Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandelt, zegt meer over u, dan over die persoon.’’ Dat zei Charetti America, de nieuwe voorzitter van het Curaçaose parlement dinsdag in haar eerste toespraak. ‘‘Politiek is geen synoniem voor modder gooien naar elkaar. Politiek is een middel om verandering in ons land voort te brengen.’’

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

De 40-jarige Charetti, die voor de tweede keer namens de MFK in het Curaçaose parlement zit, is werkzaam als ‘family coach’. Ze benadrukt dat veel families op Curaçao het moeilijk hebben. Tegen haar collega parlamentariërs zei ze in haar eerste speech: ‘‘Het volk verlangt naar vrede, het volk snakt naar verandering en eenheid en dit mag niet buiten beschouwing gelaten worden. Er bestaat geen belang, noch een verschil of een conflict dat meer waarde heeft dan de welvaart van ons land. Vergis u niet, het is niet één persoon die welvaart zal brengen, het is ook niet een partij dat dit land zal veranderen. Het is wanneer we allemaal naar elkaar gaan luisteren, respecteren en waarderen dat we vooruit zullen gaan.’’

Ongebruikelijke eensgezindheid
Op dat moment was Charetti net gekozen als nieuwe voorzitter. Die stemming vond plaats in een ongebruikelijke eensgezindheid. Alle nieuwe parlamentariërs stemden voor Charetti als nieuwe voorzitter. Het is een duidelijk signaal dat het nieuwe parlement een andere koers wil varen. Vier jaar lang domineerden harde, persoonlijke aanvallen de volksvertegenwoordiging. Maar dat wil het nieuwe parlement achter zich laten.

De beëdiging afgelopen dinsdag van de nieuwe volksvertegenwoordigers ging dan ook vooral gepaard met woorden van verzoening en oproepen tot eenheid. Zo zei Ana Maria Pauletta (PAR), de vertrekende Statenvoorzitter, dat ze hoopt dat de nieuwe 21 Statenleden goed samen kunnen werken ‘omdat de situatie op Curaçao echt moeilijk is’. Volgens haar kunnen de volksvertegenwoordigers niet doorgaan met elkaar beledigen terwijl het volk het zo moeilijk heeft.

Ana Maria Pauletta van PAR

Download audio here
.

Regeringspartijen PAR en MAN hebben nu zitting in de oppositie. Zowel Pauletta als MAN-leider Steven Martina benadrukten dinsdag in gesprek met Caribisch Netwerk dat het in het parlement om de onderwerpen moet gaan.

Het gaat er volgens Martina niet om, om mensen hard aan te vallen: “We have to be hard on the issue and soft on the person.”

Steven Martina van MAN

Download audio here
.

Aanvallen
Of het bij mooie woorden blijft, moet nog blijken. Het nieuwe parlement kent totaal nieuwe verhoudingen dan het vorige. De MFK groeide van 5 naar 9 zetels, de PAR daalde van 6 naar 4 en regeringspartij MAN halveerde van 4 naar 2. Daarnaast is de oude volkspartij PNP met 4 zetels terug in de Staten en verdwijnen de politici van de keiharde, persoonlijke aanvallen Amparo dos Santos en Meindert ‘Menki’ Rojer (Kòrsou di Nos Tur) uit de Staten.

Meest opvallende nieuws over de nieuwe Staten is echter het feit dat minister-president Eugene Rhuggenaath er niet in gaat zitten. Hij biedt nummer 5 op de PAR-lijst, minister van Onderwijs Steven Croes, daarmee de ruimte om ervaring op te doen. Rhuggenaath blijft leider van de partij en zal zich vooral bezig gaan houden met verjonging van de PAR, het opbouwen van de partij en – kort gezegd – het verbeteren van de presentatie. Ook in de Staten. Want volgens Rhuggenaath moet het niveau van de debatten sterk verbeteren. Ook wil hij een eind maken aan de sterke verdeeldheid van het land, dat in de afgelopen vier jaar vaak pijnlijk tot uiting kwam in de volksvertegenwoordiging.

Groeien
Wat dat betreft lijkt de huidige minister-president op één lijn te liggen met de nieuwe parlementsvoorzitter, die dinsdag haar collega’s voorhield: ‘‘Collega’s, er zijn veel dingen die we de afgelopen jaren in ons hart hebben opgenomen en bewaard. Er zijn verschillende momenten geweest waarop we elkaar pijn hebben gedaan met woorden of handelingen. Vandaag wil ik u uitnodigen om los te laten. Laat los, zodat u uzelf kunt vinden. Laat los, zodat u kunt blijven groeien. Laat los, zodat we samen kunnen komen zonder deze dingen die ons verdelen.’’