Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Er bestaat een verschil tussen de impact van Covid-19 op ondernemers op Bonaire en ondernemers op Curaçao en Aruba. Hoewel de meeste kleine en middelgrote ondernemers op Bonaire starters zijn en een lager opleidingsniveau hebben dan die op de andere eilanden, hebben ze laten zien over een betere resistentie te beschikken voor wat betreft de impact van Covid-19.

F13 BON ondernemersDit is een van de uitkomsten van een rapport van Qredits, ONL voor ondernemers en HU Kenniscentrum Digital Business & Media dat Milagros Blanken, branch manager van Qredits op Bonaire, onlangs heeft overhandigd aan gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Hennyson Thielman. In het rapport ‘Small Business Index 2021’ wordt aangegeven dat de ondersteuning die ondernemers op Bonaire hebben gekregen tijdens de crisis, die bijna gelijk was aan de ondersteuning van ondernemers in Nederland, een grote factor is in het verschil tussen de eilanden.
Het verschil in opleidingsniveau benadrukt volgens de onderzoekers van de andere kant het belang van het creëren van opleidingsprogramma’s en mogelijkheden tot uitwisseling van ervaringen via ‘netwerk events’ en het houden van lezingen, zodat ondernemers op Bonaire zichzelf beter kunnen ontwikkelen en beter toerusten voor de toekomst. ,,Dit is een motivatie voor Qredits om door te gaan met het aanbieden van opleidingsprogramma’s, zoals de Ondernemersschool (die ‘Small Business Academy’ gaat heten) en het presenteren van het programma ‘BeYourOwn Boss’ op de middelbare school”, aldus Blanken. Er moet volgens haar speciale aandacht gegeven worden aan het creëren van meer financiële voorzieningen, zoals subsidies, die een ondernemer op Bonaire kunnen helpen zich sneller en op een duurzame manier te herstellen. ,,Hoewel het stressniveau bij alle ondernemers hoog is, zien velen de toekomst optimistisch tegemoet en ze hopen verbetering te zien in hun financiële situatie. Dit maakt ook dat zij niet overwegen om op korte termijn verandering aan te brengen in het aantal werknemers dat zij hebben.”
Qredits zegt dit onderzoek zeker twee keer per jaar uit te voeren om op die manier meer gegevens te verzamelen en de ontwikkeling van de kleine en middelgrote ondernemers te monitoren op zowel Bonaire als op Curaçao en Aruba. ,,Kleine en middelgrote ondernemers zijn de ruggengraat van onze economie en het is belangrijk om hun behoeften en ontwikkeling te achterhalen en te monitoren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.