Verdachte gronddeal Bonaire Airport in vizier Openbaar Ministerie

Mohamad Ahmad Daboussi | Foto: Antilliaans Dagblad

Het Openbaar Ministerie op Curaçao doet onderzoek naar de totstandkoming in 2014 van een opmerkelijke gronddeal tussen overheids-nv Bonaire International Airport (BIA) en Dabboussi Real Estate NV (DRE) voor de bouw van een businesscenter pal tegenover de terminal van het vliegveld.

Dabboussi Real Estate heeft vier jaar geleden een stuk grond van ongeveer 5000 vierkante meter voor een periode van zestig jaar in erfpacht gekre­gen. Mohamad Ahmad Dabboussi wil hier een facilitair centrum voor passagiers bouwen. De toen­malige Raad van Commis­sarissen (RvC) van BIA ging akkoord met de transactie, ondanks het ontbreken van nadere details over de plan­nen van Dabboussi. Zo ont­braken er onder meer bouw­tekeningen en een business­plan. 

De officiële, nooit openbaar gemaakte stukken bevestigen volgens Koninkrijksrelaties.nu de twijfels die er destijds al bestonden. Zowel het Bestuurscollege als de Raad van Commissarissen zouden toenmalig BIA-directeur Leslie Laplace hebben toegestaan één van de commercieel meest waardevolle stukken grond van het eiland voor een onwaarschijnlijk lage prijs in erfpacht te geven. 

Elke stap op weg naar de ruim vier jaar geleden gesloten overeenkomst met Dabboussi zou in opvallend grote haast zijn gezet en werpt volgens de nieuwssite de vraag op waarom de ondernemer voor die prijs gebruiksrecht kreeg op de grond. 

Het antwoord daarop geven de nu uitgelekte documenten niet, maar dat kan een onderzoek van het OM wellicht wel. En die doen dat nu ook. De bevestiging daarvan komt niet van het OM zelf - die doen geen mededelingen over lopende onderzoeken - maar van gedeputeerde James Kroon, die zegt dat hij onlangs gehoord is door de recherche.


Grondprijs
Daarmee haalt Kroon de voeten onder de aarde weg van mr. Chris Bres van HBN Law, die Koninkrijksrelaties.nu sommeert om het artikel van de site te halen. Er zou sprake zijn van smaad en laster tegen de Libanese zakenman Daboussi. De prijs is volgens mr. Bres alleszins redelijk en in overeenstemming met de getaxeerde waarde van het terrein. Die zou 111.500 dollar bedragen voor 5000 m2, zegge en schrijve 22,30 dollar per meter. 

Grondprijzen 2012 | bron: Belastingdienst Caribisch Nederland

Wie de grondprijzen op Bonaire - opvraagbaar bij de belastingdienst - analyseert ziet meteen dat de grond tegenover de luchthaven in 2012 een onwaarschijnlijk hoge prijs kent: 500 tot 600 dollar per meter. Nu Dabboussi 20 meter dichter bij de luchthaven mag zitten, keldert de grondprijs naar 25 dollar. 

Dit verschil kan verklaard worden uit de functie en rechtspositie van de luchthaven als overheids-nv. Dat de luchthaven voor een goedkoper tarief opereert, hoeft niet te beteken dat dat tarief zelfs nog onder die prijs als basis voor erfpacht aan derden moet dienen.

De kennelijke marktwaarde voor commerciële ontwikkeling laat zich beter vergelijken met de prijs 20 meter verderop. Een verschil van meer dan 500 dollar per meter, wat neerkomt op een erfpachtprijs gebaseerd op een grondprijs van 2.750.000 miljoen dollar. 

De deal is wel heel erg gunstig, concludeert de website Koninkrijksrelaties.nu dan ook. Dabboussi betaalt jaarlijks maar 1,20 dollar per vierkante meter aan erfpachtcanon, in het zesde jaar oplopend naar 1,40 dollar, maar in de daarna volgende 54 jaar niet zal worden verhoogd.

Geheimhouding
Deze bedragen komen uit een Memorandum of Understanding die partijen tekenen en waarin sprake is van een geheimhoudingsclausule. Niets uit het document mag naar buiten worden gebracht en als BIA of de overheid al iets wil publiceren mag dat alleen na instemming van Dabboussi.

Dat roept vragen op, zoals ook Koninkrijksrelaties die stelt: waarom geheimhouding en waarom een deal sluiten die de schijn wekt niet conform de commerciële marktwaarde te zijn opgesteld. Bovenal, zo zegt de nieuwssite, haalt de luchthaven er een concurrent mee binnen. Met de komst van het Dabboussi-gebouw kan er een streep worden gezet door het plan de terminal van Flamingo Airport te ontwikkelen tot een 'mini-Schiphol' met winkels, horeca, luchthavengerelateerde diensten en bedrijven. 

Dat had volgens Koninkrijksrelaties de altijd krap bij kas zittende luchthaven heel wat meer inkomsten opgeleverd dan de schamele 7.000 dollar die Dabboussi nu gaat betalen.

Enquête
Volgens de Amigoe vindt voormalig luchthaven-direc­teur Michael Nicolaas, nu met pensioen en woonachtig op Aruba, dat er voldoende aanleiding bestaat om een parlementaire enquêtecommissie in te stellen, die onderzoek moet doen naar de verdachte deal. Maar eerst is het Openbaar Ministerie aan zet.

-----
Achterliggende stukken geraadpleegd: