Al het nieuws


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Rob van de Laar ontwierp in 1991 het Tumba-logo en was tien jaar lang de podiumontwerper voor het Tumbafestival.

F05Twee generaties tumba design 1Echter deze van de Laar is niet de enige creatieve persoon in de familie met liefde voor tumba. Bij familie van de Laar zit het in de genen, want Maarten van de Laar (broer) en Gina van de Laar (dochter) zijn beiden ook betrokken, en tot op de dag van vandaag ‘stagemanager’ tijdens deze muziekfestivalweek. Dochter Liz van de Laar, de andere dochter van Rob en werkzaam als ‘creative director’ bij Profound, heeft zich inmiddels ook weten te binden. Liz van de Laar: ,,In mei 2022 zag ik het logo weer opduiken en na de tweejarige pandemie-pauze wist ik dat ik gewoon moest proberen het logo, tweeëndertig jaar later, in een nieuw jasje te steken. Het doel was, om met het nieuwe ontwerp, het verleden te eren en het heden en de toekomst samen te brengen in een ge-upgrade variant die past bij deze tijd.” Het team van Profound is spontaan aan de slag gegaan en heeft het logo enigszins vereenvoudigd en toch de belangrijkste elementen op hun plaats weten te houden met respect voor de erfenis. ,,We presenteerden dit logo uiteindelijk aan het bestuur van ‘Asosashon di Musiko i Artista die Kòrsou’ (Amak) en ze vonden het geweldig. Samen hebben we enkele laatste bewerkingen gedaan en inmiddels zijn we zover gekomen dat Profound een van de officiële, zowel online als offline ‘branding partners’ geworden is voor de komende edities van het muziekfestival”, aldus Liz van de Laar. Onlangs is er ook een korte documentaire uitgebracht waar Alan Maduro (opdrachtgever), Rob van de Laar en zijn dochter Liz vertellen over het festival. De kijker krijgt inzage in hoe het festival begon en ook hoe de eerste designopdrachten van podium en logo, maar ook het meest recente ontwerp tot stand gekomen zijn.

Het Tumbafestival is een vierdaags evenement waarbij de beste schrijvers, zangers en bands van het eiland de strijd met elkaar aangaan. Het is een van de grootste en belangrijkste culturele evenementen van het jaar en de winnaar wordt gekroond tot ‘Rei of Reina di Tumba’. De oorsprong van de tumba ligt in Afrika en de naam is afkomstig uit de Bantoecultuur in Congo. De tumba is net als de tambú nauw verweven met de geschiedenis van de voormalig Nederlandse Antillen en beide stijlen werden door de Afrikaanse slaven meegebracht naar het Caribisch gebied. Tumba en tambú waren lange tijd verboden en pas in het begin van de jaren zeventig werden ze officieel erkend als muziek en dans van het volk. In 1971 werd de tumba dé muziek van het Curaçaose carnaval, dat voor die tijd werd gedomineerd door calypso en steelbands. Het allereerste Tumbafestival werd in 1982 in het door brand verwoeste Roxy theater gehouden en Anselmus ‘Boy’ Dap werd als eerste tot Tumba-koning gekroond. Tegenwoordig wordt Dap (1933-2021), beschouwd als de ‘Tata di Tumba’ (vader van de tumba). Hij werd als enige tien maal Tumba-koning. Het tumbafestival zal op 23, 24, 25 en 27 januari 2023 plaatsvinden bij het Festival Center in Brievengat. Het evenement zal dit jaar ook beschikbaar gesteld worden voor uitzending, waardoor het op de zustereilanden en in andere landen in de regio op televisie te volgen zal zijn. Jaarlijks schrijven rond de negentig deelnemers zich in en op 15 januari 2023 kan men zich inschrijven. Voor dit festival kan er alleen een passe-partout gekocht worden voor alle vier de avonden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.