Al het nieuws

Tjin Asjoe: Lijst met verboden producten uitbreiden

Van onze correspondent
Kralendijk - Tijdens de vergadering vorige week donderdag van de vaste commissie heeft MPB-fractieleider Elvis Tjin Asjoe gevraagd meer producten in de de regeling voor het verbod op wegwerpplastic op te nemen. Hij pleit ervoor de verordening wel zo snel mogelijk aan te nemen en deze dan gaandeweg uit te breiden.

BON plasticDe MPB-fractieleider vroeg tijdens de vergadering of de lijst van plasticproducten die verboden dienen te worden en de hoeveelheid plastic die geimporteerd wordt bekend is en welke impact dit heeft op de natuur. ,,In een gesprek met een van de bedrijven die foambakken importeert is gesproken van 1 miljoen foambakken per jaar, oftewel bijna 3.000 per dag. Deze bakken eindigen op het terrein van de landfill of in de natuur. Hierbij zijn de foamverpakkingen die gebruikt worden voor hotdogs, hamburgers en beleg nog niet meegerekend”, aldus Tjin Asjoe

Hij is van mening dat de wet, ook al is deze nog niet perfect, toch moet worden vastgesteld om daarna stap voor stap aanpassingen te doen. De urgentie is volgens hem te hoog.

Voor wat betreft statiegeld wil de fractieleider weten weten hoe ver het staat met de introductie hiervan en hoe ver het BC is met de verordening hiervoor. ,,De Rijksoverheid is hiermee bezig voor het Europees deel van Nederland, maar wij moeten dit als lokale overheid ook introduceren als oplossing van het probleem van plastic flessen. Als Bonaire statiegeld invoert, zul je zien dat er geen enkele plastic of glazen fles meer rondslingert”, zo meent hij. Hij vraagt zich hardop af of er contact is geweest met de andere eilanden over dit onderwerp en of de lijst van producten is vergeleken met hun lijsten.

In 2018 diende de MPB-fractie een motie in die het Bestuurscollege opdracht gaf middels een verordening een eind te maken aan het gebruik van wegwerpplastic. Bonaire is het enige eiland binnen Caribisch Nederland waar dit tot nu toe niet gelukt is. Zowel op Saba als op Sint Eustatius is het gebruik van single use plastics inmiddels verboden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.