Nieuws Curaçao

Bezoek koninklijk paar en prinses Amalia aan Curaçao en het Caribisch deel van het Koninkrijk

WILLEMSTAD – Het koninklijk paar, Willem Alexander en Máxima en prinses Amalia brengen van vrijdag 27 januari tot en met donderdag 9 februari 2023 een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij gaan eerst naar Bonaire en Aruba, daarna naar Curaçao, waar ze op 1 februari aankomen. De delegatie blijft daar tot en met vrijdag 3 februari.

Daarna reizen zij door naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk. De eilanden hebben een programma samengesteld waarbij cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners centraal staan.

bol

Het koninklijk paar en de prinses varen op woensdag 1 februari van Aruba naar Curaçao. Dat gebeurt aan boord van het stationsschip de Zr.Ms. Holland, dat in het Caribisch gebied is gestationeerd. Aan boord vindt een gesprek plaats over de inzet van het ministerie van Defensie in het Caribisch gebied, gevolgd door een rondleiding over het schip en demonstraties.

Na de aankomst in de St. Annabaai van Willemstad vindt de begroeting plaats door onder meer gouverneur Lucille George-Wout, met aansluitend het welkomstceremonieel voor het bezoek aan Curaçao.

Dag 1

In Willemstad start het bezoek een dag later met een wandeling over de Pontjesbrug naar het Brionplein, waar de Koning het startschot geeft voor de inschrijving van de Koningsspelen.

bol

Kinderen van het funderend onderwijs, de basisschool, doen mee aan sportwedstrijden op het plein. Aansluitend bezoekt het gezelschap de wijk Otrobanda, waar zij onderweg spreken met bewoners, kunstenaars en muzikale optredens bekijken. Daarna volgt een lunch met Curaçaose autoriteiten in het Gouvernementspaleis.

In de middag bezoekt het koninklijk gezelschap de wijken Punda en Scharloo. In Punda slaat de koning een munt ter markering van 25 jaar Willemstad als UNESCO Werelderfgoed-stad. Ook beschilderen zij een Chichi, een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert. Vervolgens lopen zij door de wijk Scharloo, met straatkunst, muziek en sportprojecten voor jongeren.

De rondgang eindigt op de Prinses Amaliabrug, waar het gezelschap luistert naar de voor de Prinses gecomponeerde Wals Amalia.

In de avond vindt een diner plaats bij de Kathedraal van Doornen, met éénentwintig Curaçaoënaars die veel betekenen voor de maatschappij. Het aantal gasten staat symbool voor het 21-jarig huwelijk van het koninklijk paar die dag.

Dag 2

In de ochtend bezoekt het koninklijk gezelschap Landhuis Knip, op de voormalige plantage waar Tula in 1795 de slavenopstand startte. Zij bekijken een voorstelling over de opstand en spreken met nazaten van tot slaaf gemaakten.

bol

Aansluitend brengen zij een bezoek aan Hofi Mango, een voormalige suikerplantage dat nu een natuurpark is, waar onder meer een hoveniersopleiding is opgezet.

‘s Middags wonen de koning, koningin Máxima en de prinses Amalia op het strand van Cas Abao een presentatie bij van de Sea Turtle Conservation en Dutch Caribbean Nature Alliance over beschermde zeegebieden en het behoud van de schildpaddenpopulatie.

Ter afsluiting van het bezoek aan Curaçao vindt in de avond een ‘Tumba Muziekconcert’ plaats met carnavalsoptredens op het Brionplein. De avond wordt georganiseerd ter ere van wijlen Boy Dap, die als de koning van de Tumba wordt beschouwd, een dans- en muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Afrika. 

Deel dit artikel