Al het nieuws

Curaçao komt met modernste vrijhandelswet Latijns-Amerika

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Dubai - ,,Curinde wordt de drijvende kracht achter de verandering die naar Curaçao komt”, sprak minister Javier Silvania (MFK) dinsdag in Dubai. Hij is een van de sprekers tijdens AICE-2023, de negende editie van de Annual International Conference & Exhibition van de World Free Zones Organization (WFZO).

F02OPDubai Curinde Silvania spreker 2De bewindsman vertelde dat Curaçao onlangs een strategische planningsexercitie heeft afgerond, die tot doel had antwoord te geven op de vraag: ‘Wat zijn de nieuwe kansen die globalisering ons eiland biedt, en hoe kan een passend en modern vrijezone-regime één van de belangrijkste instrumenten worden om de nodige investeringen en kansen te creëren die we vandaag dringend nodig hebben?’

De internationale benchmarkingexercitie leverde, aldus de minister aan zijn gehoor in Dubai, drie belangrijke resultaten op. Ten eerste: ,,We ontdekten dat ons eiland jaarlijks twee miljoen bezoekers ontvangt, wat dertien keer zoveel is als onze bevolking, en de meeste van deze toeristen strand- en zee-liefhebbers zijn. Als beleidsmakers erkennen we dat deze groep speciale aandacht vereist. Bovendien is het mogelijk om e-commerce handelstransacties uit te voeren op de vliegtuigen die deze toeristen vervoeren, aangezien de vrachtruimtes van deze toestellen meestal leeg zijn.”

Op de tweede plaats, zo vervolgt Silvania zijn betoog: Curaçao ligt geografisch ten noorden van Colombia en Venezuela, en wat betreft laatstgenoemde land staat Curaçao aan de vooravond van een grensheropening met nieuwe handelsbetrekkingen. ,,Deze ontwikkeling zal nieuwe kansen creëren voor de levering van producten en diensten aan de economie van het eiland. Daarnaast willen we - door de logistiek van onze vrije zones te versterken - vitale diensten leveren aan de zustereilanden Aruba en Bonaire.”

En op de derde plaats: Curaçao heeft overheids-nv Curinde, de belangrijkste exploitant van drie bedrijventerreinen op het eiland, gelegen op strategische locaties zoals de haven (de Harbor Free Zone), de luchthaven (de Airport Free Zone) en een industrieterrein. ,,Deze bedrijventerreinen bieden momenteel onderdak aan 145 bedrijven en genereren meer dan 1.200 banen. Ze hebben ook kwaliteitscertificeringen zoals ISO 28001 plus ISO-18788 en zijn bezig met deelname aan het Safe Free Zones-programma van de OESO.”

De studie geeft prioriteit aan verschillende strategische sectoren, die volgens het kabinet-Pisas (MFK/PNP) de belangrijkste pijlers zijn van de ‘investering-aantrekkingsstrategie’.
Silvania maakt duidelijk dat Curaçao ‘een concurrentievoordeel heeft’ als een gebied dat vrij is van de risico’s van orkanen en andere natuurrampen, en dat het eiland klaar is om scheepswerfdiensten voor jachten, (zeil)boten en internationale jachthavens opnieuw op te starten onder het vrije zone-regime. Curaçao is ook een aantrekkelijke bestemming voor eigenaren van luxe jachten.

De bewindsman wijst tevens op het belang van ‘gezondheidstoerisme’. ,,We zijn ervan overtuigd dat Curinde deze kans zal verzilveren via haar vrijhandelszones.” Voorts spreekt de minister in Dubai over ‘grensoverschrijdende e-commerce’: ,,E-commerce zal naar verwachting in minder dan drie jaar 35 procent van de wereldhandel uitmaken, en Curaçao en zijn vrije zones willen een belangrijke rol spelen in deze transformatie door te profiteren van de lege vrachtruimtes van vliegtuigen.”

Zo somt Silvania allerlei zaken op die Curaçao kan bieden, waaronder ‘BPO-services’ (Business Process Outsourcing) en een bevolking die Engels, Spaans, Nederlands en Papiaments spreekt. Maar ook ‘Shared Services Centres’, gebruikmakend van de ervaringen van voorbeeldlanden op dit gebied, zoals India en Dubai. En: ‘Cinematografie’ alsmede ‘Datacenters’
,,Nadat we deze sterke punten van het eiland hadden geïdentificeerd, analyseerden we de incentives die worden geboden door andere Latijns-Amerikaanse en Caribische eilanden, zoals de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Costa Rica, Panama en Colombia. We hebben incentives ontworpen die voldoen aan de parameters van de Wereldhandelsorganisatie en de substance-beginselen vereist door de OESO, om ons belastingvoorstel gelijk te trekken met dat van andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.”

Het resultaat van deze exercitie is de uitwerking van een wetsvoorstel dat volgende week aan de Staten zal worden aangeboden. ,,Zodra de wet van kracht is, zal Curaçao één van de modernste vrijhandelswetten in Latijns-Amerika hebben”, belooft de minister.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.