Al het nieuws

Cooper: Deel gedempt zonder vergunning

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aan de golfbreker die wordt aangelegd achter de twaalf panden van Scuba Lodge in Pietermaai is een ‘staartje’ gemaakt waarvoor geen vergunning is afgegeven. VVRP-minister Charles Cooper (MFK) onderbreekt zijn vakantie vanwege de ‘illegale praktijken’.

dempenOp zijn Facebookpagina heeft minister Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) foto’s geplaats van wat er gaande is langs de kuststrook bij Pietermaai. Daarop is te zien dat de werkzaamheden van de toekomstige promenade achter de twaalf panden voorspoedig verloopt, maar ook dat een lus aan de oostkant van het project buiten het gearceerde gebied ligt waarvoor een vergunning is afgegeven. Minister Cooper schrijft dat toestemming is gegeven voor het dempen van een strook langs de kust ‘waar onze toekomstige boardwalk in Pietermaai komt’. Nu is daarbij, zonder een vergunning, een pier gemaakt. De VVRP-minister waarschuwt de eigenaren alvast. ,,Zij zullen voor de gevolgen van hun illegale daad moeten opdraaien.”
Eigenaar Bas Filippini van 2B Holidays bv (Scuba Lodge) is in het buitenland en ‘al enkele weken niet meer op het eiland geweest’. Op basis van de foto’s van minister Cooper zegt Filippini dat ‘het erop lijkt dat een deel over de lijn is gegaan’. ,,Wij gaan nu eerst met de minister in overleg om te kijken wat er precies gebeurd is en welke mogelijke oplossingen er zijn.” Filippini wijst erop dat het gaat om een openbare promenade. ,,Voor ons is er geen enkel belang, anders dan het verhogen van de veiligheid langs de kust en een mooie boardwalk aan te leggen.”
Deze krant heeft de aanleg van de promenade op de golfbreker al in maart dit jaar aangekondigd. De golfbreker is nodig om de gebouwen te beschermen tegen het zeewater. De vergunning voor de aanleg van de kustversterking werd per ministeriële beschikking van 27 mei 2020 aan Scuba Lodge verleend door de toenmalige VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR). Nadat in maart dit jaar ook de bouwvergunning voor het nieuwe Art Hotel binnen was, kon met de bouw van de golfbreker worden begonnen. Op de locatie waar het nieuwe hotel is gepland, is een pand afgebroken. Op de golfbreker wordt een promenade aangelegd. Destijds zei eigenaar Filippini dat hij het mooi vindt dat bezoekers hier kunnen wandelen, omdat er nog resten liggen van de historische patrouillepaden, die de eilandbewoners voorheen toegang boden tot de kust en de zee. ,,Wij willen ook zo veel mogelijk open zijn”, zei Filippini eerder dit jaar. ,,We nodigen iedereen uit om een wandeling te maken over de promenade.”
Om de golfbreker te kunnen aanleggen, huurt Scuba Lodge de strook van ongeveer 1.465 vierkante meter op zee van Domeinbeheer voor drie gulden per vierkante meter per jaar. De basis van de constructie wordt gevormd door grote rotsblokken van de Mijnmaatschappij. De breker wordt vervolgens als een piramide opgebouwd met een twaalf meter brede onderkant van zware rotsblokken en binnen kleinere stenen. De bovenkant is vijf meter en daar komt een pad van natuursteen. De promenade zal worden aangekleed met banken en verlichting. Filippini: ,,Zo veranderen we de achterkant van onze panden in de voorkant.”
De gratis vrije toegang tot de boardwalk voor het publiek is een van de voorwaarden die het ministerie van VVRP in 2020 heeft verbonden aan de vergunning. Strandaanleg en landaanwinning is ‘nadrukkelijk verboden’, zo blijkt uit een brief van 1 juli 2021 van directeur Domeinbeheer Jairo Martis aan 2B Holidays bv.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.