Al het nieuws

Bereid kosten plan-fase, ontmanteling raffinaderij en sanering grond op zich te nemen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Naar aanleiding van publicaties in het Antilliaans Dagblad van dinsdag 14 februari 2023 met betrekking tot de Isla-raffinaderij en uw vraag om hulp in de Staten van Curaçao voor de ontwikkeling van alternatieve plannen voor de raffinaderij, bieden wij u onze hulp.”

islaZo begint een brief van Porto Kòrsou aan premier Gilmar Pisas (MFK). Porto Kòrsou, bestaande uit personen die voorheen actief waren in GreenTown Curaçao, noemt zichzelf ‘een consortium van bedrijven met als doel om duurzame economische activiteiten te ontwikkelen die leiden tot nieuwe banen, economische groei en verhoging van de welvaart op Curaçao’.
,,Samen met onze lokale op Curaçao gevestigde en internationale partners hebben wij een ontwikkelingsplan ontwikkeld voor het Isla-terrein, met daarin meerdere economische activiteiten, zoals onder andere een jachthaven voor superjachten, stedelijke ontwikkeling, een recyclingcentrum, een afvalenergiecentrale, een aquaponics farm, visverwerking, algenteelt, bio-raffinage en overige innovatieve duurzame industrieën.”
En niet onbelangrijk voor het sterk verontreinigde deel van Curaçao rond het Schottegat: ,,Ook hebben wij met onze partners een plan ontwikkeld voor de reiniging van vervuilde delen van het raffinaderijterrein.” ‘Wij’ zijn in dit geval Sven Rusticus, Ronald van Sluisveld, Marc Arnold en Orlando Meulens.
Hun schrijven is gericht aan minister-president Pisas, met kopie aan de 21 Statenleden van Curaçao, waarvan Pisas’ partijgenoot Charetti America-Francisca voorzitter is.
,,Gebaseerd op onze ervaringen zijn wij ervan overtuigd dat herontwikkeling van het Isla-terrein vanuit een integraal plan en toekomstvisie, financieel haalbaar is en een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de economie van Curaçao. Herontwikkeling van het raffinaderijterrein zal direct nieuwe werkgelegenheid creëren, met als resultaat meer welvaart en meer sociale cohesie op Curaçao.”
Porto Kòrsou werkt naar eigen zeggen reeds jaren aan het alternatief voor olieraffinage op Curaçao en heeft in deze tijd een groot en waardevol netwerk opgebouwd van ontwikkelaars, ingenieursbureaus, architecten, grondsaneerders, ondernemers, investeerders, pensioenfondsen en financiële instellingen, waaronder de Europese Investeringsbank.
,,Hierbij is het creëren van werkgelegenheid de belangrijkste doelstelling geweest. Porto Kòrsou zorgt voor banen voor voormalige raffinaderijmedewerkers en zal hen opleiden om in nieuwe banen te passen.”
Naast het creëren van werkgelegenheid, zal de herontwikkeling van de raffinaderij directe financiële voordelen opleveren. Porto Kòrsou gaat investeren in Curaçao en zal buitenlandse investeringen aantrekken. ,,Bovendien is Porto Kòrsou bereid om de kosten voor de plan-fase, de kosten voor de ontmanteling van de raffinaderij en de kosten voor de sanering van de vervuilde grond op zich nemen.”
De personen achter het initiatief hopen dat deze korte uiteenzetting ‘voldoende aanleiding is voor een gesprek’. ,,Wij zijn zeer geïnteresseerd om met u samen te werken, en bieden u hierbij de hulp van onze volledige consortium en zien uit naar een kennismaking en samenwerking”, aldus ondertekenaar Rusticus.
Deze krant heeft om nadere informatie verzocht omtrent het consortium, over welke bedrijven hier deel van uitmaken, en is in afwachting van antwoord. Ook over de wijze van financiering zijn vragen gesteld. Het is onbekend of premier Pisas heeft gereageerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.