Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - De Landsrecherche heeft gisteren oud-politicus Alan Howell aangehouden.

howellHet Openbaar Ministerie (OM) maakte via een persbericht de aanhouding van ‘verdachte A.H.’ in de zaak Diamante bekend en laat weten dat hij wordt verdacht van verduistering en valsheid en geschrifte.
Dat het om Howell gaat, ging al snel op social media rond. Hij zal in verzekering blijven in verband met zijn verhoor, aldus het OM.
Opmerkelijk is dat de procureur-generaal (PG) van het OM, Bote ter Steege, deze week in een interview reageerde op politieke vervolgingen. Hij erkende dat de Landsrecherche de laatste tijd veel in het nieuws is vanwege politici die worden vervolgd. De PG ontkent echter dat er sprake is van politieke vervolging. ,,Daar doet het OM niet aan mee. Er is een duidelijk onderscheid. Politieke vervolging is iets anders dan het vervolgen van een politicus. Want dat kan namelijk wel. Een politicus kan worden vervolgd als hij of zij wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Voor een politicus gelden dezelfde regels als voor elke andere burger die iets strafbaars doet. Het OM kan dan de keuze maken om te vervolgen.”
De voormalig politicus maakte deel uit van politieke partij POR, die coalitiepartij was van het kabinet-Wever-Croes I. Het OM maakte op 30 maart bekend dat POR deel uitmaakt van een onderzoek naar verduistering van overheidsgeld. Voor minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) was die bekendmaking reden om het ontslag van haar kabinet aan te bieden. Ze zei geen andere keuze te hebben, de regering viel.
Toenmalig partijleider van POR, Andin Bikker, besloot op dat moment om afstand te doen. Hij droeg het leiderschap over aan Howell, die met POR wel meedeed aan de verkiezingen. Maar de partij had te veel klappen gekregen en haalde geen zetel. Voor POR was Howell lid van politieke partij AVP. Hij was ook vicevoorzitter van het parlement.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.