Al het nieuws

Zorgbond CBV eist tekst en uitleg over uitlatingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister-president Gilmar Pisas (MFK) heeft de zorgbond CBV gerust kunnen stellen: het Curaçao Medical Center (CMC) gaat niet failliet.

CMCMaar, zo voegt hij er direct aan toe: ,,Ik heb dat afgelopen weekend gezegd omdat we allemaal een faillissement moeten voorkomen. Mijn uitlatingen vallen zwaar, maar het is wel de realiteit, technisch gezien is het CMC failliet. Ik zeg de dingen zoals ze zijn. Dat brengt onrust met zich mee, bij personeel, patiënten en leveranciers die overigens al heel lang wachten op hun geld. Maar we krijgen er misschien wel de neuzen mee dezelfde kant op.” De premier legt verder uit dat in de ministerraad morgen over maatregelen gesproken wordt en dat donderdag een persconferentie zal volgen. Zoals deze krant eerder al schreef is er een hoofdlijnenakkoord met het CMC en de directie heeft er volgens Pisas al voor getekend. Nu moet de gouverneur nog akkoord gaan met een concept-landsbesluit. Pisas: ,,Het CMC is akkoord met de oplossingen die op papier staan. Met de machtiging van de gouverneur moeten ‘for once and for all’ de problemen opgelost gaan worden. De aanbevelingen in het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zullen letterlijk opgevolgd worden.”
Het hoofdlijnenakkoord wordt morgen in de ministerraad besproken, aldus Pisas in regeringscentrum Fòrti vlak nadat CBV hem de brief had overhandigd. De zorgbond vond dat hij zich nader moest verklaren na zijn uitlating afgelopen weekend dat het ziekenhuis failliet is. ,,Dat heeft tot heel veel onrust geleid, niet alleen bij onze achterban, het zorgpersoneel, maar ook bij de bevolking”, aldus CBV-voorzitter Annaliza Mathilda. ,,We moeten de rust kunnen bewaren en hebben in onze brief de premier gevraagd hiervoor te zorgen. Want failliet betekent voor ons dat het ziekenhuis ook echt sluit.” Mathilda heeft aangeven tevreden te zijn met het antwoord van de premier. Beloofd is dat de CBV regelmatig bij de regiegroep betrokken wordt en zo zicht blijft houden op de ontwikkelingen. Mathilda: ,,De premier heeft aangegeven dat de werknemers zich geen zorgen hoeven te maken en dat de problemen zich op een ander niveau afspelen waar de directie en regering voor verantwoordelijk zijn.”
Op vragen van een journalist van TVDirect legt Pisas nog uit dat het klopt dat de Inspectie voor de Volksgezondheid inderdaad onderzoek doet binnen het CMC. Dat richt zich voornamelijk op de lange wachtlijsten die maar niet weggewerkt kunnen worden. Waar het gaat om bezuinigingen en wat de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), heeft gezegd over de topinkomens, stelt Pisas dat hij het ermee eens is dat álle topinkomens verlaagd moeten worden. Daar moet de wetgeving zo snel mogelijk voor aangenomen worden, zo vindt hij.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.