Nieuws Curaçao

Rijksministerraad neemt nog geen besluit over eis van 12,5 procent salariskorting

DEN HAAG – De Rijksministerraad heeft nog geen besluit genomen over de eis aan de drie landen in het Koninkrijk om de 12,5 procent salariskorting op overheidspersoneel af te schaffen. Reden is het werkbezoek die de staatsecretaris deze week brengt aan de eilanden.

De salariskorting is gespreksonderwerp met de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Om dan al vooruitlopend daarop een besluit te nemen, is niet verstandig, zo luidt de boodschap in Den Haag.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil ruimte geven aan de landen om te stoppen met het korten van 12,5% op het salaris. De salariskorting werd halverwege 2020 ingesteld naar aanleiding van de coronapandemie als teken van solidariteit richting de markt en om de overheidsuitgaven van de landen te verlagen.

Nu de kosten voor het gewone leven steeds hoger worden, moet de 12,5% salariskorting worden heroverwogen, vindt Van Huffelen. Ze stelt daaraan wel voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarde voor het in eigen tempo afschaffen van de 12,5% salariskorting is dat eerdere afspraken over het normeren van topinkomens moeten worden gerealiseerd en de kortingen op het salaris voor politici blijven bestaan.

Deel dit artikel