleken’.
Volgens de stichting proberen de buurtbewoners de illegale praktijken al meer dan twee jaar ‘tegen te gaan en aan de kaak te stellen’. ,,Een terreineigenaar in Ronde Klip laat tegen betaling afval storten en laat op het terrein dagelijks, vaak tegen het eind van de middag, afval verbranden. De politie is op de hoogte om wie het gaat, welk terrein het is en wat er op dat terrein gebeurt”, zo is in het Facebookbericht te lezen. ,,Desondanks wordt er niet ingegrepen.”
Afval storten en afval verbranden ‘zijn volstrekt illegaal’. De bewoners zouden regelmatig contact hebben gehad met het X-team dat speciaal is opgericht om juist dit soort praktijken tegen te gaan. ,,Ook andere overheidsdiensten waaronder de politie zijn door de buurtbewoners benaderd, maar het kwam nooit verder dan beloftes”, aldus Uniek Curaçao. Ondertussen treft de situatie niet alleen Ronde Klip. Ook de bewoners van de omliggende wijken Schelpwijk, Brievengat, Zapateer en Bonam hebben klachten ingediend. ,,De rook- en stankoverlast is voor veel mensen ondragelijk, zeker voor degenen met astmatische aandoeningen.”
Zelfs een succesvolle handtekeningenactie heeft niet mogen baten. Uniek Curaçao concludeert daarom ‘dat er voor de bewoners niets anders opzit’ dan aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.