Laatste nieuws coronacrisis

Halsema wil terrassen heropenen om drukte in parken te voorkomen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 2 april:

  • Nederland is tijdelijk gestopt met het toedienen van het AstraZenca-vaccin aan mensen onder de zestig jaar. Vanwege nieuwe zorgen over mogelijke bijwerkingen die leiden tot uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes zijn alle afspraken tot en met woensdag 7 april afgezegd.
  • Bij het RIVM werden tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7.296 positieve coronatests gemeld. Dat waren er iets minder dan de 7.858 positieve tests van een dag eerder. Er lagen vrijdag 705 coronapatiënten op de intensive care, het hoogste aantal sinds 13 januari.
  • Nederlanders die in de afgelopen zes maanden positief zijn getest op het coronavirus worden door het RIVM verzocht voorlopig één in plaats van twee vaccinatieafspraken in te plannen. Wetenschappelijk onderzoek dat één vaccindosis binnen een half jaar na een coronabesmetting de eerste zes maanden voldoende bescherming biedt tegen nieuwe infecties.
  • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) roept samen met minister-president Armin Laschet van de Duitse staat Noordrijn-Westfalen op om in de Paasvakantie niet naar het buitenland te reizen. „We zitten in de derde golf. Daarom moeten wij grote voorzichtigheid betrachten”, staat in een gezamenlijke verklaring.
  • Vliegvakantiebedrijf Corendon annuleert alle reizen die komende weken op Curaçao vliegen. Het eiland kende afgelopen week het hoogste percentage nieuwe coronabesmettingen ter wereld.

Lees hier het blog van zaterdag 3 april

Halsema wil terrassen heropenen om drukte in parken te voorkomen

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema wil dat de terrassen geopend mogen worden om drukte in de stadsparken tegen te gaan. Dat zei ze vrijdagavond in een uitzending van Beau. „Ik zie veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten omdat de horeca echt wel oplet, dan dat er duizend mensen rond het beeld van Vondel zitten in het Vondelpark.”

Archiefbeeld van burgemeester Halsema. Foto Eva Plevier/Reuters

Ook stelde Halsema dat andere „buitenruimten” geopend zouden moeten worden om groepsvorming tegen te gaan. Als voorbeeld gaf ze de Amsterdamse dierentuin Artis en de Hortus Botanicus. De uitspraak van de burgemeester komt overeen met oproepen van uitbaters van cafés en botanische tuinen die al maanden zeggen dat zij op een veilige manier open kunnen.

Halsema benadrukte bij Beau dat ze niet vindt dat „alles zomaar van het slot” gehaald moet worden. „Maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten.”

Bekijk hier het fragment bij Beau.

Twitter avatar BeauRTL BEAU „Ik denk dat we echt veel meer buitenruimtes nodig hebben. Plekken als Artis, de Hortus. En wat we ook nodig hebben, zijn de terrassen”, zegt burgemeester Femke Halsema. #BEAU https://t.co/VZU160A8nN

VS versoepelen reisregels gevaccineerden en recordaantal besmettingen Turkije

Een blik op de ontwikkelingen rondom de coronapandemie in het buitenland:

  • Amerikanen die zijn gevaccineerd tegen Covid-19 hoeven zich voortaan aan minder strenge regels te houden als ze gaan reizen, meldt persbureau Reuters. Van gezondheidsdienst CDC hoeven mensen die volledig zijn gevaccineerd niet meer voor en na een binnenlandse vliegreis een coronatest te doen en hoeven ze ook niet meer in quarantaine te gaan. Ze moeten wel afstand blijven houden en een mondkapje dragen. Niet-essentiële reizen worden nog steeds afgeraden, maar tegelijkertijd moedigt het CDC grootouders die zijn gevaccineerd expliciet aan hun kleinkinderen te gaan bezoeken. Afgelopen zondag bevonden zich in totaal bijna 1,6 miljoen mensen op de vliegvelden in de VS, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus.
  • In Turkije is het hoogste aantal coronabesmettingen in één etmaal vastgesteld sinds het begin van de pandemie. Het ministerie van Volksgezondheid meldt volgens Reuters 42.308 nieuwe besmettingen. Het aantal besmettingen loopt op sinds de regering begin vorige maand de coronamaatregelen versoepelde. President Recep Tayyip Erdoğan kondigde maandag weer een verscherping aan, waaronder landelijke weekendlockdowns tijdens de Ramadan die op 13 april begint.
  • In het Ter Kamerenbos in Brussel zijn vrijdagavond opnieuw honderden jongeren bijeengekomen om hun vrijheid terug te eisen, meldt de Belgische krant De Morgen. De politie heeft het park ontruimd en zette daarbij een waterkanon in. Volgens De Morgen zijn er enkele arrestaties verricht en is de rust inmiddels teruggekeerd. Donderdag trokken duizenden jongeren naar het Ter Kamerenbos voor het nepfestival La Boum. Bij confrontaties met de politie raakten tientallen mensen gewond.

Vliegtuigpassagier met mondkapje op een vanuit de Amerikaanse stad Atlanta vertrokken vlucht. Foto Charlie Riedel/AP Photo

Rutte en premier Laschet van Noordrijn-Westfalen: blijf met Pasen in eigen land

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) roept samen met minister-president Armin Laschet van de Duitse staat Noordrijn-Westfalen op om in de Paasvakantie niet naar het buitenland te reizen. Dat schrijft het duo vrijdag in een gezamenlijke verklaring. „We zitten in de derde golf. Daarom moeten wij grote voorzichtigheid betrachten.”

Nu de besmettingscijfers in zowel Nederland als Duitsland hoog zijn willen de bewindslieden voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt in de grensgebieden. „Wij willen u met klem verzoeken: blijf thuis. Ga niet op vakantie en ga er ook niet op uit in het buurland”, staat in de verklaring. Burgemeesters uit de Achterhoek en Twente en Duitse regiobestuurders deden afgelopen woensdag eenzelfde oproep. In Noordrijn-Westfalen is op 29 maart de paasvakantie begonnen, in Nederland is Tweede Paasdag (5 april) een officiële vrije dag. Normaal gesproken is het tijdens Pasen erg druk in de grensregio.

In Duitsland geldt overigens al sinds 15 oktober een waarschuwing voor reizen naar Nederland. De Nederlandse overheid raadt al maanden niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland af. Dit verbod geldt voorlopig tot 15 mei 2021. Wie vanuit ons land de grens met Duitsland oversteekt, moet bij terugkomst in principe tien dagen in quarantaine.

Ruim 900.000 nieuwe banen in één maand in de Verenigde Staten

Vorige maand zijn in de Verenigde Staten 916.000 extra banen ontstaan. Dat heeft het ministerie van Werkgelegenheid vrijdag bekendgemaakt. Dat is bijna twee keer zoveel als in februari (468.000) en de grootste maandelijkse groei sinds afgelopen zomer. De werkloosheid nam in maart af van 6,2 procent naar 6,0 procent. Voor de coronapandemie lag dat percentage op 3,5 procent.

Een Amerikaanse vrouw wordt ingeënt tegen Covid-19. Foto Michael Reynolds/EPA

In de vrijetijdssector en de horeca kwamen met 280.000 vacatures de meeste nieuwe banen tot stand. Hiermee reageren deze sectoren op de afbouw van coronamaatregelen en de heropening van onder meer restaurants en resorts. In de bouw werden 110.000 nieuwe banen gecreëerd, volgens The New York Times is dat een reactie op de sterke huizenmarkt en een gevolg van de hervatting van bouwprojecten na enkele winterstormen in februari. Ook in het onderwijs ontstonden meer baankansen.

Econoom Daniel Zhao noemt de cijfers over maart in The New York Times „het meest optimistische rapport sinds de pandemie begon”. „Het is niet de grootste winst op het gebied van salarisstrookjes sinds het begin van de pandemie, maar het is de eerste waarbij de finish in zicht lijkt te zijn.” Aan het begin van de coronacrisis in maart en april 2020 verloren bijna 22 miljoen Amerikanen hun baan. In die maanden liep werkloosheidspercentage op tot bijna 15 procent.

Tijdelijke prikstop AstraZeneca voor mensen onder de zestig jaar

Tot en met woensdag 7 april wordt geen AstraZeneca-vaccin toegediend aan mensen die jonger zijn dan zestig jaar. Daartoe heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag besloten na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad.

Aanleiding voor de prikstop is de mededeling van bijwerkingencentrum Lareb dat er ook in Nederland bij vijf mensen die waren gevaccineerd met AstraZeneca uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes is vastgesteld. De mogelijke bijwerking trad op bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar, een van hen is overleden. Het ging om een vrouw die een bloedprop in haar longen kreeg. Duitsland besloot eerder deze week ook al om opnieuw tijdelijk te stoppen met AstraZeneca.

„Over de veiligheid van vaccins mag geen enkele twijfel bestaan”, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in een persbericht. „Cruciaal is nog steeds de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat ook de Nederlandse meldingen goed worden onderzocht. We moeten het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.”

Half maart ook al prikstop
Halverwege vorige maand was er in Nederland en veel andere Europese landen al een prikstop voor alle leeftijdsgroepen, maar toen het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA het AstraZeneca-vaccin wederom als veilig en effectief bestempelde begon Nederland weer met het toedienen ervan.

Het EMA onderzoekt momenteel of er een oorzakelijk verband is tussen het vaccin en de trombose-bijwerkingen die in meerdere EU-landen zijn gemeld. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat oordeel op 7 april. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen om direct contact op te nemen met een arts als ze na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met onverwachte klachten en/of blauwe vlekjes op de huid.

De GGD’s schrappen tot en met volgende week woensdag ongeveer tienduizend afspraken van mensen onder de zestig, meldt persbureau ANP. Ook mensen die op dit moment in de rij staan bij een vaccinatielocatie krijgen geen inenting meer. Het prikken met BioNTech/Pfizer en Moderna gaat wel gewoon door. Huisartsen dienen het AstraZenca-vaccin toe aan mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas, maar de Landelijke Huisartsenvereniging weet nog niet hoeveel prikafspraken er in die groepen komen te vervallen.

Afspraken voor ouderen blijven staan
Het prikken van mensen van zestig jaar en ouder gaat wel door, omdat de meldingen van mogelijke bijwerkingen vooral zijn gezien bij mensen onder die leeftijdsgrens. Daarnaast lopen zij een groter gezondheidsrisico als ze Covid-19 krijgen, schrijft het ministerie van Volksgezondheid.

In Nederland zijn tot nu toe zo’n 400.000 AstraZeneca-prikken gezet en worden de komende week bijna een half miljoen nieuwe doses geleverd.

AstraZeneca laat in een reactie aan ANP weten dat „de voordelen van ons vaccin bij het beschermen van mensen tegen een dodelijk virus aanzienlijk zwaarder wegen dan de risico’s” en belooft te blijven analyseren of „zeer zeldzame stolsels en een laag aantal bloedplaatjes vaker voorkomen dan je zou kunnen verwachten”.

Een flacon met het middel van AstraZeneca. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Paus brengt verrassingsbezoekje aan daklozen in wachtrij voor vaccin

Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag een verrassingsbezoekje gebracht aan daklozen en arme mensen die in Vaticaanstad aan het wachten waren op inenting met het coronavaccin, meldt persbureau Reuters. De 84-jarige paus maakte in de hal van de Paus Paulus VI Aula een praatje met hen en begroette ook artsen en verpleegkundigen. De aula wordt al langer gebruikt om daklozen en armen uit Rome een prik te geven. Ook paus Franciscus zelf en zijn 93-jarige voorganger Benedictus kregen er in januari hun inenting.

Volgens het Vaticaan hebben tot nu toe zo’n 800 daklozen en armen hun eerste prik gehad en zullen er nog zeker 400 volgen. Onder paus Franciscus besteedt het Vaticaan veel aandacht aan de daklozen van Rome. Zo zijn er een kliniek, wasruimte en kapsalon voor hen ingericht.

Italië heeft sinds afgelopen maand te maken met een weer oplopend aantal coronabesmettingen en doden. Tijdens komend paasweekend en tot in elk geval 12 april is een lockdown van kracht met reisbeperkingen en mogen mensen in sommige regio’s alleen de straat op met goede reden en een ondertekende verklaring.

Paus Fransiscus in de hal van de Paus Paulus VI Aula met daklozen en arme mensen uit Rome die wachten op hun coronavaccin. Foto Vatican Media/AFP

RIVM meldt 7.296 positieve tests

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 7.296 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets minder dan donderdag, toen 7.858 positieve tests werden geregistreerd. Verder maakt het RIVM melding van zeventien sterfgevallen door Covid-19. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden; de data komen vaak met enige vertraging door.

Eerder op vrijdag bleek dat er momenteel voor het eerst sinds half januari meer dan zevenhonderd patiënten met Covid-19 op een intensive care liggen. Op de andere ziekenhuisafdelingen lagen vrijdagmiddag 1.625 mensen die lijden aan de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

Gevangenis Veenhuizen in quarantaine vanwege corona-uitbraak

Door een corona-uitbraak in de gevangenis Esserheem in Veenhuizen zitten zo’n tweehonderd gevangenen tot volgende week vrijdag in volledige quarantaine. Dat meldt RTV Drenthe vrijdag. Ze mogen hun cel niet verlaten en kunnen niet douchen, werken, luchten en recreëren. Ook mogen de gedetineerden geen bezoek ontvangen.

Dinsdag bleek dat medewerkers van twee verschillende afdelingen positief waren getest op het coronavirus. Nadat uit voorzorg ook gevangenen en andere medewerkers werden getest, blijken nu vier personeelsleden en drie gedetineerden besmet te zijn.

„Het in quarantaine plaatsen van bijna de hele inrichting is een ingrijpende en heel vervelende maatregel voor de gedetineerden”, zegt plaatsvervangend gevangenisdirecteur Ingmar Klooster tegen RTV Drenthe. „Het is ook een noodzakelijke maatregel, omdat we er alles aan willen doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De meeste gedetineerden begrijpen heel goed dat deze ingrijpende maatregel nodig is voor hun gezondheid.”

Zolang de gevangenen verplicht in hun cel zitten worden via het interne videokanaal extra films vertoond. In februari kampte een van de afdelingen ook al met een corona-uitbraak.

RIVM gaat onderzoek doen naar langdurige klachten door Covid-19

Het RIVM gaat onderzoek doen naar de effecten van een coronabesmetting op de lange termijn. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag na nieuws in De Stentor. Geïnventariseerd wordt onder meer in hoeverre er enkele weken tot maanden na een positieve test nog sprake is van klachten als verlies van reuk- en smaakvermogen, vermoeidheid, benauwdheid en een verminderde kwaliteit van leven.

Nederlanders die vanaf eind april positief testen op het coronavirus kunnen door het RIVM worden verzocht mee te werken aan het onderzoek. In totaal zullen de ervaringen van duizend tot tweeduizend mensen een jaar lang worden geanalyseerd aan de hand van vragenlijsten. Er zal ook een controlegroep worden opgesteld met Nederlanders die niet positief hebben getest.

Volgens een eerste schatting van het RIVM heeft maximaal één op de vijf mensen vier of vijf weken na een positieve test nog klachten. Mogelijk hebben ouderen meer last van langdurige klachten dan jongeren, evenals mensen die vanwege Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, te zwaar zijn of astma hebben.

Een patiënt met Covid-19 wordt verzorgd in het HMC Westeinde. Foto Koen van Weel/ANP

Voor eerst sinds medio januari meer dan 700 covid-patiënten op IC

Er lagen vrijdag 2.330 Covid-19-patiënten in Nederlandse ziekenhuizen, een toename van drie ten opzichte van een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen nu 705 patiënten op de intensive care, een stijging van zeventien ten opzichte van donderdag. Sinds 13 januari waren niet meer dan zevenhonderd ic-bedden bezet. Sinds halverwege maart groeit het aantal opgenomen coronapatiënten gestaag.

‘Vijf trombosegevallen na AstraZeneca in Nederland, een patiënt overleden’

Vijf mensen hebben in Nederland na vaccinatie met AstraZeneca een uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes gekregen. Dat meldt bijwerkingencentrum Lareb vrijdag. Het is nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en de zeldzame combinatie van trombose met bloedplaatjestekort.

Van de vijf patiënten overleed er één. Een ander kreeg naast trombose ook een hersenbloeding. In de periode waarin de klachten zich voordeden werden circa 400.000 mensen in Nederland gevaccineerd met AstraZeneca. De aandoeningen traden op na zeven tot tien dagen na het toedienen van de prik. Alle personen zijn vrouwen, variërend in de leeftijden 25 tot 65 jaar.

De Nederlandse situatie is volgens Lareb vergelijkbaar met andere meldingen in Europa. De meldingen zijn doorgestuurd naar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waar ze verder worden onderzocht.

Woensdag meldde het EMA dat een mogelijk verband tussen vaccinatie met AstraZeneca en het optreden van de zeldzame combinatie van bloedstolsel met verlaagd aantal bloedplaatjes nog verder wordt onderzocht. Het onderzoek duurt nog voort. Het Verenigd Koninkrijk meldde donderdag dertig dergelijke trombosegevallen en sprak van een „erg klein risico”.

Correctie (2 april 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd gesuggereerd dat het EMA al een conclusie had getrokken over een verband tussen trombose en het AstraZeneca-vaccin. Dit wordt echter nog onderzocht en is hierboven aangepast.

Afgelopen halfjaar positieve coronatest, dan voorlopig één vaccinatie

Nederlanders die in de afgelopen zes maanden positief zijn getest op het coronavirus worden door het RIVM verzocht voorlopig één in plaats van twee vaccinatieafspraken in te plannen. Dat beleid sluit aan bij een advies van de Gezondheidsraad van begin maart. Die stelde op basis van wetenschappelijk onderzoek dat één vaccindosis binnen zes maanden na een coronabesmetting voldoende bescherming biedt tegen nieuwe infecties in het daaropvolgende halfjaar. Dat geldt voor de vaccins van AstraZeneca, BioNTech/Pfizer en Moderna.

Mensen die in het afgelopen halfjaar positief zijn getest en een eerste prikafspraak hebben staan, worden door het RIVM aangeraden om „zo snel mogelijk af te zeggen”. Het blijft een advies: Nederlanders die alsnog een tweede prik willen, kunnen die wel krijgen. Een tweede vaccinatie na een recente coronabesmetting wordt overigens wel aangeraden als iemand positief is getest ná de eerste prik of als iemand behoort tot een risicogroep, bijvoorbeeld door een verzwakt immuunsysteem.

Bij het maken van een afspraak voor vaccinatie hoeven mensen niet een eventuele testuitslag te laten zien. Aangeven dat ze minder dan een halfjaar geleden positief zijn getest, is voldoende. In dat geval wordt één prik ingepland.

Twitter avatar rivm RIVM Vanaf vandaag kunnen mensen die het afgelopen half jaar positief getest zijn op #corona bij het maken van een #vaccinatieafspraak aangeven dat ze maar één afspraak willen maken. ➡️ https://t.co/NiZCwIP8pG https://t.co/a38fjcPt2I

Corendon annuleert reizen naar Curaçao, TUI niet

Vliegvakantiebedrijf Corendon annuleert alle reizen die komende weken op Curaçao vliegen. Dat meldt ANP vrijdag. Het eiland kende afgelopen week het hoogste percentage nieuwe coronabesmettingen ter wereld.

Momenteel verblijven enkele toeristen die met Corendon zijn gereisd op Curaçao. „We staan via de reisleiding in contact met iedereen die daar zit om te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor terugkeer”, aldus een woordvoerder tegenover ANP.

Reisorganisator TUI blijft nog wel vliegen op het Caribische eiland. Het bedrijf zegt dat de vluchten die nu worden uitgevoerd alleen voor noodzakelijke reizen zijn. Deze vliegtuigen zitten niet vol. Vakantiereizen worden momenteel niet aangeboden.

De Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten roept Nederlanders die momenteel op Curaçao verblijven op het eiland zo snel mogelijk te verlaten. De oproep geldt voorlopig tot 15 april.

Vliegvakantiebedrijf Corendon annuleert alle reizen die komende weken op Curaçao vliegen. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

VK meldt 30 trombosegevallen na inenting AstraZeneca, ‘klein risico’

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot en met 24 maart dertig trombosegevallen geïdentificeerd na het gebruik van het AstraZeneca-vaccin, 25 meer dan half maart werd gemeld. Dat schrijft de Britse toezichthouder op het gebied van geneesmiddelen donderdag in een nieuw rapport. Soortgelijke meldingen zouden niet zijn gedaan na prikken met het BioNTech/Pfizer-vaccin.

De Britse geneesmiddelenautoriteit schrijft over een „erg klein” risico op de zeldzame combinatie van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes als gevolg van het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om dertig meldingen op een totaal van 18,1 miljoen gezette prikken in het Verenigd Koninkrijk. De voordelen van vaccinatie tegen Covid-19 blijven opwegen tegen de eventuele risico’s, aldus de toezichthouder. Diezelfde conclusie trekt het Europees Geneesmiddelenbureau deze week, dat bovendien geen bewijs heeft gevonden voor een oorzakelijk verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de betreffende gezondheidsproblemen.

Intussen wordt in Australië een trombosegeval na een AstraZeneca-prik „zeer serieus genomen”, meldden de autoriteiten vrijdag in Australische media. Het geval betreft een 44-jarige man bij wie na een prik met het AstraZeneca-vaccin trombose en een laag aantal bloedplaatjes werden gevonden. Ook de onderzoekers van het ministerie van Volksgezondheid hebben vooralsnog overigens geen oorzakelijk verband kunnen vinden tussen het vaccin en de betreffende complicaties. De meerderheid van de 670.000 Australiërs die tot nu toe is ingeënt, kreeg het AstraZeneca-vaccin. In Nederland wordt na een korte prikpauze half maart AstraZeneca weer toegediend.

Weerstand tegen vaccinatiepaspoorten in VK

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • In het Verenigd Koninkrijk hebben zeventig politici hun weerstand uitgesproken tegen het invoeren van vaccinatiepaspoorten. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. De regering van premier Boris Johnson overweegt dergelijke documenten in te zetten als voorwaarde om burgers toegang te geven tot kroegen, sportevenementen en internationale reizen. De Britse ‘routekaart’ voorziet een einde van alle coronarestricties eind juni. In het Verenigd Koninkrijk hebben 31 miljoen burgers al hun eerste prik gehad. Het is daarmee het snelst vaccinerende land van Europa.
  • In Duitsland wordt in deelstaat Noordrijn-Westfalen, grenzend aan Nederland, na de Paasvakantie een testplicht voor alle basisschoolleerlingen ingevoerd. De kinderen zouden zich tweemaal per week moeten laten testen op Covid-19, melden Duitse media vrijdag. Testen op scholen was tot nu toe vrijwillig, maar vanwege de lage bereidheid hiertoe is besloten het te verplichten.
  • In België zijn in hoofdstad Brussel zeker 26 agenten gewond geraakt toen zij een bijeenkomst beëindigden waar duizenden jongeren aanwezig waren. Dat melden Belgische media. De jeugd kwam voor het ‘La Boum’-festival, maar dit bleek een 1 aprilgrap te zijn. Naast de politieagenten liepen acht jongeren en zeven politiepaarden verwondingen op. Het waterkanon werd ingezet en 22 mensen werden aangehouden. Burgemeester Philippe Close roept aanwezigen op zich te laten testen op Covid-19:
  • Twitter avatar PhilippeClose Philippe Close Naar aanleiding van de grote menigte gisteren in het #TerKamerenbos, raad ik de aanwezigen van gisteren aan om zich binnen de 3 dagen te laten testen. Dit duurt slechts enkele minuten. Meer info op https://t.co/yZpIC1ujX7

    ‘Minder ziekenhuisbedden beschikbaar door oververmoeid personeel’

    Er zijn door het hele land minder ziekenhuisbedden beschikbaar omdat zorgpersoneel oververmoeid of ziek thuiszit. Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van NU.nl langs ziekenhuizen in meerdere zorgregio’s. Op sommige plekken is het verzuim twee keer zo hoog als normaal.

    Bij het UMCG in Groningen zit 14 procent van het IC-personeel ziek thuis. Dat percentage schommelt normaal gesproken tussen de 6 en 8 procent. In Noord-Brabant is het ziekteverzuim onder verpleegkundigen twee keer zo hoog als voor de pandemie. Het leeuwendeel hiervan wordt toegeschreven aan oververmoeidheid.

    De personele tekorten zorgen ervoor dat meerdere ziekenhuizen niet in staat zijn de IC-capaciteit op te schalen. Het plan van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) was om afgelopen week het aantal IC-bedden door het hele land met honderd te verhogen naar 1.450, maar dat aantal is vooralsnog niet gerealiseerd.

    Ook maken meerdere ziekenhuizen zich zorgen over het moeten afschalen van reguliere zorg vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen. Bestuurders vertellen over patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 die zijn overleden door prioritering van coronazorg.

    Een zorgmedewerker van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Foto Rob Engelaar/ANP

    Ruim 85 procent op Saba voor tweede keer ingeënt

    Op Saba is in een week tijd ruim 85 procent van de volwassen bevolking voor de tweede keer ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt persbureau ANP.

    Het Caribische eiland wil daarom vanaf 1 mei weer meer bezoekers gaan toelaten. Alle reizigers die gevaccineerd zijn, mogen vanaf die datum naar het eiland komen, zonder dat ze vervolgens verplicht in quarantaine moeten. Niet-gevaccineerde bezoekers zijn ook welkom, maar die moeten na aankomst wel nog een periode in isolatie. In totaal hebben zo’n 1.300 volwassenen op Saba een tweede prik gekregen. Eind april is er weer een vaccinatieronde.

    De besmettingscijfers in het Caribisch deel van het Koninkrijk lopen sterk uiteen. Zo zijn op Saba en Sint Eustatius sinds 28 januari geen corona-infecties meer geregistreerd, meldde het RIVM deze week. Dit terwijl het aantal positieve tests op Curaçao, Aruba en Bonaire de afgelopen weken stijgt. De zorg op Bonaire dreigt door de situatie overbelast te raken, waardoor sommige coronapatiënten op Curaçao of Aruba moeten worden behandeld. Op die eilanden is de niet-acute zorg afgeschaald of stopgezet.

    1 aprilgrap in Sevilla: Tweeduizend ouderen opgeroepen voor vaccinatie

    Ruim tweeduizend ouderen in de Spaanse stad Sevilla zijn donderdag op een oproep afgekomen zich te laten vaccineren. Volgens de Spaanse krant El Pais ging er in Whatsapp-groepen een bericht rond, waarin stond dat ouderen die nog niet waren ingeënt een prik konden halen. Bij aankomst bleek dat het een vals bericht was, waarschijnlijk een 1 aprilgrap.

    Er ontstonden lange rijen bij vaccinatiecentra en tegen het middaguur waren de geplande doses voor die dag er doorheen. Om de Spanjaarden, veelal boven de tachtig jaar en vergezeld door familieleden, toch te helpen werden er extra verpleegsters ingezet en werden vaccins bedoeld voor andere dagen ingezet om iedereen te kunnen prikken. Lokale autoriteiten hebben aangegeven onderzoek gaan te doen naar de herkomst van de 1 aprilgrap.

    Reizigers en stagiaires opgeroepen Curaçao onmiddellijk te verlaten

    Nederlanders die tijdelijk op Curaçao verblijven, voor stage, vakantie of andere redenen, moeten het eiland zo snel mogelijk verlaten. Daartoe roept de Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten op. Alleen mensen die op het eiland staan ingeschreven kunnen blijven.

    De oproep geldt tot 15 april en wordt gedaan om de „zeer ernstige” coronasituatie op het eiland het hoofd te kunnen bieden. Volgens de vertegenwoordiging is medische zorg niet langer gegarandeerd. „De zorg op Curaçao moet op korte termijn ontlast worden om een nieuwe stroom patiënten aan te kunnen”, staat in de oproep. Eerder op donderdag noemde premier Eugene Rhuggenaath de situatie „heel ernstig.”

    Volgens The New York Times had Curaçao de afgelopen week het hoogste percentage nieuwe besmettingen ter wereld. Per 100.000 inwoners werden 177 nieuwe besmettingen vastgesteld. Er wonen zo’n 160.000 mensen op Curaçao. Er zijn momenteel bijna 3.500 actieve besmettingen op het eiland. Wie terug wilt naar Nederland moet voor vertrek een negatieve test aanleveren en bij thuiskomst in Nederland in quarantaine.

    Afgelopen week opnieuw ondersterfte onder 80-plussers

    In de week van 22 tot en met 28 maart overleden in Nederland naar schatting 3.100 mensen. Dat zijn er evenveel als een week eerder en ruim honderd sterfgevallen minder dan verwacht voor deze periode van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

    De sterfte was, evenals vorige week, lager dan verwacht onder mensen van 80 jaar en ouder en degenen die zorg ontvangen onder de Wet langdurige zorg. Afgelopen week overleden ongeveer 1.700 80-plussers en 1.050 gebruikers van langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Onder de overige bevolking overleden ongeveer 2.050 mensen.

    Tussen september 2020 en februari 2021 constateerde het CBS oversterfte: wekelijks overleden meer mensen dan verwacht voor die week in het jaar. Sinds eind februari is er juist sprake van ondersterfte.

    Een coronapatiënt in het HMC Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Foto Koen van Weel/ANP

    Welkom in dit blog

    Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronapandemie bij. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 1 april:

    Lees hier het hele coronablog van donderdag 1 april terug