Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In een gisteren uitgegeven verklaring zegt gezaghebber Edison Rijna de eilandsraad de gelegenheid te geven duidelijkheid te scheppen over bepaalde berichtgevingen die onlangs zijn gepubliceerd over zijn functioneren als gezaghebber. Daarom heeft hij besloten om bij aanvang van het onderzoek twee weken op vakantie te gaan, in afwachting van het resultaat.

bonruimteAfgelopen dinsdag, 11 oktober, vond een openbare vergadering van de eilandsraad plaats, die woensdagochtend vroeg eindigde. Met vijf stemmen voor en vier tegen heeft de eilandsraad ingestemd met een verzoek aan de waarnemend gezaghebber Nolly Oleana om een onderzoek te coördineren, geleid door onafhankelijke experts, naar een vermeende schending van integriteit door de gezaghebber. In de motie is opgenomen dat binnen twee weken na aanvang van het onderzoek het resultaat en mogelijke aanbevelingen aan de eilandsraad worden gepresenteerd. Ook staat in de motie het verzoek dat Rijna gedurende de onderzoeksperiode niet actief zal zijn in de functie van gezaghebber. ,,Zonder al te veel op het technische aspect van de motie in te gaan, wil ik verhelderen dat het benoemen, schorsen en uit functie zetten van een gezaghebber bij wet niet de verantwoordelijkheid is van de eilandsraad, maar van de koning, die het mandaat aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geeft”, aldus Rijna. Hij zegt gedurende de afgelopen uren veel nagedacht te hebben over de intentie van deze motie en daarom tot zijn besluit te zijn gekomen om tijdens het onderzoek twee weken op vakantie te gaan. Wanneer de eilandsraad voortvarend te werk gaat, is er trouwens geen twee maar vier weken de tijd om het onderzoek af te ronden. Rijna vertrekt vandaag voor een eerder geplande veertiendaagse dienstreis naar Den Haag en Brussel.
Totdat het onderzoek begint, is hij als gezaghebber gewoon aan het werk, zo laat hij weten. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het onderzoek op een transparante en objectieve wijze zal plaatsvinden en ik wens de experts alle wijsheid en succes toe om hun werkzaamheden te verrichten.” Gedurende zijn afwezigheid zal waarnemend gezaghebber Oleana, zoals vastgesteld in de wet, zijn taken waarnemen. ,,De wereld ontwikkelt zich in een snel tempo en Bonaire is daar onderdeel van. Alle aanwijzingen van een mogelijke schending van integriteit of een gebrek aan transparantie staan een juiste ontwikkeling in de weg”, aldus Rijna die een dringend beroep op de gemeenschap doet om speculaties en insinuaties achterwege te laten en het resultaat van het onderzoek af te wachten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.