Al het nieuws

Kabinet-Pisas wil heropening zee- en luchtgrenzen per 3 april

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In wat een soloactie lijkt heeft de regering-Pisas van Curaçao besloten aan buurland Venezuela voor te stellen om de grenzen - voor zowel maritiem verkeer als luchtverkeer - per 3 april te heropenen.

VenezuelatweetDat is tijdens de Raad van Ministers van afgelopen week, woensdag 8 februari, besloten. Naar verluidt voelen de andere (ei)landen van het Koninkrijk zich hierdoor enigszins overvallen. Het is bekend dat de Arubaanse regering-Wever-Croes een stuk terughoudender is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (lees: Nederland) probeert rekening te houden met alle belangen en alles in goede banen te leiden. Er is immers maar één grens: met het Koninkrijk.
Caracas was er gistermiddag heel snel bij met een reactie: ,,De Bolivariaanse regering verwelkomt de heropening van de zee- en luchtgrenzen met het eiland Curaçao op 3 april 2023”, werd er direct getwitterd. ,,Een beslissing die bijdraagt aan economische ontwikkeling, sociale interactie en het versterken van onze historische banden”, aldus Yván Gil, minister van Buitenlandse Zaken van de regering van president Nicolás Maduro. Hij plaatste het Papiamentstalige persbericht uit Willemstad onder zijn tweet.
Dat was vrijwel onmiddellijk nadat de regering in Willemstad een persbericht had doen uitgaan over het besluit om aan het Zuid-Amerikaanse buurland voor te stellen op de eerste maandag van april álle grenzen open te stellen.
Aanvankelijk was het nog de bedoeling van het Koninkrijk om dit stapsgewijs te laten plaatsvinden: eerst het maritiem verkeer (waaronder de fruit- en groentebarkjes uit Venezuela) en pas later gevolgd door ook het verkeer door de lucht.
Toen de omvangrijke Venezolaanse delegatie begin vorige week tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) alsmede van Nederland op Curaçao was, uitte zij de vurige wens van Caracas om gelijk ook de luchtgrenzen te openen. Dat werd op dat moment van de zijde van het Koninkrijk slechts aangehoord, tot teleurstelling van de Venezolanen, die prompt het luchtruim voor de Benedenwindse Eilanden tot verboden gebied verklaarden.
Nu lijkt er sprake van een doorbraak: ,,De komende periode zullen samen met Venezuela de laatste details en voorwaarden, om te komen tot een heropening van de grens op 3 april 2023, worden afgerond”, aldus het kabinet-Pisas. Het is nog onbekend hoe Kralendijk, Den Haag en vooral Oranjestad zich opstellen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.