Gesloten liveblog

VN: 2,5 biljoen dollar nodig voor ontwikkelingslanden

In Nederland zijn voor zover bekend 864 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Tot nu toe moesten 3.990 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 30 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Covid-19 Florida wil geen 'gedumpte' passagiers cruiseschip Zaandam

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van maandag:

  • In Nederland zijn voor zover bekend 864 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Tot nu toe moesten 3.990 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.
  • De Olympische Spelen van Tokio zullen plaatsvinden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. De Spelen zouden aanvankelijk plaatsvinden van 24 juli tot en met 8 augustus dit jaar.
  • De Rotterdamse evenementenhal Ahoy is begonnen met de opbouw van een tijdelijke zorglocatie om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Over twee weken kunnen daar de eerste patiënten worden geholpen.
  • De Amerikaanse president Trump heeft de coronamaatregelen in de VS verlengd tot 30 april. Dat betekent dat dat het land rond Pasen toch niet open gaat, zoals hij eerder hoopte. Italië verlengt de noodmaatregelen tot zeker 12 april.
  • De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair houdt tot en met 9 april vrijwel alle vluchten aan de grond. Transavia heeft die periode tot met 6 mei verlengd. Budgetvlieger EasyJet maakte maandag bekend voorlopig ook te stoppen met commerciële vluchten.
  • De autoriteiten van de regio Moskou gaan er met een controlesysteem voor zorgen dat burgers zich houden aan de regels voor thuisisolatie. In Moskou gelden sinds maandag strenge regels in verband met de corona-uitbraak. De stad gaat burgers onder meer monitoren aan de hand van telefoongegevens.
  • De ziekenhuizen moeten voor zondag 5 april in totaal 2.400 intensivecarebedden hebben opgetuigd om zorg te kunnen bieden aan de groeiende groep Covid-19-patiënten. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, Diederik Gommers.

Prominente Italianen roepen Duitsland op niet zo 'benepen' te zijn als Nederland

Een groep prominente Italianen roept in een paginagrote advertentie dinsdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung de Duitsers op niet zo „benepen’’ te zijn als Nederland bij het zoeken naar een Europees financieel antwoord op de gevolgen van de coronacrisis.

„Jullie plaats is aan de kant van de Europese instellingen, met de waarden van vrijheid en solidariteit. Niet als volger van benepen nationaal egoïsme”, schrijven de ondertekenaars. Tot hen behoren de burgemeesters Bergamo en Brescia, de twee zwaarst getroffen steden, en die van Bologna, Genua, Milaan en Venetië, en de regiobestuurders van Emilia-Romagna en Ligurië.

Nederland is de aanvoerder in een verzet tegen een groot Europees economisch en sociaal reddingsplan, aldus de ondertekenaars. „Nederland is de staat die al jarenlang met zijn belastingsysteem de grote Europese landen belastinginkomsten onttrekt. Het zijn onze overheidsfinanciën en de sociaal zwakkeren in onze landen die de prijs daarvoor moeten betalen. […] De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit.”

De auteurs herinneren aan de wederopbouwperiode direct na de Tweede Wereldoorlog, toen Duitsland werd gesteund door andere Europese landen. Het Nederlandse verzet tegen voorstellen om nu al eurobonds in te zetten om de economisch-financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken, wordt in Italië fel bekritiseerd.

Lees ook: Woede in Italië over Nederlandse ‘meedogenloze geldwoekeraars’

Italië verlengt noodmaatregelen tot zeker 12 april

De noodmaatregelen in Italië vanwege de corona-uitbraak worden zeker tot 12 april verlengd. Dat heeft de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maandagavond bekendgemaakt. Dit betekent dat de huidige lockdown in het Zuid-Europese land nog minstens twee weken van kracht blijft.

Italianen zit al drie weken binnen, de huidige maatregelen waren eerder afgesproken tot aanstaande vrijdag. „Alle indammende maatregelen moeten zeker tot Pasen in stand blijven”, zei Speranza na een bijeenkomst met experts. In Italië zijn inmiddels bijna 11.600 doden gevallen als gevolg van Covid-19.

Gantz zwicht, Netanyahu profiteert

Het aantal coronadoden is in Israël tot dusverre nog betrekkelijk laag maar nu al staat vast dat een van de voornaamste politieke slachtoffers de grootste Israëlische oppositiepartij Blauw-Wit onder leiding van Benny Gantz is. Niet dat Gantz persoonlijk met Covid-19 kampt, maar onder druk van de coronacrisis is zijn nog jonge partij afgelopen weekeinde uit elkaar gespat.

Tegen de zin van een deel van zijn eigen partij in besloot Gantz eind vorige week met de door hem en zijn achterban verfoeide demissionaire premier Benjamin Netanyahu te gaan onderhandelen over een regering van nationale eenheid. Dit ondanks de plechtige belofte aan de kiezers van Blauw-Wit bij drie achtereenvolgende parlementsverkiezingen in het afgelopen jaar om dat niet te doen.

Lees verder over de politieke impasse in Israël

VN: 2,5 biljoen dollar nodig voor ontwikkelingslanden

Volgens de Verenigde Naties is er zeker 2,5 biljoen dollar (omgerekend een kleine 2,3 biljoen euro) nodig om ontwikkelingslanden te helpen de hardste economische klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat staat in een maandag verschenen rapport. Volgens VN-definities zijn er wereldwijd 170 ontwikkelingslanden.

Unctad, het agentschap dat zich bezighoudt met internationale handel en investering, verwacht dat de impact die het virus op armere landen heeft erger zal zijn dan de economische crisis van 2008. De organisatie wil respectievelijk een biljoen dollar aan financiële steun ophalen, voor even veel geld schulden kwijt schelden en schat dat er voor zeker 500 miljoen aan medische noodhulp nodig is.

Unctad-hoofd Richard Kozul-Wright zegt tegen persbureau Reuters zich de meeste zorgen te maken om de economieën van onder meer Argentinië, Pakistan en Afrikaanse landen onder de evenaar. Kozul-Wright zegt dat de in zijn rapport genoemde bedragen waarschijnlijk nog „een conservatieve schatting” zijn.

Ook in de Nigeriaanse stad Abuja is inmiddels een lockdown van kracht. Foto George Esiri/EPA

Inmiddels meer dan 3.000 doden in Frankrijk

In Frankrijk zijn inmiddels meer dan drieduizend doden te betreuren als gevolg van Covid-19. Maandag maakten Franse autoriteiten bekend dat de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis nog eens 418 mensen zijn overleden aan het virus, meldt persbureau AFP. Dat is de grootste toename sinds de corona-uitbraak.

Momenteel zijn 21.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in Frankrijk, een toename van bijna 1.600 sinds zondag. Parijs en het gebied eromheen, Île-de-France, is met 954 doden momenteel het zwaarst getroffen. Eerder was de voornaamste brandhaard nog in het oosten, aan de grens met Duitsland. In de regio Grand Est zijn tot nu toe 917 mensen overleden.

Gouverneur New York vraagt zorgmedewerkers in andere staten om hulp

De gouverneur van New York Andrew Cuomo heeft zorgmedewerkers in andere Amerikaanse staten gevraagd om hulp. „Alstublieft”, zei Cuomo tijdens een persconferentie maandag. „We hebben steun nodig.”

In New York, de zwaarst getroffen staat van de VS, is het dodental opgelopen naar 1.128. Dat is ruim 250 slachtoffers meer dan een dag eerder.

Eerder op de dag kwam het hospitaalschip de USNS Comfort, met duizend bedden en twaalf operatiekamers, aan in New York.

Facebook richt fonds op voor media ter waarde van 100 miljoen dollar

Facebook heeft maandag een fonds opgericht ter waarde van 100 miljoen dollar (ongeveer 90 miljoen euro), waarmee nieuwsmedia die lijden onder de gevolgen van de coronacrisis geholpen kunnen worden. Door de onzekere situatie die door de uitbraak van het virus is ontstaan, worden volgens Facebook wereldwijd aanzienlijk minder advertenties verkocht.

Van het geld is 25 miljoen dollar bedoeld voor lokale media. De overige 75 miljoen dollar gaat naar reclame in nieuwsmedia. Facebook heeft naar eigen zeggen inmiddels vijftig verzoeken uit de Verenigde Staten en Canada gehonoreerd. In 2019 maakte het bedrijf een kleine 24 miljard dollar winst.

Facebook heeft geen optimale verstandhouding met (nieuws)media. In maart 2018 werd duidelijk dat door de Britse campagnefirma Cambridge Analytica uitgezette Russische trollen ruim baan hadden gekregen om via het platform de Amerikaanse presidentsverkiezingen van twee jaar eerder te beïnvloeden. Recentere ophef richt zich op het gegeven dat Facebook weigert politieke advertenties op het platform op waarheid te controleren.

Oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw doneerden eerder deze week samen met Microsoft-oprichter Bill Gates 25 miljoen dollar aan onderzoek naar een werkend vaccin tegen het coronavirus.

De oprichter van Facebook Mark Zuckerberg. Foto Amy Osborne/AFP

Bokser Billy Joe Saunders geschorst om filmpje met tips voor vrouwenmishandeling

De Britse profbokser en wereldkampioen Billy Joe Saunders mag voorlopig de ring niet in omdat hij in een filmpje heeft voorgedaan hoe mannen hun vrouw kunnen mishandelen. In de video, die volgens Saunders grappig bedoeld was, doet de bokser op een zak voor hoe een man twee flinke stoten kan uitdelen als zijn „old lady een grote mond heeft”.

In het filmpje zegt Saunders dat veel stellen door de uitbraak van het coronavirus in kleine ruimten zitten opgesloten. Dit zou er volgens hem voor zorgen dat „vaders, echtgenoten en mannen met vriendinnen” geïrriteerd raken door opmerkingen van hun partner - „bijvoorbeeld als je de vaat niet hebt opgeruimd” -, hun geduld verliezen en niet anders kunnen dan overgaan op geweld.

Afgelopen weekend dook de video op, waarna een storm van kritiek opstak. Zo zei Saunders' manager Eddie Hearn „geschokt” te zijn door de „idiote” video. „Het is al onacceptabel als een willekeurige persoon dit doet, laat staan als het om een wereldkampioen gaat.” Een Britse liefdadigheidsorganisatie tegen huiselijk geweld noemde het filmpje „gevaarlijk en choquerend”.

Horley stelt tegenover de BBC dat huiselijk geweld nooit het onderwerp van een grap zou moeten zijn en dat de timing de video extra pijnlijk maakt. Momenteel zitten „slachtoffers van huiselijk geweld door het hele land opgesloten met hun agressieve partners”, aldus Horley. Ook op sociale media is forse kritiek geuit. Saunders zegt doodsbedreigingen te hebben ontvangen en heeft zijn Twitteraccount inmiddels verwijderd.

Zondag heeft de bokser zijn excuses aangeboden voor de video. Hij sprak tegenover Sky Sports over een „domme fout” en zei dat hij „duidelijk niet nadacht”. „Ik probeerde de situatie omtrent het coronavirus een beetje te verlichten. Dat is duidelijk niet gelukt”, aldus de bokser. Hij heeft toegezegd 25.000 pond (28.100 euro) te doneren aan een goed doel dat zich inzet tegen huiselijk geweld.

Billy Joe Saunders na een bokswedstrijd in mei 2019. Foto Andrew Couldridge/Reuters

Farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson wil begin 2021 vaccin hebben tegen corona

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson wil begin 2021 een vaccin hebben tegen het nieuwe coronavirus. Het bedrijf investeert samen met de Amerikaanse regering een miljard dollar (zo'n 900 miljoen euro) in de productie van een mogelijk vaccin tegen Covid-19. Dat heeft Johnson & Johnson maandag bekendgemaakt.

De farmagigant hoopt het vaccin in september op mensen te kunnen testen. In totaal moeten een miljard doses van het potentiële vaccin worden ontwikkeld. In ruil voor de investering krijgt Johnson & Johnson geld van de Amerikaanse regering om zijn productiecapaciteit in de VS fors op te schroeven. Nog niet duidelijk is of het experimentele vaccin werkt. Dat zal eind dit jaar uit verschillende testen moeten blijken.

Desondanks begint Johnson & Johnson wel al met het op grote schaal voorbereiden van de productie van het middel. Dat is volgens het bedrijf nodig, om het binnen afzienbare tijd gereed te hebben. Johnson & Johnson doet sinds begin dit jaar al onderzoek naar verschillende mogelijke middelen tegen het nieuwe coronavirus.

Italië meldt ruim 800 doden door corona

Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona in Italië is maandag gestegen tot 11.591, een toename van ruim 800 ten opzichte van zondag. Dat hebben Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Daarmee is het dagelijkse dodental weer iets toegenomen. De afgelopen twee dagen was juist een lichte afname te zien. Momenteel liggen bijna vierduizend mensen in Italië op de intensive care. Het totaal aantal bevestigde Covid-19-patiënten in het land is inmiddels de 100.00 voorbij.

Een derde van alle doden die zover bekend wereldwijd zijn gevallen als gevolg van Covid-19, zijn gemeld in Italië. De dodelijkste dag sinds de uitbraak van het virus in het Zuid-Europese land was afgelopen vrijdag. Toen werden 919 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

In het Verenigd Koninkrijk is het dodental maandag bijgesteld tot 1.408. Dat betekent een toename van 180 slachtoffers. Zondag werden 209 coronadoden gemeld.

Russen worden met 'slim controlesysteem' gecontroleerd

De autoriteiten van de regio Moskou gaan er met een ‘slim controlesysteem’ voor zorgen dat burgers zich houden aan de regels voor thuisisolatie. Sinds maandag gelden in Moskou, waar het coronavirus zich concentreert, strengere maatregelen.

Moskovieten worden opgeroepen zich te registreren via de website van de gemeente, waarna zij een unieke QR-code ontvangen die ze in geval van straatcontrole moeten kunnen tonen. Daarnaast kondigde de burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, aan dat de bewegingen van burgers middels beveiligingscamera’s en via hun telefoongegevens gecontroleerd zullen worden. Overtreders kunnen fikse boetes krijgen, of zelfs celstraffen.

Inwoners moeten tot 14 april zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden. Wie toch de deur uit wil moet zich beperken tot bezoekjes aan nabijgelegen winkels en apotheken, het uitlaten van de hond (tot 100 meter van huis) of het buitenzetten van vuilnis.

Veel Russen negeren de regels, zo bleek afgelopen weekend toen de straten en parken vanwege mooi weer vol mensen waren. Maar ook leiden de soms tegenstrijdig maatregelen tot verwarring. Zo gelden er vooralsnog geen reisbeperkingen. Russen mogen zich per auto of openbaar vervoer verplaatsen en de stad in- en uitreizen. Buiten sporten mag dan weer niet, zo liet de gemeente maandag weten aan dagblad Kommersant.

Lees hoe Poetin 140 miljoen Russen toesprak over het virus: ‘Denk niet dat dit ons niet kan raken’

Bekijk hoe hospitaalschip USNS Comfort New York binnenvaart

Een 272 meter lang hospitaalschip is zojuist aangekomen in de haven van New York. De USNS Comfort moet steun bieden aan de ziekenhuizen in de Amerikaanse miljoenenstad die zwaar getroffen is door de uitbraak van het coronavirus. Naast duizend bedden zijn aan boord twaalf operatiekamers te vinden.

In het hospitaalschip zullen patiënten opgenomen worden die intensieve zorg nodig hebben en níet besmet zijn met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Zo kunnen de ziekenhuizen van New York zich focussen op de patiënten die wel besmet zijn met het virus. De USNS Comfort werd eerder onder meer ingezet na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 en nadat orkaan Katrina delen van de Verenigde Staten verwoestte in 2005. Ook was het schip meermaals aanwezig bij militaire missies in het buitenland.

Nederlandse onderzeeboot keert eerder terug vanwege coronabesmettingen

Aan boord van de Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn is het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Defensie maandag. Het vaartuig, dat in de buurt van Schotland voer, keert daarom twee weken eerder terug naar huis en wordt eind deze week in Den Helder verwacht.

Vijftien van de in totaal 58 bemanningsleden had al een aantal dagen lichte griepverschijnselen. Uit tests bleken acht van hen het coronavirus te hebben, dan wel te hebben gehad. Op het moment heeft één persoon nog altijd klachten.

De bemanning van de Zr. Ms Dolfijn gaat na aankomst in Nederland in quarantaine.

FNV: helft zzp'ers heeft geen financiële buffer

De helft van alle zelfstandigen in Nederland heeft geen financiële buffer waarmee een periode van een maand tot een jaar overbrugd kan worden. Dat meldt vakbond FNV maandag op basis van een enquête onder tweeduizend zzp'ers. Van de groep die wél een buffer heeft, kan twee derde het maximaal drie maanden uithouden zonder inkomsten.

Zpp'ers die werken in de industrie, diensten en onderwijs hebben vaker een financiële buffer. Zelfstandigen die werkzaam zijn in de handel, het vervoer en de „uiterlijke verzorging” zeggen vaker geen geld apart te zetten. FNV zegt „geschrokken” te zijn over het aantal zzp'ers dat geen spaarpotje heeft en vraagt het kabinet het beleid omtrent zelfstandigen te heroverwegen.

Uit de enquête van de vakbond blijkt ook dat meer dan de helft van de zzp'ers te maken heeft met opdrachten die zijn afgezegd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Een kwart van de zelfstandigen ziet dat klanten opdrachten uitstellen. Zo'n 70 procent zegt bovendien geen nieuwe opdrachtgevers te kunnen werven.

Het kabinet heeft de bijstandsregeling voor zelfstandigen verruimd in reactie op de coronacrisis. Omdat de nieuwe criteria nog moeten worden goedgekeurd door de Raad van State, hebben de gemeenten besloten dat zelfstandigen in acute nood nu al een bijstandsaanvraag kunnen doen onder de ruimere voorwaarden. Inmiddels hebben duizenden zzp'ers zich bij de gemeente waar zij wonen aangemeld voor een steunaanvraag.

Lees ook: Gemeenten zien run op zzp-steun

Huisartsen maken aanspraak op tien euro per patiënt

Huisartsen kunnen met ingang van half april aanspraak maken op een eenmalige betaling van tien euro per patiënt in het klantenbestand. Dat heeft de Landelijke Huisartsenverenging afgesproken met een aantal partners, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

Daarnaast kan voor huisbezoeken aan patiënten met het coronavirus of een vermoeden daarvan voortaan het ‘tarief intensieve zorg’ worden gerekend, waardoor een dergelijk consult geen 15, maar ruim 78 euro oplevert. Huisartsen kunnen met terugwerkende kracht alle corona-gerelateerde thuisbezoeken sinds 1 maart ook declareren.

Een woordvoerder van de branchevereniging zegt dat huisartsen hun wachtkamer alsmaar verder leeg zien lopen terwijl door toedoen van de coronamaatregelen van het kabinet kosten juist stijgen.

Geen toestemming demonstratie taxichauffeurs Den Haag

Taxichauffeurs mogen dinsdag niet op het Malieveld in Den Haag demonstreren. Dat heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes vandaag bepaald, schrijft persbureau ANP. Volgens hem zou een dergelijke demonstratie nu „onverantwoord” zijn.

De chauffeurs wilden actievoeren omdat zij geen aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling die het kabinet heeft opgetuigd voor door corona getroffen bedrijven. De taxibranche valt daar niet onder.

De chauffeurs hadden in hun auto’s willen demonstreren. Maar Remkes noemt het „onverantwoord” om met grote groepen voor een demonstratie samen te komen, terwijl Nederlanders wordt gevraagd thuis te blijven. Remkes: „Het is een bedreiging voor de volksgezondheid en daarom zal ik het niet toestaan”.

IC-artsen: grote druk op capaciteit, binnen week al 2.400 bedden nodig

De ziekenhuizen moeten voor zondag 5 april in totaal 2.400 intensivecarebedden hebben opgetuigd om te kunnen zorgen voor de groeiende groep Covid-19-patiënten. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, Diederik Gommers. Maandagochtend lagen er al 1.030 Covid-19-patiënten op 73 intensive cares in het land.

Normaal gesproken telt Nederland 1.150 intensivecarebedden; zeventig procent wordt doorgaans bezet door patiënten die een infarct, verkeersongeluk, bloedvergiftiging of zware operatie hebben gehad. Het aantal bedden is nu in allerijl uitgebreid tot 1.600, omdat zoveel Covid-19-patiënten op de intensive care terecht komen. Ze blijven hier bovendien lang – gemiddeld drie weken. Normaal verblijft een IC-patiënt hooguit een week op de intensive care.

Lees verderLees de huidige IC-capaciteit in Nederland

In Zeeland is het crisistijd, niet langer vakantietijd

Er is om gevraagd, zegt Jan Lonink, voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland. „Zelfs de recreatiesector zei ‘sluit alles’.” Vanaf twaalf uur deze maandag is Zeeland ’s nachts alleen voor de Zeeuwen. „Recreatief nachtverblijf” is verboden. Alle campings, kampeerterreinen, hotels en pensions zijn vanaf nu dicht voor wie niet kan aantonen voor zijn werk er de nacht te moeten doorbrengen.

Eenzelfde maatregel staat in de noodverordening van Twente. In Drenthe, Friesland en Groningen zijn ‘natte plekken’ zoals douches op jachthavens en campings dicht, op de Veluwe zijn vakantieparken ook gesloten. Alles om toerisme te ontmoedigen en daarmee verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen.

Lees verder over de maatregelen in Zeeland vanwege de corona-uitbraak

FC Groningen-aanvaller Redan biedt excuses aan voor voetballen op straat

FC Groningen-spits Daishawn Redan heeft zijn excuses aangeboden voor het in groepsverband voetballen op een pleintje in Amsterdam. Dat heeft zijn club maandag bekendgemaakt. Afgelopen weekend plaatste rapper Chivv een filmpje op Snapchat waarop te zien is dat de 19-jarige Redan samen met onder anderen Ajacied Quincy Promes voetbalt op een Cruyff Court in de hoofdstad.

Door met anderen te voetballen ging Redan in tegen de overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook heeft de aanvaller volgens FC Groningen „club- en teamafspraken” verbroken. Redan heeft zijn excuses aangeboden en gaat een donatie doen aan een lokaal initiatief waarbij FC Groningen-supporters hulpbehoevende mensen in de regio bijstaan.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus spreekt over een domme fout. „Zeker in deze periode wordt iedereen gevraagd discipline te houden. Dit is gedrag dat wij niet willen zien, daarop hebben wij hem aangesproken”, aldus Fledderus. De club heeft Redans excuses geaccepteerd.
Ajacied en international Quincy Promes heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het incident. Ajax heeft tegen supportersvereniging Ajax Life gezegd de 'straatvoetbalkwestie' met de aanvaller te bespreken en de zaak verder intern af te handelen.
 
Het gewraakte filmpje.

Kom langs dit filmpje op Snapchat. Hoe lekker vind je zelf dat het gaat @QPromes? :upside_down_face: #QuarantaineSquad pic.twitter.com/1kut3xSwpi

— Lars (@LarsJesse94) March 29, 2020

Het nieuws van deze maandag tot nu toe

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws over het coronavirus van vandaag:

Woede in Italië over Nederlandse ‘meedogenloze geldwoekeraars’

Van de president en de grote kranten tot Facebook: er gaat een golf van kritiek op Nederland door Italië. Soms wordt het zelfs regelrechte haat en worden de slavenhandel en Srebrenica erbij gehaald.

Veel Italianen voelen zich in de steek gelaten door Europa nu het land zo zwaar wordt getroffen door het coronavirus. Op de videotop afgelopen donderdag kon geen overeenstemming worden bereikt over de voorwaarden voor een beroep op het Europese Stabiliteitsmechanisme en over het inzetten van eurobonds om de economische en financiële gevolgen van de pandemie te dempen.

Lees verder over de kritiek op de 'wrede' benadering van Nederland binnen Europa

ELN-rebellen roepen wapenstilstand uit om coronavirus

De rebellen van het Colombiaanse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) leggen vanaf 1 april een maand de wapens neer vanwege de uitbraak van het coronavirus, meldt de BBC. Volgens de ELN kan deze eenzijdige wapenstilstand beschouwd worden als een „humanitair gebaar” naar de „lijdende Colombiaanse bevolking”. De guerillagroepering heeft ook kenbaar gemaakt open te staan voor nieuwe vredesbesprekingen.

Vorige week riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres alle strijdende partijen ter wereld op de wapens neer te leggen. De ELN, die in 2017 de Nederlandse presentator Derk Bolt en diens cameraman ontvoerde, zegt met de tijdelijke wapenstilstand tegemoet te komen aan de wens van Guterres. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat helpt bij de vredesgesprekken tussen de ELN en de Colombiaanse regering, noemt het besluit van de rebellen een „belangrijke stap”.

De ELN is niet de enige omstreden groepering die reageert op de coronacrisis. Zo hebben de bazen van Braziliaanse drugskartels hun onderdanen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en de uitbraak serieus te nemen. Eerder deze maand nam ook terreurgroep Islamitische Staat maatregelen door haar strijders af te raden Europa, „het land van de epidemie”, te bezoeken.

Lees ook: Corona sterkt IS in de mening dat God op zijn hand is

Aangepaste dienstregelingen Transavia en Ryanair langer van kracht

Luchtvaartmaatschappijen Transavia en Ryanair hebben maandag aangekondigd dat aanpassingen aan hun dienstregelingen wegens het coronavirus langer van kracht blijven.

Transavia zal tot en met 6 mei alle toestellen aan de grond houden. De maatschappij voert in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog wel repatriëringsvluchten uit om in het buitenland gestrande Nederlanders op te pikken. Transavia waarschuwt dat de vliegstop mogelijk nog langer zal duren.

Het Ierse Ryanair verlengt de beperkingen op zijn dienstregeling, die inhouden dat vrijwel alle vluchten geschrapt zijn, tot en met donderdag 9 april. Beide maatschappijen komen gedupeerde reizigers tegemoet met waardebonnen en bieden de mogelijkheid vluchten gratis om te boeken.

'Grote voetbalcompetities verliezen voor miljarden aan fictieve transferwaarde'

Als er in de vijf grote Europese voetbalcompetities de komende drie maanden niet gespeeld mag worden, daalt de fictieve transferwaarde van de spelers met 28 procent. Alle spelers bij elkaar zullen aan het eind van het voetbalseizoen een waarde vertegenwoordigen van 23,4 miljard euro, blijkt maandag uit een berekening van de Zwitserse onderzoeksorganisatie CIES Football Observatory. Een kleine drie weken geleden was dat nog 32,7 miljard euro.

CIES Football Observatory berekent de transferwaarde van voetballers aan de hand van een aantal factoren. De kwaliteiten van een speler wegen mee, maar bijvoorbeeld ook het aantal gespeelde wedstrijden en zijn leeftijd. Als spelers uit de Britse, Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse competities tot en met juni niet meer mogen spelen en ook hun contracten niet verlengd worden, zakt hun fictieve waarde in.

Die fictieve verliezen verschillen van 9 miljoen euro voor SC Paderborn tot 412 miljoen voor Manchester City. Olympique Marseille zou met 37,9 procent relatief het grootste verlies incasseren.

Spelers met bijna aflopende contracten gaan er het sterkst op achteruit, becijferden de onderzoekers. Als voorbeeld noemen ze de Franse topspeler Paul Pogba, die in 2016 voor een recordbedrag van 105 miljoen euro naar Manchester United vertrok. Zijn contract eindigt in 2021, en zijn huidige transferwaarde daalt volgens het algoritme van 65 miljoen naar 35 miljoen euro.

Het Serie A-duel tussen Juventus en Internazionale, dat op 8 maart zonder publiek werd afgewerkt., Foto Massimo Pinca/Reuters

RIVM: 93 nieuwe sterfgevallen gemeld, 507 patiënten opgenomen in ziekenhuis

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal meldingen ontvangen over 93 mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat betekent dat er tot dusver 864 patiënten in Nederland zijn overleden aan de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het aantal coronapatiënten dat opgenomen is (geweest), is met 507 opgelopen tot 3.990.

Onder de nieuw gemelde doden kunnen ook mensen zijn die eerder dan het afgelopen etmaal zijn overleden. Door de drukte bij ziekenhuizen worden sterfgevallen niet altijd meteen gemeld bij het RIVM. Hetzelfde geldt voor het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis.

Rond 13.45 uur maandag lagen 1.053 Covid-19-patiënten op een intensive care in Nederland, blijkt uit data van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Zondag rond dezelfde tijd lag dat aantal op 972.

Tot dusver zijn in Nederland 11.750 mensen positief getest op Covid-19, een toename van 884 sinds zondag. Dit aantal geeft echter een vertekend beeld van het daadwerkelijke aantal besmettingen, aangezien lang niet iedereen wordt getest. Op veel plekken worden alleen patiënten die opgenomen moeten worden en zorgpersoneel met klachten getest. Ook wordt niet iedere geteste persoon direct gemeld bij het RIVM.

'Minder hoge stijging dankzij maatregelen'

De maatregelen die de overheid heeft genomen tegen verdere verspreiding van het virus, laten maandag opnieuw resultaten zien. Net als de afgelopen dagen ligt het aantal opgenomen patiënten en overledenen minder hoog dan „je zou verwachten zonder maatregelen”, schrijft het RIVM. Later deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een afvlakking.

In Noord-Brabant, de provincie die tot dusver het zwaarst is getroffen door de uitbraak van het virus, zet de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames door. In Zuid- en Noord-Holland, Gelderland en Limburg vinden juist relatief veel opnames plaats. In Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal opnames „stabiel laag”.

Prins Charles komt uit zelfisolatie, premier Netanyahu gaat erin

De Britse prins Charles is zeven dagen nadat hij positief testte op het coronavirus uit zelfisolatie gekomen. Dat heeft zijn woordvoering maandag laten weten aan persbureau Reuters. Charles (71) heeft de week thuis in het Schotse Birkhall doorgebracht en is daar volgens het Britse koningshuis blijven werken.

Vanaf maandag zal de prins zijn agenda weer oppakken, voor zover de maatregelen om het coronavirus in te dammen dat toestaan. Zijn echtgenoot Camilla testte negatief, maar wordt voorlopig ter observatie thuisgehouden om af te wachten of ze niet alsnog symptomen van Covid-19 ontwikkelt. Vorige week vrijdag werd duidelijk dat ook premier Boris Johnson het virus heeft.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (70) is sinds maandag in isolatie gegaan, nadat een ambtenaar uit zijn omgeving positief had getest. De kans is overigens klein dat Netanyahu het virus heeft, aldus Reuters. De premier is twee weken geleden al eens getest en had voor dinsdag al een nieuw onderzoek op de agenda staan.
 
Correctie: In een eerdere versie van deze update stond dat prins Charles 77 jaar oud is. Hij is echter 71 jaar oud.

Olympische Spelen verplaatst naar juli 2021

De Olympische Spelen van Tokio zullen plaatsvinden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dat hebben de organisatoren maandag laten weten, melden internationale persbureaus. De Spelen zouden aanvankelijk plaatsvinden van 24 juli tot en met 8 augustus dit jaar, maar werden uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

De organisatie en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben verschillende data overwogen, schrijft het Japanse persbureau Kyodo. Een van de opties was het sportevenement te laten plaatsvinden in de lente. De gekozen data zouden logistiek echter het handigst zijn en zo min mogelijk andere grote sportevenementen in de weg zitten.

De Olympische Zomerspelen vonden sinds de eerste editie in 1896 31 keer plaats en zijn nooit eerder uitgesteld. Wel is het sportevenement driemaal afgelast tijdens de twee Wereldoorlogen (1916, 1940 en 1944). Aan het evenement in Tokio zullen meer dan 10.000 sporters meedoen die 33 verschillende sporten beoefenen.

De olympische ringen in Tokio. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Telefoniestoring bij Ziggo treft meerdere ziekenhuizen

Meerdere ziekenhuizen hebben maandag last gehad van een telefoniestoring bij provider Ziggo. De storing ontstond aan het einde van de ochtend en duurde anderhalf à twee uur, zegt een woordvoerder van Ziggo.

Welke gevolgen de storing heeft gehad voor ziekenhuizen, is vooralsnog onduidelijk. Ook is nog onbekend wat de oorzaak was. Volgens de woordvoerder wordt onderzoek gedaan naar het voorval. Er zijn volgens haar in ieder geval geen signalen dat ziekenhuizen er grote hinder van hebben ervaren. „Er zijn geen enorme wachtrijen ontstaan.”

Ziekenhuizen die getroffen zijn door de storing, waren in ieder geval om het Deventer Ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Ook „ziekenhuizen in Delft en Nijmegen” kregen volgens de woordvoerder te maken met het probleem.

Twitter avatar DeventerZiekenh Deventer Ziekenhuis Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen. We snappen dat dit vervelend is, excuses voor de overlast. Er is contact met Ziggo, KPN en Vodafone.
#bereikbaar #storing #bellen https://t.co/YnJCcnbpLo

In ieder geval bij het OLVG in Amsterdam is de spoedzorg ondanks de storing gewoon doorgegaan. „Voor dit soort situaties hebben wij een noodplan waarop we meteen overschakelen”, zegt een woordvoerder. „Het is vooral heel vervelend voor mensen die naar het ziekenhuis wilden bellen, maar ons niet konden bereiken.” Over de gevolgen van de storing voor het ziekenhuis kan de woordvoerder niets zeggen. „Dat is heel lastig. Je weet niet wie er gebeld heeft tijdens de storing.”

„De storing was verspreid over het land. Er waren bijvoorbeeld meldingen uit Deventer en ook uit Delft”, aldus de woordvoerder. Ook de Belastingdienst heeft te kampen gehad met de storing. Rond half twee was de storing op alle plaatsen weer verholpen.

Volgens Allestoringen.nl, dat in realtime storingen bijhoudt, waren ook bij KPN, Vodafone en T-Mobile problemen. Of deze verband houden met de storing bij Ziggo is niet duidelijk.

Aanplakbiljet in een Ziggo-winkel in Den Haag, die zeker tot 6 april dicht is vanwege de corona-uitbraak. Foto Bart Maat/ANP

Rumag stopt met 'coronakleding' na kritiek Arjen Lubach

Rumag stopt per direct met de verkoop van 'coronakleding', in reactie op een kritische uitzending van Zondag met Lubach zondag. Dat heeft het marketingbedrijf maandag bekendgemaakt.

Rumag verkocht t-shirts met daarop de tekst IK.GELOOF.IN.JOU.EN.MIJ, naar een liedje van Chantal Janzen. Een deel van de opbrengst ging naar het Rode Kruis, maar volgens zakenblad Quote en Zondag met Lubach verdient Rumag zelf ook tienduizenden euro's aan de benefietactie.

Het marketingbedrijf ontkent geld te hebben verdiend met de actie en zegt zich „absoluut niet te herkennen” in de aantijgingen van Zondag met Lubach-presentator Arjen Lubach. Rumag zegt ruim 100.000 euro te hebben opgehaald voor het Rode Kruis en met de actie bewustzijn over de ernst van het coronavirus te hebben verspreid.

Lubach uitte zondag niet alleen kritiek op het ogenschijnlijke verdienmodel van Rumag, ook benoemde de presentator dat het bedrijf citaten van anderen gebruikt. Veel quotes die Rumag gebruikt op mokken en kleding (te herkennen aan de typische punten.tussen.de.woorden) zijn namelijk afkomstig van Engelstalige socialemediaprofielen. Rumag heeft eerder erkend niet alles zelf te verzinnen en zegt zich nu aan „de regels van het wereldwijde web” te houden.

'Binnen een week honderden extra IC-bedden nodig'

De ziekenhuizen moeten voor zondag 5 april in totaal 2.400 intensivecarebedden hebben opgetuigd om te kunnen zorgen voor de groeiende groep Covid-19-patiënten. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, Diederik Gommers.

Maandagochtend lagen er al 1.030 Covid-19-patiënten op 73 intensive cares in het land. Het aantal bedden is nu in allerijl uitgebreid tot 1.600, omdat zoveel Covid-19-patiënten op de intensive care terecht komen.

Lees hier het hele verhaal: 'Grote druk op capaciteit, binnen week al 2.400 bedden nodig'

Oostenrijk verplicht dragen van mondkapje in supermarkt, sluit hotels

Oostenrijkers die boodschappen doen, moeten vanaf woensdag een mondkapje dragen. Dit is een van de maatregelen die de regering van het land maandag heeft afgekondigd, melden Oostenrijkse media. Ook op andere momenten dat Oostenrijkers bij elkaar in de buurt komen, moeten zij hun mond en neus bedekken.

De mondkapjes zullen tegen een klein bedrag verkocht worden bij de ingang van supermarkten. Met de maatregel hoopt het ministerie van Volksgezondheid ouderen en andere mensen in de risicogroep te kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

De Oostenrijkse regering gaat verder toeristen weren uit hotels. Hiermee wil de regering voorkomen dat binnen- en buitenlandse toeristen voor het paasweekend reizen door Oostenrijk. In het land zijn tot dusver 8.800 mensen positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Bijna honderd mensen zijn aan de ziekte overleden.

Nieuwe internetomroep IedereenLive voor persoonlijke verhalen over coronacrisis

Een nieuwe online omroep gaat vanaf vandaag een podium bieden aan mensen die persoonlijke verhalen over de coronacrisis willen delen. IedereenLive noemt zichzelf een „nationale verbindingszender”, waarop Nederlanders vanuit hun woonkamer hun verhaal kunnen vertellen aan bekende presentatoren.

Het initiatief voor de omroep komt van presentator Martijn de Greve en programmamaker John de Zwart. „Het idee is dat iedereen met een leuk of bijzonder verhaal mag inbellen”, zegt De Zwart. „Alle verhalen komen vanuit de vraag: wat ben je eigenlijk aan het doen? Hoe vul je je dagen?” Als voorbeeld noemt hij mensen met ideeën voor leuke activiteiten die je met kinderen kunt ondernemen of mensen die liedjes of gedichten componeren.

Wie mee wil doen aan het programma kan via e-mail of WhatsApp contact opnemen. Vervolgens schakelt de presentator van het programma over van de ene woonkamer naar de andere. De presentatie is in handen van onder anderen Beau van Erven Dorens, Aldith Hunkar, Thomas van Luyn, Johan Fretz, Alexander Klöpping, Romana Vrede en Stefano Keizers. Ieder presenteert een uur. Maandag trappen Van Erven Dorens, Nazmiye Oral en Keizers af.

IedereenLive is van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur en 17.00 uur te zien via YouTube en Facebook. Mogelijk wordt later nog uitgebreid naar televisie.

Twitter avatar iedereenlive IedereenLive Wij gaan live vanuit al onze woonkamers, en die van jou met @iedereenlive! 👋 Wees bij ons te gast en deel jouw verhaal, elke dag tussen 14:00 en 17:00 op https://t.co/nSyv4s1VIK 💬 #blijfthuis #IedereenLive https://t.co/OxztIXsCUw

Adviesraad: Duitsland raakt in recessie door coronacrisis

Net als Nederland staat ook Duitsland een door het coronavirus veroorzaakte recessie te wachten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Sachverständigenrat, een adviesraad van economische deskundigen. Hoe de economie zich precies zal ontwikkelen, is door gebrekkige data moeilijk te voorspellen en bovendien sterk afhankelijk van hoe de uitbraak verder zal verlopen, waarschuwt de raad.

De Duitse economie krimpt dit jaar in het beste geval met 2,8 procent en in het slechtste met 5,4 procent, blijkt uit de drie scenario's die door de experts zijn uitgerekend. In het gunstigste geval herstelt de economie zich snel, waardoor er in 2021 een groei van 3,7 procent aankomt. Dit noemt de raad het meest aannemelijke scenario.

Het zou echter ook kunnen dat de productie voor langere tijd wordt stilgelegd. Daardoor zou het Duitse bruto binnenlands productie dit jaar met 5,4 procent slinken en in 2021 weer met 4,9 procent groeien. Door de sterke krimp in 2020 is dit scenario ook op de langere termijn ongunstiger dan het eerste.

Het zwartste scenario zou zijn als de maatregelen ook na de zomer nog van kracht zijn. In dat geval zou de overheid ook niet meer kunnen voorkomen dat mensen ontslagen worden en bedrijven omvallen, aldus de raad. De economie zou dan dit jaar met 4,5 procent krimpen en volgend jaar met 1 procent groeien. Tegen het eind van 2021 zou het bbp er dan het slechtst voor staan van alle scenario's.

Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken moet volgens de raad de zorg gesteund worden. Ook moet de overheid zorgen dat de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden nageleefd. Verder moet de economie met geld worden ondersteund.

Defensie stuurt achttien militairen naar Edens ziekenhuis

Zes artsen en twaalf verpleegkundigen van Defensie gaan vanaf morgen aan de slag in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag na berichtgeving van persbureau ANP. De militairen zullen bijspringen op de intensive care en de spoedeisende hulp. Het aantal besmettingen met het coronavirus in de regio is de afgelopen tijd flink toegenomen en het ziekenhuis hoopt met de militaire hulp de druk op het eigen personeel te verminderen.

Gelderse Vallei heeft vanwege het toegenomen aantal besmettingen het aantal IC-bedden uitgebreid van twaalf tot 28. Negentien hiervan zijn bedoeld voor patiënten met Covid-19, de overige negen zijn voor mensen met andere klachten. Volgens de meest recente cijfers, van afgelopen vrijdag, zijn 56 patiënten in het ziekenhuis besmet met het coronavirus. Vrijdag lagen vijftien van hen op de IC.

De militairen die komen helpen, zijn algemeen artsen en verpleegkundigen. Het achttiental volgt maandag een interne training en loopt momenteel nog in uniform door het ziekenhuis. Vanaf dinsdag zullen de militairen gewone werkkleding dragen en dus opgaan tussen het reguliere personeel. Ze blijven in eerste instantie tot 17 april werkzaam in Ede.

Volgens de ziekenhuiswoordvoerder is de militaire hulp nodig om het eigen personeel te ontzien. „We kunnen het nu nog aan", vertelt ze. „Maar de druk op onze mensen is heel groot en we moeten er rekening mee houden dat zij ziek kunnen worden. We verwachten dat dit nog wel enige tijd duurt.”

Ook andere ziekenhuizen krijgen hulp van Defensie, zegt een woordvoerder desgevraagd. In totaal zullen negentig militaire verpleegkundigen en twintig algemeen artsen ingezet worden bij ongeveer tien ziekenhuizen. De eersten zijn de afgelopen dagen al naar hun nieuwe werkplaats vertrokken, de rest zal de komende dagen beginnen. Ook helpen zo'n twintig militairen bij andere corona-gerelateerde zaken zoals het ombouwen van hotels naar hospitalen en het plannen van het vervoeren van patiënten.

Militaire planners van Defensie denken mee over de verplaatsing van coronapatiënten. Foto Rob Engelaar/ANP

Spanje: 812 doden in afgelopen 24 uur, België meldt vertraging epidemie

In Spanje zijn sinds zondag 812 sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het totaal aantal doden komt daarmee op 7.340. Dat meldt de Spaanse regering maandagochtend. Spanje is na Italië (ruim tienduizend doden) het zwaarst getroffen land. Van de 5.231 patiënten op de intensive care ligt ruim de helft in ziekenhuizen in Catalonië en Madrid.

Ook in België werden nieuwe cijfers bekendgemaakt. Er zijn sinds zondag 82 doden gevallen, en er zijn 536 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Volgens viroloog Steven Van Gucht is duidelijk te zien dat de epidemie in België in kracht afneemt, „maar het is heel belangrijk dat we de inspanningen blijven volhouden om te verhinderen dat er een nieuwe stijging optreedt".

Om 14.00 uur komt het Nederlandse RIVM met nieuwe cijfers over het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden als gevolg van het coronavirus.

Een coronaslachtoffer wordt zondag begraven in Madrid. Foto Baldesca Samper/AFP

'The Passion' dit jaar met 'virtuele processie'

Het was eigenlijk de bedoeling dat het grote lichtgevende kruis van het televisiepaasspektakel The Passion dit jaar door de straten van Roermond gedragen zou worden, maar nu dat vanwege het coronavirus niet kan doorgaan is er een andere vorm bedacht. Het evenement wordt een „virtuele processie” waarbij kijkers zelf filmpjes mogen insturen, hebben de omroepen EO en KRO-NCRV en de producent van de show maandag bekendgemaakt.

De rechtstreekse televisieuitzending van The Passion wordt al jaren door zo'n drie miljoen mensen bekeken, maar trekt ook in de gaststad grote aantallen toeschouwers. Bovendien zijn er veel makers bij betrokken, zowel in beeld (acteurs en muzikanten) als achter de schermen. Daardoor was al eerder al duidelijk dat de uitzending niet zou kunnen doorgaan als gepland, ook niet als er geen publiek bij zou zijn.

Het kruis dat normaal centraal staat in de show, blijft voor deze editie op één plek. In plaats daarvan kunnen kijkers videoboodschappen inzenden, zowel vooraf als tijdens de show. De uitzending zal aan elkaar worden gepraat door Anne-Mar Zwart, die bij het kruis staat. In de vertelling van het paasverhaal, uitgevoerd door Johnny de Mol, zal worden verwezen naar het virus. Ook worden fragmenten uit eerdere uitzendingen herhaald.

Het thema van de uitzending, dat vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog eigenlijk 'Vrijheid voor jou' zou zijn, is veranderd in 'Geef mij nu je angst'. Volgens de makers symboliseert het paasverhaal zowel angst als hoop, vanwege Jezus' angst voor de dood en vanwege zijn wederopstanding.

Oproep aan blaasmuzikanten: speel op 4 mei het taptoe-signaal vanuit je raam

De Oranjevereniging van Etten-Leur heeft alle trompettisten en andere koperblazers van Nederland opgeroepen om op 4 mei om 19.58 uur gezamenlijk het beroemde taptoe-signaal te spelen. De Oranjevereniging deed die oproep maandag op NPO Radio 1.

Normaal gesproken spelen trompettisten het taptoe-signaal op 4 mei bij dodenherdenkingen door het hele land, waaronder die op de Dam in Amsterdam. Nu iedereen binnen moet blijven en de gezamenlijke herdenkingen niet doorgaan, hopen de initiatiefnemers dat blaasmuzikanten de twee minuten stilte lokaal zullen introduceren met het militaire trompetsignaal.

„Steek je trompet, bugel of wat dan ook uit het raam, ga in je tuin staan en laat de buurt horen dat je er bent”, aldus Bastiaan Anink van de Etten-Leurse Oranjevereniging. „Wat zou het toch mooi zijn als je dat mooie signaal over heel Nederland hoort spelen, dat we elkaar een beetje opzoeken en bemoedigen.”

Anink hoopt dat de koperblazers van Nederland na de taptoe en de twee minuten stilte ook het Wilhelmus zullen spelen. Volgens Anink zijn er al veel reacties binnengekomen van mensen die mee willen doen aan het initiatief. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

88 bedden in Ahoy voor (corona)patiënten

In de Rotterdamse evenementenhal Ahoy is begonnen met de opbouw van een tijdelijke zorglocatie om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. In vier hallen worden bedden neergezet die plek bieden aan 88 patiënten, zowel met als zonder Covid-19. De eerste patiënten worden over ongeveer twee weken verwacht.

De regio Rijnmond werkt op een aantal locaties aan faciliteiten om hulp te kunnen bieden. Een hotel in Ridderkerk heeft vanaf woensdag vijftig bedden voor mensen die niet ziek genoeg zijn om naar een ziekenhuis te moeten, maar om enige reden ook niet thuis kunnen blijven. Een zorghotel wordt speciaal ingericht voor coronapatiënten. Ook worden er faciliteiten ingericht voor daklozen, of bijvoorbeeld psychiatrische patiënten.

Ahoy, dat naast het Ikazia Ziekenhuis ligt, kan zo nodig 680 patiënten opvangen. Dan zullen niet vier, maar zes hallen moeten worden ingezet, én de arena. Die is voorlopig beschikbaar, ook omdat het Eurovisie Songfestival dat daar zou plaatsvinden niet doorgaat.

Het lege Ahoy biedt ook een podium aan de populaire YouTube-concertreeks17 Miljoen Mensen van Davina Michelle voor 538:

Meldpunt geopend voor zorgmedewerkers die kampen met tekort aan beschermingsmiddelen

NU'91 heeft maandag een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers die last hebben van een gebrek aan beschermende middelen. De zorgberoepsorganisatie wil zo in kaart brengen waar in Nederland de tekorten het grootst zijn. Het gaat onder meer om mondkapjes, handschoenen en beschermende brillen.

Vanuit het hele land heeft NU'91 naar eigen zeggen „signalen ontvangen dat de beschermende middelen niet op orde zijn”. Dit zorgt volgens de organisatie „voor ongerustheid”. Tot 2 april kunnen zorgmedewerkers de enquête anoniem invullen. De resultaten gaan vervolgens naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In Nederland zijn vanwege het coronavirus beschermende middelen schaars geworden, net als in veel andere landen. Ruim een week geleden ontving Nederland een zending mondkapjes uit China, maar de kwaliteit van 600.000 van de maskers bleek onvoldoende.

Eerder opende NU’91 al een meldpunt voor zorgmedewerkers die willen bijspringen als ziekenhuizen onderbemand raken. De beroepsorganisatie ontving toen tienduizenden aanmeldingen van onder andere pas gepensioneerde verpleegkundigen, studenten en zorgverleners die recentelijk ander werk zijn gaan doen.

3FM houdt extra Serious Request voor coronacrisis

NPO 3FM houdt van 13 tot en met 18 april in het kader van de coronacrisis een extra editie van Serious Request. De zender gaat geld inzamelen voor het Rode Kruis. Dat heeft 3FM maandag bekendgemaakt. Luisteraars kunnen tijdens 3FM Serious Request: Never Walk Alone geld doneren door een nummer aan te vragen bijvoorbeeld voor „helden uit de zorg, of iemand die ziek is of thuiswerkt”.

Vanwege de coronamaatregelen blijven de 3FM-dj's in de studio en lopen ze niet door het land, zoals gebruikelijk is bij de actie. In diensten van zes uur zullen zij de aangevraagde muziek draaien. Dj Sander Hoogendoorn is tijdens de actie elke dag te horen van 06.00 tot 12.00 uur. Timur Perlin neemt het vervolgens tot 18.00 uur over, waarna het duo Frank van der Lende en Eva Koreman tot 00.00 uur presenteert. In de nacht zet 3FM verschillende dj’s in.

Het is de tweede actie van de radiozender in korte tijd. Eerder deze maand draaiden minstens 32 radiozenders in heel Europa om 8.45 uur het nummer ‘You’ll Never Walk Alone’ (1963) van de Britse band Gerry & The Pacemakers. Dj Sander Hoogendoorn wilde met dat nummer iedereen in Europa een hart onder de riem steken.

Twitter avatar sanderhoogendrn sander hoogendoorn 13 t/m 18 april: een extra editie van serious request! we gaan geld ophalen voor het @RodeKruis om hulp te bieden tegen de gevolgen van het coronavirus #seriousrequest #sr20 https://t.co/PcaLAeIw9Y https://t.co/Ikad7TWZUb

Ook hulplijn voor ouderen met migratieachtergrond

Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag terecht bij een speciale hulplijn voor vragen over het coronavirus of om gewoon even te praten. Dat heeft seniorenorganisatie KBO-PCOB maandag bekendgemaakt. Vrijwilligers met een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond staan de ouderen te woord.

Een algemene informatielijn voor ouderen bestond al sinds 16 maart. „In deze tijd van het coronavirus, waarin senioren een risicogroep vormen, is het van belang dat alle senioren in Nederland de informatie krijgen die ze nodig hebben of hun vragen kunnen stellen”, schrijft Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. „Dus ook senioren met een migratie-achtergrond.”

Het initiatief is een samenwerking tussen KBO-PCOB en Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM). De informatielijn is bereikbaar via 030-3400600, op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

VK bestelt 10.000 beademingsapparaten bij luchtvaartbedrijven en Formule-1-teams

Het Verenigd Koninkrijk heeft ruim tienduizend beademingsapparaten besteld bij een samenwerkingsverband van meerdere technologiebedrijven. De Britten hopen hiermee het snel groeiende aantal zware coronapatiënten in het land het hoofd te kunnen bieden, schrijft persbureau Reuters maandag. Het gaat om een consortium van onder meer Airbus, Ford en Formule 1-raceteams, die de handen ineenslaan om de apparaten te kunnen produceren.

De bedrijven beginnen deze week en hopen daarmee op tijd te zijn voor de verwachte epidemiepiek op de Britse eilanden. Ze baseren hun werk op een nieuw ontwerp, dat gebruik maakt van materialen en onderdelen die momenteel al geproduceerd worden. Het consortium brengt „een aantal van de meest innovatieve bedrijven ter wereld samen”, zegt hoofd van het samenwerkingsverband Dick Elsy. Hij is ervan overtuigd dat de bedrijven over „de vaardigheden en instrumenten beschikken om het verschil te maken en levens te redden”.

De samenwerking volgt op een oproep van premier Boris Johnson, die eerder deze maand bedrijven maande specialistische gezondheidsapparatuur te vervaardigen en er zo voor te zorgen dat het Britse gezondheidssysteem de verwachte coronapiek aankan. Tot nu toe heeft Covid-19 in het VK ruim 1.200 levens geëist.

Ook ABN en ING schorten uitkering dividend op

Na Rabobank hebben ook ING en ABN AMRO vanwege het coronavirus besloten in ieder geval tot oktober geen dividend uit te betalen. Dat hebben de banken maandag bekendgemaakt. Ze geven daarmee gehoor aan een aanbeveling van de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB).

Banken zouden er goed aan doen om hun geld te bewaren voor eventuele tegenvallers en om bedrijven en huishoudens te ondersteunen, onder meer met kredieten, zo stelden de centrale banken vrijdag. De ECB adviseerde banken ook om tijdelijk geen aandelen meer terug te kopen.

ING was van plan om aandeelhouders 69 cent per gewoon aandeel uit te keren, ABN 68 cent (pdf). Door de deling in de winst op te schorten, houden de banken vele honderden miljoenen euro's in kas.

Het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

EasyJet houdt al zijn vliegtuigen aan de grond

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet stopt per direct met alle commerciële vluchten. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. EasyJet gaat op verzoek van overheden nog wel extra repatriëringsvluchten uitvoeren.

De aanleiding voor het besluit zijn „ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd als reactie op het coronavirus en de implementatie van lockdowns in veel Europese landen”, meldt de luchtvaartmaatschappij. EasyJet schrijft de afgelopen dagen meer dan 650 repatriëringsvluchten te hebben uitgevoerd voor ruim 45.000 mensen, waarvan de laatste afgelopen zondag plaatsvond .

Wanneer weer met de commerciële vluchten wordt gestart is niet bekend. Het bedrijf gaat de situatie „continu evalueren op basis van reisbeperkingen en de passagiersvraag”.

EasyJet-toestellen staan geparkeerd op de luchthaven van Parijs. Foto Charles Platiau/Reuters

Amsterdam deelt ruim drieduizend laptops uit voor thuisonderwijs

Amsterdam gaat 3.250 laptops en 450 wifi-hotspots uitlenen aan leerlingen die anders geen thuisonderwijs kunnen volgen. Dat heeft de hoofdstad maandag bekendgemaakt. Het gaat om kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs die zelf niet over de benodigde spullen beschikken om vanuit huis les te volgen.

Op deze manier wil Amsterdam ervoor zorgen dat de anti-coronamaatregelen er niet toe leiden dat armere kinderen achterstanden oplopen. Het beschikbaar gestelde materiaal is onvoldoende om alle leerlingen te bedienen die het nodig hebben. Uit een inventarisatie van de gemeente blijkt dat ongeveer 5.500 leerlingen spullen nodig hebben.

Lees ook dit artikel over het wereldwijd stilgevallen onderwijs: De stille ramp van 1,5 miljard schoolkinderen die thuiszitten

De door Amsterdam aangeschafte laptops en hotspots worden deze week uitgedeeld aan scholen, die ervoor zorgen dat ze bij de juiste kinderen terechtkomen. Elk gezin krijgt maximaal één laptop.

Voor een deel van de 5.500 leerlingen hebben scholen zelf al oplossingen gevonden, aldus de gemeente. Ook zijn er particuliere initiatieven die kinderen aan lesmateriaal voor thuis helpen, zoals via Stichting Leergeld. Als dit onvoldoende blijkt, zei onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) maandagochtend op NPO Radio 1, zal de gemeente „kijken” hoe ze „dat op kan lossen”.

Ook andere steden en bedrijven helpen leerlingen die dat nodig hebben aan laptops. Zo deelde de Den Haag in samenwerking met Rabobank zo'n vijfhonderd laptops uit in de gemeente en maakte ABN Amro vorige week bekend tweeduizend laptops te schenken aan armere gezinnen. Ook proberen scholen in bijvoorbeeld Rotterdam-Zuid zelf geld in te zamelen om kinderen aan materiaal te helpen.

Een achtjarig meisje uit Den Haag maakt taalopdrachten via internet. Foto Bart Maat/ANP

Curaçao per direct in lockdown

Curaçao is per direct in lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De zaterdag op het eiland ingestelde avondklok werd een dag later omgezet in een volledige afsluiting van het openbare leven, meldt het Antilliaans Dagblad. De reden voor de snelle aanscherping is dat op het eiland voor het eerst Covid-19 bij iemand is vastgesteld die mogelijk niet besmet is geraakt door een buitenlander, maar door een andere Curaçaoënaar.

Wie zich niet aan de nieuwe maatregel houdt, kan opgepakt worden door de politie of een boete opgelegd krijgen. Enkel mensen met „vitale functies” mogen nu nog op straat zijn, zei premier Eugene Rhuggenaath tijdens een persconferentie. „Het gaat om politie, artsen, verpleegkundigen, maar ook beveiligingsbedrijven en leden van de pers.”

Lege straten in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

Op het eiland zijn negen besmettingen met het coronavirus geconstateerd, volgens cijfers van de Johns Hopkins University. Eén patiënt is overleden. Afgelopen weekend werd al aangekondigd dat het inreisverbod voor het eiland is uitgebreid. De komende twee weken zijn niet alleen buitenlanders niet meer welkom op het eiland, maar ook Curaçaoënaars die in het buitenland verblijven.

Bijna zeventig nieuwe meldingen van overleden coronapatiënten in Duitsland

In Duitsland zijn met 66 nieuwe sterfgevallen in totaal nu 455 slachtoffers van Covid-19 gemeld. Dat maakte het Robert Koch-Institut, dat de bestrijding van infectieziekten in Duitsland coördineert, maandagochtend bekend volgens persbureau Reuters.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Duitsland is opgelopen tot ruim 57.000, een toename van ongeveer vijfduizend ten opzichte van de cijfers van zondag. De meeste besmettingsgevallen zijn gemeld in de deelstaten Beieren, waar de ziekte voor het eerst bij een patiënt werd vastgesteld. Beieren telt bijna 14.000 coronagevallen.

In een poging verdere verspreiding tegen te gaan, zijn onder meer scholen en winkels in Duitsland gesloten. Ook mogen inwoners met maximaal twee personen samen over straat. De maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot 20 april.

Twitter verwijdert video's Bolsonaro

Twitter heeft twee video's van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd uit zijn officiële account, omdat die de regels van het sociale netwerk overtreden. Het gaat om filmpjes waarin Bolsonaro twijfelt over het nut en de noodzaak van de maatregelen die lokale autoriteiten nemen tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In een van de filmpjes is hij buiten in gesprek met een straatverkoper, terwijl zijn eigen regering iedereen adviseert om vooral thuis te blijven. „Wat ik steeds hoor van mensen is dat ze weer aan het werk willen. Wat ik van het begin af aan heb gezegd is dat we voorzichtig moeten zijn en dat 65-plussers thuis blijven.”

Lees ook deze reportage van correspondent Nina Jurna vanuit Rio de Janeiro: Drugskartels nemen Covid-19 serieuzer dan Bolsonaro doet

Twitter geeft in een verklaring uitleg over de verwijdering van de filmpjes: „Twitter heeft onlangs wereldwijd aangekondigd dat het zijn regels zal aanscherpen om rekening te houden met inhoud die mogelijk in strijd is met de volksgezondheidsrichtlijnen van officiële bronnen en die het risico op overdracht van Covid-19 zou kunnen vergroten.”

President Bolsonaro blijft Covid-19 afdoen als „een griepje” en wil zo snel mogelijk terug naar het gewone leven waarbij de scholen en winkels weer open gaan. De deelstaten, die in Brazilië veel macht hebben, beslissen anders.

China meldt opnieuw minder nieuwe besmettingen

In China is het aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw gedaald. De Nationale Gezondheidsdienst maakte maandagochtend lokale tijd bekend dat er het afgelopen etmaal bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Een dag eerder waren dat er nog 45.

Van de nieuwe coronapatiënten kwamen er dertig uit het buitenland. Eén raakte besmet in China zelf. China stond aan de wieg van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. Daarom komen veel buitenlanders het land niet meer in.

Grote vraag blijft of er niet een tweede golf van besmettingen gaat komen nu het land beetje bij beetje weer terugkeert naar het normale leven.

Foto Wu Hong/EPA

Er zijn sinds de uitbraak van het coronavirus in totaal 81.470 besmettingen vastgesteld in China. 3.304 mensen zijn gestorven, van wie vier in de afgelopen 24 uur.

'Extra beademingsapparaten pas twee weken geleden besteld'

Nederland heeft pas twee weken geleden extra beademingsapparaten besteld bij Philips. Dat vertelde topman Frans van Houten in het televisieprogramma Op1. Hij ontweek de vraag of dat niet aan de late kant was, maar zei wel dat „de hele wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken en heeft gedacht dat het wel mee zou vallen”.

Philips leverde zaterdag honderd van de duizend bestelde beademingsapparaten. Na de uitbraak van het coronavirus bestelden China en Italië als eerste grote hoeveelheden, waarna de voorraad op was.

Nederland trok pas twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelt Philips-topman Frans van Houten in #Op1. „Heel de wereld heeft niet scherp genoeg naar China gekeken.” pic.twitter.com/ycLADum1PB

— Op1 (@op1npo) March 29, 2020

Het bedrijf produceert de beademingsapparaten in de VS, maar is voor de onderdelen afhankelijk van leveranciers uit de hele wereld. Philips probeert de productie op te schroeven en de resterende apparaten voor Nederland zo snel mogelijk te leveren.

Het FD meldt dat het ministerie van Economische Zaken intussen een akkoord heeft gesloten met het bedrijf Demcon uit Best voor de productie van vijfhonderd beademingsmachines. Demcon zegt binnen twee weken te kunnen leveren en indien nodig verder op te kunnen schalen.

Trump verlengt coronamaatregelen tot 30 april

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de VS toch nog niet rond Pasen weer open gooien, zoals hij had gehoopt. Trump kondigde zondagavond lokale tijd aan dat de regels voor het behouden van „sociale afstand” tot elkaar van kracht blijven tot 30 april:

"De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken komt. Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen."

De president benadrukte tijdens een persconferentie voor het Witte Huis dat er niks slechter zou zijn dan de overwinning al uit te roepen voordat die behaald is en zei te verwachten dat de VS rond 1 juni op weg zullen zijn naar herstel.

Volgens de richtlijnen van het Witte Huis moeten Amerikanen groepen van meer dan tien personen vermijden en moeten oudere mensen thuisblijven. Staten waar het coronavirus hard heeft toegeslagen, zoals New York, hebben nog striktere maatregelen afgekondigd.

The peak of this virus' death rate is likely to hit in two weeks.

We MUST stay the course and keep following the guidelines.

"Nothing would be worse than declaring victory before the victory is won." pic.twitter.com/djS7bzxnvC

— The White House (@WhiteHouse) March 29, 2020

Directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases zei eerder op zondag in een interview met CNN te verwachten dat er in de Verenigde Staten tussen de 100.000 en 200.000 doden gaan vallen als gevolg van het coronavirus.

Lees meer in dit nieuwsbericht van correspondent Bas Blokker: Prognoses dodental dwingen Trump tot verlenging coronamaatregelen

Oxfam Novib waarschuwt voor catastrofe in ontwikkelingslanden

Oxfam Novib waarschuwt voor een catastrofe in ontwikkelingslanden als het coronavirus verder oprukt. Volgens de hulporganisatie moeten rijke landen nu de krachten bundelen om miljoenen doden te voorkomen. Om de crisis het hoofd te bieden, is in arme landen een verdubbeling van het gezondheidsbudget nodig. Dat kost in totaal 140 miljard euro, aldus Oxfam.

Oxfam Novib wijst er op dat de zorg in ontwikkelingslanden niet in staat is met de coronapandemie om te gaan, terwijl het virus zelfs in de rijkste landen met de beste zorgstelsels al veel leed en onzekerheid veroorzaakt. Algemeen directeur Michiel Servaes pleit in een persbericht dan ook voor internationale solidariteit:

„Wij zijn in Nederland terecht trots op de enorme inspanningen die onze zorgverleners leveren in de strijd tegen dit virus. Maar hun collega’s in arme landen zullen machteloos staan. Om de pandemie het hoofd bieden moeten we wereldwijd samen optreden. Dat is een kwestie van solidariteit, én in ons eigen belang. Want niemand is echt veilig totdat we allemaal veilig zijn.”

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zondag:

  • Het officiële dodental van de coronaviruspandemie in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Vanaf dit weekend was het effect van de door Nederland getroffen maatregelen voor het eerst te zien in de cijfers, en het valt tegen, stelde de hoofdmodelleur van het RIVM, Jacco Wallinga. In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care.
  • In Italië is voor de tweede dag op rij een minder sterke stijging van het aantal nieuwe doden gerapporteerd. Het land meldde had op zondag 756 nieuwe slachtoffers.
  • Een Duitse deelstaatminister van Financiën, Thomas Schäfer, heeft dit weekend zelfmoord gepleegd, mogelijk naar aanleiding van de coronacrisis. Volgens de deelstaatpremier Volker Bouffier was Schäfer bezorgd of er voldoende geld beschikbaar zou zijn om burgers tegemoet te komen in de crisis.
  • In Madrid wordt vanaf maandag iedere dag om klokslag 12 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de mensen die zijn omgekomen door het coronavirus. In Spanje is het dodental inmiddels opgelopen tot 6.528.
  • De autoriteiten in Groenland hebben zaterdag een verbod op alcoholverkoop in de hoofdstad Nuuk ingesteld. Het besluit werd genomen vanwege de toename van huiselijk geweld en misbruik binnenshuis sinds de scholen maandag dichtgingen vanwege het coronavirus.
  • De regeling waarbij ondernemers aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming van 4.000 euro is uitgebreid.
  • Rabobank schort de uitbetaling van dividend op. Dit gebeurt in navolging van recente een oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week. De uitstel zal tot zeker 1 oktober duren.

 

Lees hier het blog van zondag terug