Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Op Sint Maarten zal de beperkende maatregel voor economische activiteit gaan afhangen van het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis. Zo meldde minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) Omar Ottley afgelopen maandag.

SXMkoppeling,,Hoewel ik de minister van Volksgezondheid ben, ben ik ook de minister van Arbeid, en nu het land met grote financiële problemen wordt geconfronteerd, kunnen we ons geen lockdown meer veroorloven”, zo zei Ottley. ,,Philipsburg, de hotels, taxichauffeurs en tourbussen bloeien eindelijk weer en ik merk een toename van de werkgelegenheid op Sint Maarten.”
Om een goede balans te ceëren tussen de publieke gezondheid en het belang van economische activiteit en werkgelegenheid, maakt het ministerie onderscheid tussen twee fases. Bij 4 tot 7 covidpatiënten in het ziekenhuis (20 procent) is er een avondklok vanaf 1.00 uur. Bij 8 of meer ziekenhuisopnames (40 procent) wordt er teruggeschaald naar 23.00 uur.
Sint Maarten heeft op dit moment een capaciteit van 20 ziekenhuisbedden voor covidpatiënten, 16 in de Auxiliary Care Facility en 4 in het St. Maarten Medical Center (SMMC). Volgens de laatste cijfers is 1 procent van de ziekenhuisopnames het gevolg van de nieuwe omikronvariant.
Op 27 december werden er twee ziekenhuisopnames geregistreerd. Er waren op die dag in totaal 136 actieve besmettingen op het eiland. Ook Sint Maarten heeft te maken met een stijging van het aantal actieve gevallen, maar minister Ottley vraagt de bevolking niet in paniek te raken. ,,Paniek veroorzaakt plotselinge onbeheersbare angst, en dan dreigen zaken uit de hand te lopen.” De minister moedigt iedereen nogmaals aan zich te laten vaccineren en, na volledige vaccinatie, de booster te gaan halen om maximale bescherming te garanderen.
,,We hebben alle kennis en tools die we nodig hebben om hier doorheen te komen zonder terug te vallen in een lockdown. Het is onvermijdelijk dat we een toename van actieve gevallen zullen ervaren vanwege het hoge besmettingscijfer van de omikronvariant, maar als minister van Volksgezondheid is het ook mijn verantwoordelijkheid om transparant te blijven naar het publiek”, zo zei hij. Het is volgens hem realistisch om aan te nemen dat Covid-19 uiteindelijk endemisch wordt. ,,Covid-19 zal nog heel lang onder ons zijn, vandaar de reden dat ik heb besloten om niet alleen naar de actieve gevallen te kijken, maar ook om ‘business life’ nauw te koppelen aan ziekenhuisopnames en de capaciteit van het SMMC”, aldus Ottley.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.