Curaçao

Loterijkoning niet meer welkom bij MCB-bank

Foto: Antilliaans Dagblad

De MCB en de aan haar gelieerde banken hoeven niet in zee met rekeninghouder Robbie dos Santos en zijn gok/loterijbedrijven. Eerder zegde de bank de rekeningen van Robbies lottery, aanverwante bedrijven per eind deze maand op en dat mag volgens de rechter. 

In kort geding eisten de gokbedrijven van Dos Santos dat zij beschikking zouden houden over hun rekeningen.

Risico

Reden voor de banken om de relatie te beëindigen is een gewijzigde inschatting van de integriteitsrisico’s verbonden aan de loterijbedrijfstak in het algemeen.

MCB verwijst hierbij naar aan de aangescherpte regelgeving en richtlijnen van henzelf, van de Centrale Bank, van andere toezichthouders, van hun Canadese aandeelhouder en van hun buitenlandse correspondentbanken.

Veroordeling

Maar bovenal is de opzegging ingegeven door de strafrechtelijke veroordelingen in 2016 van Dollar, Dos Santos, Jamaroma en The Money Game voor onder meer belastingontduiking, witwassen en valsheid in geschrifte in verband met illegale loterijen. Daarbij is gebruik gemaakt van rekeningen bij de MCB op Curaçao en de WIB op Sint-Maarten.

Volgens de rechter is voldoende aannemelijk geworden dat voortzetting van de bancaire relatie voor MCB en WIB reputatierisico’s meebrengen, die nadelig kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering en in strijd komen met eisen op het gebied van financiële integriteit. De contractsvrijheid van de banken en hun belang bij beëindiging van de contractuele relatie met Dos Santos c.s. dienen zwaarder te wegen dan hun belang bij voortzetting van die relatie.

Dit laatste geldt ook als zou moeten worden aangenomen dat Dos Santos, zoals hij stelt bij geen enkele andere bank in Curaçao of Sint Maarten meer welkom is.

Deel dit artikel