Laatste nieuws coronacrisis

844.000 vaccinaties in één dag in Verenigd Koninkrijk

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van zondag 21 maart over de coronacrisis is gesloten.

Lees hier verder in het coronablog van maandag 22 maart.

Ruim 150 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

Bij de demonstratie op het Museumplein zijn zondag ruim 150 mensen aangehouden. Dat meldt de Amsterdamse politie. Het merendeel van de arrestanten werd aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde.

Net zoals de afgelopen zondagen werd er op het Museumplein gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens autoriteiten waren er zo’n driehonderd mensen aanwezig. De demonstratie werd ontbonden omdat men zich niet aan de afstandsmaatregelen hield en omdat de manifestatie niet was toegestaan.

Een dag eerder werd er ook gedemonstreerd op het Museumplein. Toen waren er zo’n 1.500 mensen aanwezig, ondanks een afgevaardigd noodbevel van de gemeente. Er werden 58 demonstranten opgepakt, zij zijn inmiddels allemaal weer vrij.

Ruim 844.000 vaccinaties in één dag in Verenigd Koninkrijk

Op zaterdag hebben 844.285 Britten een coronavaccin toegediend gekregen. Het is het hoogste aantal vaccinaties in één dag in het Verenigd Koninkrijk. In totaal hebben tot nu toe meer dan 27,6 miljoen Britten, ruim de helft van de volwassen bevolking, een prik gehad. 2,2 miljoen mensen hebben beide doses gehad.

Het goede nieuws over de vaccinaties valt samen met positievere coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk. Op zondag werden er 33 nieuwe sterfgevallen gemeld, het laagste cijfer sinds oktober. De afgelopen week overleden er 640 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in het VK, een daling van 37 procent ten opzichte van de week ervoor. Of deze daling te maken heeft met de succesvolle vaccinatiecampagne is niet zeker.

Ondanks de dalende coronacijfers en het snelle vaccinatietempo in het VK waarschuwde Mary Ramsay, hoofd van immunisatie bij volksgezondheidsorganisatie Public Health England, dat mensen mogelijk nog jaren mondkapjes moeten dragen en zich aan afstandsmaatregelen moeten houden. „In ieder geval totdat andere delen van de wereld net zo goed zijn gevaccineerd als wij, en het aantal besmettingen overal is gedaald, kunnen we heel geleidelijk terug keren naar een meer normale situatie”, zei Ramsay volgens de BBC.

Alle 58 op zaterdag gearresteerde demonstranten weer vrij

Alle 58 demonstranten die zaterdag in Amsterdam zijn opgepakt zijn inmiddels weer op vrije voeten. Dat meldt een woordvoerder van de politie tegen ANP. Zo’n 1.500 mensen waren op het Museumplein aanwezig bij een demonstratie tegen de coronaregels terwijl de gemeente een noodbevel voor die locatie had afgevaardigd en de bijeenkomst verboden was.

De demonstranten kan een boete boven het hoofd hangen, of een vervolging door het Openbaar Ministerie — afhankelijk van waar iemand voor is aangehouden. Geweldpleging tegen de politie kan een reden zijn voor justitie om een zaak te starten.

‘We komen uit liefde’
Nadat de politie zaterdag het plein met een waterkanon had schoongeveegd, liepen de demonstranten in een grote stoet door de omliggende straten. Ze scanderen „Liefde, vrijheid, geen dictatuur!”, slaan op pannen en blazen op fluitjes. De sfeer was vreedzaam.

Rond een uur of twee werden de demonstranten op de Leidsekade door de politie ingesloten. Ze kregen via een megafoon te horen dat ze allemaal waren aangehouden op basis van een door burgemeester Femke Halsema uitgevaardigd noodbevel. Daarna volgde een ‘bestuurlijke verplaatsing’: de in de fuik gelopen demonstranten zijn één voor één in gecharterde stadsbussen geladen, om aan de rand van Amsterdam te worden afgezet.

Lees ook deze reportage: ‘We komen uit liefde, en dan wordt er op ons ingehakt’

‘Geen versoepelingen op komst, ook avondklok blijft’

Vanwege de hoge besmettingscijfers ziet de demissionaire regering momenteel geen mogelijkheden om het openbare leven verder te openen. Ook de avondklok lijkt nog niet geschrapt te gaan worden. Dat melden persbureau ANP en de NOS zondagmiddag op basis van ingewijden. Het kabinet heeft zondagmiddag in het Catshuis overlegd over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen.

Het besluit om niet te versoepelen staat nog niet vast. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) geven dinsdagavond weer een persconferentie met daarin het uiteindelijke besluit.

Het kabinet zou onder andere hebben gesproken over het heropenen van het hoger onderwijs, het afschaffen van de avondklok, het openen van de terrassen rond Pasen en minder restricties voor winkels. Omdat het aantal besmettingen weer oploopt lijkt nu nog voor geen van deze versoepelingen ruimte te zijn. Wel zou er „over acht tot tien weken” meer perspectief zijn voor het heropenen van de samenleving, stellen ingewijden tegenover ANP.

Twee weken geleden zinspeelden Rutte en De Jonge nog op een mogelijke heropening van bijvoorbeeld de terrassen vanaf 31 maart. De voorwaarde was dat het dagelijkse aantal infecties zou dalen. Dat is niet gebeurd

7.025 positieve testen geregistreerd bij het RIVM sinds zaterdag

Sinds zaterdag zijn bij het RIVM 7.025 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. In het etmaal daarvoor waren het er meer: 7.668.

In absolute cijfers werden in Amsterdam het meeste nieuwe besmettingen geregistreerd: 313. In Rotterdam werden 285 mensen positief getest op het coronavirus. Den Haag spoorde 214 nieuwe besmettingen op en Utrecht 146.

Bij het RIVM zijn vijftien sterfgevallen door Covid-19 gemeld in de afgelopen 24 uur. In het etmaal daarvoor werden 18 overlijdens geregistreerd door het coronavirus. Vrijdag waren dat er 46. De meldingen komen meestal met vertraging bij het RIVM binnen. Vooral op zondag en het begin van de week zit er vaak een ‘dip’ in het aantal meldingen, die in de rest van de week weer wordt ingelopen.

Er liggen momenteel 2.073 mensen in de Nederlandse ziekenhuizen met Covid-19. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder waren het nog 2.047 patiënten. 225 van de huidige patiënten werden in de afgelopen 24 uur opgenomen.

Ook op de intensive care is het aantal coronapatiënten toegenomen. Er lagen zondag 611 mensen met het coronavirus op de IC, negen meer dan een dag eerder.

Israël mag vaccinatie of test van leerkracht eisen, India heeft zorgen om hindoefestival

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus uit het buitenland:

  • Gemeenten in Israël mogen van leerkrachten eisen dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus of een negatieve test laten zien voordat ze op school verschijnen. Dat heeft de rechtbank in Tel Aviv in lijn met het huidige beleid besloten, melden internationale persbureaus. Een klassenassistent die zich niet wil laten vaccineren en het continue testen ook niet ziet zitten, was naar de rechter gestapt. In Israël zijn tot nu toe ruim 5 miljoen van de 9,3 miljoen inwoners ingeënt. Gevaccineerden in Israël krijgen een zogeheten groene pas, die toegang geeft tot bijvoorbeeld de horeca.
  • In India maakt het ministerie van Volksgezondheid zich zorgen om de Kumbh Mela, een religieus hindoefestival dat eens in de twaalf jaar plaatsvindt. De vrees is dat het aantal coronabesmettingen door het samenkomen van mensen zal toenemen, meldt persbureau Reuters. Tijdens het festival trekken hindoes gedurende een paar weken naar een van de heilige rivieren van India om hun zonden van zich af te wassen.

    Het feest is eerder deze maand begonnen en zou nu al rond de veertig positieve uitslagen per dag opleveren. Er is ruimte om dagelijks 55.000 mensen te testen, maar het ministerie vreest dat dat lang niet genoeg zal zijn. Er worden zeker 150 miljoen deelnemers verwacht de komende tijd. De lokale autoriteiten hebben het dragen van mondkapjes verplicht gesteld en delen zelf miljoenen kapjes uit.

  • De EU-top van komende donderdag en vrijdag vindt digitaal plaats. Daartoe heeft voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zondag besloten. De regeringsleiders zouden eigenlijk fysiek bijeenkomen in Brussel, maar vanwege het toenemende aantal positieve testen in Europa wordt dit toch niet verstandig geacht. Tijdens de vergadering zal onder meer worden gepraat over hoe de levering en verspreiding van vaccinaties kan worden versneld, met het oog op de leveringsproblemen van het AstraZeneca-vaccin.

Opnieuw protesten in Amsterdam, ME zet waterkanon in

De politie heeft zondag opnieuw een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam ontbonden. Dat meldt de gemeente. Een noodbevel is afgekondigd en iedereen moet het plein verlaten. De ME heeft het Museumplein leeggemaakt met een waterkanon, waarna een deel van de demonstranten de binnenstad in is getrokken. Zoals nagenoeg elk weekend wordt er gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen en het huidige demissionaire kabinet.

Ondertussen is in het Westerpark in Amsterdam een demonstratie tegen racisme en fascisme bezig. Enkele honderden betogers zijn daar bijeengekomen. Rond 13.20 uur waarschuwde de gemeente dat het te druk wordt bij de demonstratie, waar maximaal 500 aanwezigen mogen zijn. „Als er meer mensen zijn, wordt de demonstratie ontbonden,” aldus de gemeente.

Zaterdag werd er ook flink gedemonstreerd in de hoofdstad. Het protest tegen de coronamaatregelen begon op het Museumplein, waarna een stoet van ruim duizend deelnemers richting de binnenstad ontstond. Zij werden door agenten op de Leidsekade ingesloten en uiteindelijk met bussen weggevoerd. 58 mensen werden aangehouden.

De ME veegt het Museumplein schoon met een waterkanon. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Minister De Jonge test negatief en gaat uit quarantaine

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) is negatief getest op het coronavirus en kan uit thuisquarantaine. Dat heeft hij zondag laten weten via Twitter. „Nu weer de deur uit en dus op naar het Catshuis”, schrijft hij.

De minister ging afgelopen woensdag in quarantaine nadat hij een melding via de CoronaMelder had gekregen dat hij in de buurt van een positief getest persoon was geweest. Hij liet zich toen al direct testen en kreeg een negatieve uitslag. Na vijf dagen later een tweede test te hebben ondergaan, acht hij het nu weer veilig om zijn huis te verlaten.

In het Catshuis vindt deze middag een overleg rond de coronamaatregelen plaats tussen een aantal leden van het demissionair kabinet. Daarin wordt de mogelijkheid tot het versoepelen van maatregelen besproken, zoals het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok. De uitkomst moet dinsdag blijken tijdens een persconferentie van De Jonge en demissionair premier Mark Rutte.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Na een melding in CoronaMelder, een 1e test diezelfde dag én thuisquarantaine, kreeg ik gisteravond de uitslag van test 2. Uitslag: ‘negatief’. Complimenten aan iedereen bij @GGDGHORNL voor de strakke organisatie. Nu weer de deur uit en dus op naar het Catshuis. https://t.co/Vh8AlRqUXy

Matthäus-Passion dit jaar digitaal te beluisteren

Dankzij verschillende initiatieven kunnen liefhebbers van Johann Sebastian Bach ook dit jaar de Matthäus-Passion weer beluisteren. Het muziekstuk over het lijden van Jezus Christus is net als afgelopen jaar zowel online als op televisie op meerdere momenten te volgen, meldt persbureau ANP. Alleen de Nederlandse Bachvereniging voert het stuk niet uit, omdat ze vindt dat er op deze wijze geen recht aan gedaan kan worden.

Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir neemt de Matthäus op in TivoliVredenburg in Utrecht en die zal integraal te zien zijn bij Omroep Max. Het Concertgebouworkest speelt het werk op zaterdag 27 maart en zendt dat via een livestream uit. Een dag later is hun versie te horen op NPO Radio 4. Het Rotterdams Philarmonisch Orkest streamt de passie op Goede Vrijdag. In een uur tijd komen negen hoogtepunten langs, zoals het ‘Erbarme Dich’.

Het Nederlands Kamerkoor is eerder deze maand al begonnen met de videoserie De stille Passie; dit zijn vier korte video’s waarin zangers van het koor aria’s uit de Matthäus-Passion uitvoeren en in gesprek gaan met verschillende gasten.

Stijging positieve tests op Curaçao, avondklok in Miami Beach

Een greep uit het nieuws rond het coronavirus buiten Nederland:

  • Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. Zaterdag zijn duizend nieuwe positieve tests geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 324 en een week daarvoor 97. De snelle stijging heeft vooral te maken met de besmettelijkere Britse variant, stelt de overheid volgens persbureau ANP. Op het eiland liggen momenteel negentien coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Vier daarvan zijn afkomstig uit Bonaire. Ook daar neemt het aantal positieve uitslagen toe, waardoor patiënten naar Curaçao moeten worden gebracht.
  • De belangrijkste uitdager van de zittende president in Congo is positief getest op het coronavirus. In een videoboodschap zegt de 61-jarige Guy-Brice Parfait Kolelas dat hij „vecht tegen de dood”. In het filmpje is te zien dat hij in het ziekenhuis aan de beademing ligt, meldt persbureau AP. Toch roept hij de inwoners op om zondag te gaan stemmen. „Zodat ik niet voor niets heb gevochten. Jullie moeten ook vechten, voor verandering.” Kolelas wordt beschouwd als de enige echte tegenstander van de 77-jarige Dennis Sassou Nguesso die al sinds 1997 aan de macht is. Van 1979 tot 1992 was hij ook al president.
  • De Amerikaanse stad Miami Beach heeft zaterdag een avondklok ingevoerd om te voorkomen dat feestjes uit de hand lopen en het coronavirus zich verder verspreidt. Een gebied met cafés, restaurant en clubs in de populaire badplaats in de staat Florida is de komende dagen vanaf 20.00 uur afgesloten. Ook snelwegen naar het gebied worden afgesloten. De burgemeester nam het besluit na een piek in het aantal bezoekers tijdens de vakantieperiode. Het entertainmentgebied is daarbij volgelopen met feestgangers die veelal geen mondkapjes dragen of afstand houden. Op de eerste avond van de avondklok, die zeker tot 12 april geldt, werden volgens CNN zeker twaalf mensen gearresteerd.

De afgelopen dagen waren er teveel feestvierders in Miami Beach die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Foto Marco Bello/Reuters

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt iedere dag de laatste ontwikkelingen in de mondiale coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 20 maart:

  • In Amsterdam was de politie de hele middag bezig met een grote demonstratie tegen de coronamaatregelen. Die begon bij het Museumplein, maar werd daar opgebroken. Ruim duizend deelnemers trokken in een stoet de stad in, werden door agenten op de Leidsekade ingesloten en uiteindelijk met bussen weggevoerd. De gemeente van Amsterdam heeft laten weten dat 58 mensen zijn aangehouden.
  • Ook in andere landen waren grote betogingen tegen landelijk coronabeleid. In Kassel, Duitsland, kwam het tot botsingen met tegendemonstranten en de politie. In Stockholm, Londen en Liestal waren ook demonstraties.
  • Het RIVM maakte melding van opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen van vrijdag op zaterdag: 7.668, 280 meer dan een dag eerder.
  • Het was ook een dag waar 1.500 festivalgangers naar uit hadden gekeken: die mazzelaars mochten meedoen aan een van de Fieldlab-testevenementen op het festivalterrein bij Biddinghuizen. NRC ging daar ook kijken. Voor een ander evenement, de Olympische Zomerspelen die later dit jaar in Tokio plaatsvinden, is definitief besloten dat geen toeschouwers kunnen komen.
Of lees hier het gehele blog van gisteren terug

Een staflid van het Italiaanse leger is ingezet om te helpen bij de distributie van het AstraZeneca-vaccin in Rome. De inentingen met dat middel zijn na een korte pauze weer hervat. Foto Angelo Carconi/EPA/EFE