Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De MAN-fractie in de Staten betreurt het dat het kabinet-Pisas ‘geen transparantie heeft getoond in het Coho-proces’. ,,Was dat wel het geval geweest, had de blunder van afgelopen vrijdag voorkomen kunnen worden.”

blunder cohoMAN heeft eerder samen met de andere oppositiepartijen PAR en Trabou pa Kòrsou herhaaldelijk een spoeddebat in de Staten aangevraagd om informatie te krijgen over het proces met betrekking tot het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Hierbij werd door de oppositie aangegeven het te betreuren dat de Curaçaose premier Gilmar Pisas niet voorafgaand aan de Rijksministerraad van afgelopen vrijdag naar het parlement was gegaan om daar duidelijkheid te verschaffen. Ook nu stelt de MAN-fractie in een persbericht het jammer te vinden dat het kabinet-Pisas niet op transparante wijze is omgegeaan met ‘zo’n belangrijke en gevoelige kwestie als het Coho’. ,,Op geen enkel moment is minister-president Pisas naar de Staten gekomen om publiekelijk steun te zoeken voor het standpunt dat hij heeft ingenomen. Via de pers moesten de Staten kennis nemen van de druk die op de minister rust en dat hij met de rug tegen de muur staat. Uitgerekend in deze situatie had hij naar de Staten moeten komen om informatie en uitleg te geven en duidelijkheid te verschaffen in deze hele kwestie, waarop de Staten middels een motie de positie van de minister kon steunen. Deze hele blunder had voorkomen kunnen worden; Curaçao werd als onbetrouwbaar bestempeld omdat wij zomaar van standpunt zijn gewijzigd. Dit is niet wat de bevolking van haar bewindsvoerders verwacht. En het ergste is dat dit allemaal zonder steun van de Staten is gebeurd”, aldus de MAN-fractie.

De fractie geeft aan ‘oprecht te hopen dat dit soort blunders zich niet herhalen, waarbij Curaçao te kakken wordt gezet, maar ook waarbij de Curaçaose bevolking te schande wordt gezet’. ,,We hopen dat het kabinet-Pisas daadwerkelijk de daad bij het woord voegt en haar belofte om voor de bevolking en samen met de bevolking te regeren, nakomt. Dit houdt in dat het kabinet transparant moet zijn, naar de Staten moet komen waar de bevolking wordt vertegenwoordigd, de standpunten moet uitleggen en steun moet krijgen.”

De MAN is van mening dat het meest recente advies van de Curaçaose Raad van Advies (RvA) serieus moet worden genomen en zal dan ook ‘alles op alles zetten dat de wet via collega’s van de Tweede Kamer naar de Raad van State wordt gestuurd’. ,,De MAN zal alles binnen zijn bereik doen om het laatste advies op te nemen in Coho. Coho mag de autonomie van Curaçao niet aantasten; daarom acht de MAN het zijn verantwoordelijkheid inhoud te geven aan het advies van de RvA. MAN betreurt het ook dat het kabinet-Pisas tot op de dag van vandaag het RvA-advies niet bij de Staten heeft ingediend. Aan de andere kant is het nooit te laat en zijn we vandaag slimmer dan gisteren om te garanderen dat in dit hele Coho-proces onze autonomie blijft gewaarborgd.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.