LIVE | Aangepaste versie vaccin Moderna klaar voor klinische proeven, haalbaarheid estafette met Olympische vlam nog onduidelijk

CoronaMinister De Jonge vindt uitspraken van FvD-Kamerlid Van Haga over mogelijke bijwerkingen van coronavaccins ‘gevaarlijk’. ,,Wanneer je mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie’’, stelt De Jonge. ,,Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken.’’  Het RIVM meldt vandaag 4420 nieuwe coronabesmettingen en spreekt van een ‘derde golf’, omdat het aantal positieve testen vorige week met 19 procent toenam. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier.   

  1. Nederlanders hekelen ‘luxeleven’ Máxima: 'Moet ze dan naar de Zara en in een rijtjeshuis gaan wonen?’
    PREMIUM

    Nederlan­ders hekelen ‘luxeleven’ Máxima: 'Moet ze dan naar de Zara en in een rijtjes­huis gaan wonen?’

    Waardig, ambitieus, onbesproken en vooral: stijlvol. Jarenlang was koningin Máxima de stabiele factor van het Nederlands koningshuis. Een baken van betrouwbaarheid, een toeverlaat in moeilijke tijden. Langzaam maar zeker lijkt het imago van de bekendste moeder van Nederland af te brokkelen. Kan ze het tij nog keren, of moet prinses Amalia de reputatie van de Oranjes redden? ,,Máxima zit geklemd in een harnas waar ze niet uit kan ontsnappen.”
  2. Medicijnen raken op in apotheken: ‘82 aanvragen voor Ozempic, maar we hebben het niet’
    PREMIUM
    87

    Medicijnen raken op in apotheken: ‘82 aanvragen voor Ozempic, maar we hebben het niet’

    Het zijn geen bijzondere medicijnen, wel schaars: pufjes voor benauwde kinderen, antibiotica bij een ontsteking. De ergernis dat die er niet zijn, steekt pas de kop op als je ermee te maken krijgt. Een kijkje achter de schermen bij een apotheek die zich dagelijks ongans zoekt naar het laatste doosje pillen en elk mogelijk alternatief. ,,Je wilt toch het beste voor je klanten.”
    Rotterdam, Hoogvliet
  3. Totale plasticvangst The Ocean Cleanup al voorbij 10 miljoen kilo: ‘Begint z’n vruchten af te werpen’
    65

    Totale plastic­vangst The Ocean Cleanup al voorbij 10 miljoen kilo: ‘Begint z’n vruchten af te werpen’

    The Ocean Cleanup heeft sinds de eerste vangst in 2019 naar eigen zeggen nu een totaalgewicht van 10 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren verwijderd. De uitvinding van de Nederlander Boyan Slat heeft schoonmaakacties gehouden tegen de plasticsoep in een deel van de Grote Oceaan en in rivieren in acht landen. Daardoor is een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met het gewicht van de Eiffeltoren uit het water verwijderd.
    Delft