Laatste nieuws coronacrisis

Versoepelingen op woensdag 19 mei, als de cijfers het toelaten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van dinsdag 11 mei over de gebeurtenissen rondom het coronavirus is gesloten.

Lees hier verder in het blog van woensdag 12 mei

Seinen op groen voor een nieuwe ronde van coronaversoepelingen

Het kabinet houdt nog een kleine slag om de arm, maar de seinen staan op groen voor een nieuwe ronde versoepelingen van de lockdown. Als de daling van het aantal ziekenhuisopnames komende week bestendigt, gaat Nederland volgende week weer iets verder van het slot.

De duidelijke daling van het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen, waar het kabinet al weken vurig op hoopt, was dinsdag voor het eerst heel duidelijk zichtbaar. Vooral op de intensive care is een forse daling zichtbaar, van ongeveer 20 procent ten opzichte van vorige week. Lag het aantal IC-opnames tot afgelopen week nog tussen de 45 en 50 per dag, het weekgemiddelde ligt nu op 37.

Lees hier de analyse over het coronabeleid en de besmettingscijfers: Seinen op groen voor een nieuwe ronde van coronaversoepelingen

ANVR waarschuwt voor ‘vakantieschaarste’

Koepelorganisatie ANVR waarschuwt na de reisversoepelingen die het kabinet dinsdagavond aankondigde voor schaarste aan vakantieaccomodaties en hotelkamers. Een woordvoerder van de organisatie zegt tegen persbureau ANP dat er nog maar een beperkt aantal landen de veilig geachte ‘code geel’ krijgt toebedeeld. „Veel landen zullen voor een deel op dezelfde landen voor vakanties focussen. Dan wordt het een kwestie van vraag en aanbod en kan schaarste ontstaan. Het kan gebeuren dat er dan niet genoeg accommodaties zijn.” Mogelijk gaan de prijzen daardoor omhoog.

Bij reisbureaus was het al tijdens de coronapersconferentie erg druk. „Toen De Jonge de kleurcodes ging uitleggen verdubbelde het aantal bezoekers van onze website”, zegt een woordvoerder van reisorganisatie Sunweb tegen ANP. Ook Corendon spreekt van een enorme stijging van het aantal boekingen vandaag. Vooral de Griekse eilanden en de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza zijn populair, aangezien die bestemmingen naar verwachting nog deze maand een geel reisadvies krijgen.

De reiswijzer van de ANWB werd vanaf het begin van de persconferentie liefst twaalf keer zo vaak bezocht als normaal, meldt ANP. Op de site is per vakantieland reisinformatie te vinden en mensen waren vooral op zoek naar informatie over België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

Vakantiegangers op Schiphol voor een testvakantie naar Gran Canaria. Foto Koen van Weel/ANP

‘Finale Champions League niet in Istanbul maar in Porto’

Een blik op coronanieuws uit het buitenland:

  • De finale van de Champions League, het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs, wordt niet in Istanbul gespeeld eind deze maand, maar in Porto. Dat melden Turkse media dinsdag. De Europese voetbalbond UEFA heeft nog niet gereageerd op de berichten, meldt Reuters. De eindstrijd gaat tussen twee Engelse teams, het dinsdag kampioen geworden Manchester City en Chelsea. De Britse regering plaatste Turkije eind vorige week op een ‘rode’ reislijst, waardoor supporters van de clubs in ieder geval niet meer naar Istanbul kunnen afreizen. Daarop zouden gesprekken zijn gevoerd met de UEFA over een mogelijk duel op Wembley, in Londen. Nu zou het oog van de voetbalbond alsnog op een andere speelstad zijn gevallen.
  • Amerikanen die zich voor 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de VS, laten vaccineren mogen op kosten van de regering een taxi bestellen om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De regering zou daarbij een overeenkomst hebben gesloten met taxibedrijven Uber en Lyft en hoopt zo het vaccineren te stimuleren.
  • De Europese Unie heeft rond de 200 miljoen doses vaccins geëxporteerd naar landen buiten de unie, meldde vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic dinsdag op Twitter. Dat zijn er volgens hem net zoveel als dat aan inwoners in de lidstaten is verstuurd door de EU. Persbureau Reuters meldde vorige maand nog dat de EU ongeveer 37 miljoen doses vaccins naar andere landen dan de lidstaten heeft gestuurd.

Estadio do Dragao in Porto. Foto Violeta Santos Moura/Reuters

Nog meer (eventuele) versoepelingen pas begin juni

Stap twee is nog niet volledig gezet in het heropeningsplan van het kabinet, maar een eventuele derde stap wordt niet eerder dan begin juni genomen. Op 1 juni zal het kabinet, mits de tweede stap in de versoepelingen door kan gaan, zich buigen over een eventuele verdere verruiming van het beleid.

In die derde stap van het openingsplan mogen horecagelegenheden ook binnen weer gasten ontvangen, mogen musea weer hun deuren openen voor bezoekers en mogen huishoudens vier in plaats van twee mensen ontvangen. Ook bij binnen- en buitensporten is dan nog meer mogelijk dan in de tweede stap het geval is.

Kabinet neemt later deze maand nog besluit over middelbare scholen

Het demissionaire kabinet gaat voor het eind van deze maand duidelijkheid verschaffen over een mogelijke heropening van de middelbare scholen. Premier Rutte zei dat het kabinet extra advies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team over de heropening.

„Bij de scholen speelt mee dat als je te snel gaat, dat dit ten koste gaat van een groep die kwetsbaar is”, zei Rutte. Veertigers en vijftigers zouden sneller ziek worden via hun kinderen. „Maar je wil ook dat de scholen weer zo snel mogelijk open gaan. Als de situatie verder verbetert, kijken we op 25 mei of het mogelijk is om ook daar nog wat te doen.”

De Jonge: we kunnen op vakantie, maar niet zorgeloos

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) stelde op de persconferentie „de vrijheid in de lucht zit”. Volgens De Jonge „kan het zomaar een mooie zomer worden”. „We kunnen weer op vakantie, maar nog niet helemaal zorgeloos”, maakte hij bekend. Vanaf komende zaterdag 15 mei zal het kabinet per land of gebied inventariseren of het daar veilig genoeg is voor vakantie. De veranderingen per land zijn op internet te volgen.

„We zijn daar voorzichtig optimistisch over. Steeds meer landen kunnen een veilige vakantiebestemming worden.” De Jonge zei dat als een land op „geel” staat, iedereen daar „in principe” op vakantie kan. Als een land op „oranje” staat, kunnen mensen hier alleen een noodzakelijke reis naartoe maken, waar vakantie niet onder valt.

„Het kan zo zijn dat je nu een vakantie boekt voor een land dat op geel staat. Dat kan veranderen. Boeken blijft voor eigen risico”, aldus De Jonge. „Ga wijs op reis”, herhaalde de minister verschillende keren. Hij zei ook dat het kabinet werkt aan een groene reispas.

Versoepelingen op woensdag 19 mei, als de cijfers het toelaten

Woensdag 19 mei zal het kabinet versoepelingen doorvoeren in het coronabeleid, als de besmettingcijfers dat toelaten. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens een persconferentie. Volgens hem wil het kabinet de tweede stap in het heropenen van de maatschappij zetten, maar dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames wel 20 procent lager liggen dan de piek in de derde golf. Mocht dit aanstaande maandag niet het geval zijn, dan kan het kabinet op de „pauzeknop” drukken.

Deze versoepelingen heeft het kabinet gepland voor woensdag 19 mei:

  • Sekswerkers kunnen weer aan het werk, als laatste contactberoep.
  • De buitenterassen mogen langer open, van 06.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds. Datzelfde geldt voor sportkantines. Wel gelden nog altijd dezelfde regels als nu het geval is, waaronder een maximaal aantal van vijftig mensen per terras.
  • Volwassenen mogen weer in teamverband hun buitensport beoefenen. Wedstrijden mogen er voorlopig niet gespeeld worden en ook de kleedkamers blijven nog dicht. Binnensportlocaties mogen wel hun deuren weer openen.
  • Culturele instellingen mogen per reservering weer maximaal twee mensen ontvangen. Onder meer openluchttheaters- en musea kunnen vanaf woensdag 19 mei weer bezoekers ontvangen.
  • Ook recreatie buiten kan weer plaatsvinden. Zo kunnen attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen hun deuren weer openen voor maximaal een gast per tien vierkante meter.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Foto Bart Maat/ANP

Rutte: in Amsterdam zeker 17 grote uitbraken door Koningsdag

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) maakte op de persconferentie bekend dat „alleen al in Amsterdam” zeventien „grote clusters” zijn aangetroffen, die herleidbaar zijn naar Koningsdag. „Dat gaat niet om kleine groepjes mensen, maar om grote groepen”, benadrukte Rutte op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid. De virusclusters bestaan uit tientallen mensen die vervolgens weer anderen aansteken. „Dan loopt het snel op.”

De premier sprak van een „dilemma”. „Aan de ene kant is er de behoefte aan ruimte om meer te kunnen doen. Aan de andere kant is er grote bezorgdheid over de effecten”, zei Rutte, die de zorgen „terecht” noemde en zei dat veel mensen „geschrokken zijn van de beelden op Koningsdag”. „Anderhalve meter afstand houden is soms moeilijk buiten. We willen niets liever dan meer ruimte geven aan de samenleving, maar we willen zo vlak voor de finish geen fouten maken die ons weer op achterstand zetten. Het blijft een balanceeract.”

De dag na Koningsdag werd de avondklok afgeschaft. Op de feestdag kwamen in veel grote steden grote groepen mensen bij elkaar. Vooral in parken dromden grote groepen jeugd samen. De politie heeft het Amsterdamse Vondelpark daarom ontruimd op die dag. Ook in onder meer Groningen en Arnhem troffen de autoriteiten te grote groepen mensen te dicht op elkaar.

Spanje wil weer Britten toelaten en voorwaardelijke straf Oostenrijker voor opzettelijk besmetten ex

Een greep uit het laatste coronanieuws in een aantal Europese landen:

  • Spanje is van plan vanaf 20 mei weer Britten toe te laten zonder dat ze bij aankomst een bewijs van een negatieve PCR-test hoeven te overleggen, meldt persbureau Reuters. Volgens de Spaanse minister van Toerisme Reyes Maroto moeten de besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk dan wel blijven dalen. Het opheffen van de testverplichting zou goed nieuws zijn voor de toerismesector, want Britten zijn normaal gesproken de grootste groep buitenlandse bezoekers in Spanje. In 2019, het laatste volledige jaar voor de coronapandemie, ontving Spanje 18 miljoen Britse toeristen.
  • In Oostenrijk is een 63-jarige man veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het opzettelijk besmetten van zijn ex-vrouw met het coronavirus, meldt persbureau DPA. Hij hoestte haar afgelopen november herhaaldelijk in het gezicht terwijl ze in een echtscheiding waren verwikkeld, maar nog wel in een huis woonden. Dat werd door de rechtbank in Linz gezien als poging tot het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.
  • Slowakije stopt voorlopig met het AstraZeneca-vaccin voor mensen die hun eerste prik moeten krijgen. De minister van Gezondheid nam dat besluit volgens Reuters na de melding van het overlijden van een 47-jarige vrouw vorige week, dat waarschijnlijk verband hield met haar inenting. Slowaken die hun eerste dosis hebben gehad, krijgen nog wel een tweede prik. Nederland stopte eerder tot twee keer toe tijdelijk met het gebruik van AstraZeneca en onder meer Denemarken en Noorwegen gebruiken het coronavaccin helemaal niet meer.

Zomerplan België: Pukkelpop en Tomorrowland mogen doorgaan in augustus

België staat de ook onder Nederlanders populaire muziekfestivals Pukkelpop en Tomorrowland toe in augustus. Als de coronacijfers het toelaten mogen de festivals vijfduizend tot mogelijk tienduizend mensen ontvangen die zijn gevaccineerd of een bewijs van een negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Het Overlegcomité van de zes regeringen in België wil met „een breed zomerplan” stap voor stap de samenleving weer heropenen, melden Belgische media waaronder De Morgen. Daar maakt het toestaan van grote evemementen als Pukkelpop van 19 tot en met 22 augustus en Tomorrowland eind augstus en begin september onderdeel van uit. Volgens het zomerplan mogen vanaf 9 juni bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino’s, bowlingbanen en de kermis weer open met een bezoekersplafond en kunnen restaurants en cafés ook binnen weer gasten ontvangen.

De versoepelingen zijn volgens premier Alexander de Croo mogelijk omdat de vaccinatiecampagne vlot verloopt: „Vandaag zijn vier op de tien van de volwassen Belgen voor de eerste keer gevaccineerd”, zei hij op de persconferentie waar hij de versoepelingen aankondigde. „Het gaat bijzonder snel, en het gaat bijzonder snel in de goede richting.”

Op beslisdagen eind juli, half augustus en 1 september wordt bepaald of de voorgenomen versoepelingsstappen daadwerkelijk doorgaan. Als de vaccinatiecampagne volgens planning blijft verlopen en de bezetting op de IC’s het toelaat worden na de zomer alle beperkingen opgeheven.

Optreden van The Chainsmokers tijdens Tomorrowland 2019 in Boom. Foto David Pintens/BELGA PHOTO

Kamer stemt tegen eigen bijdrage voor toegangstesten

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de testwet, die mogelijk maakt dat publieksevenementen of horeca bezoekers kunnen toelaten op basis van een negatief testbewijs. Aanvankelijk wilde het demissionaire kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro vragen aan bezoekers van publieksevenementen, maar de Kamer heeft dat idee weggestemd. Volgens verschillende partijen maakt het vragen van een financiële bijdrage de toegangstesten voor minima niet toegankelijk.

Het demissionaire kabinet ziet in de zogenoemde toegangstesten een mogelijkheid om de samenleving onder voorwaarden te openen. Zo kunnen theaters, voetbalclubs en sommige delen van de horeca met de testbewijzen weer bezoekers ontvangen, ook als het kabinet de coronaregels niet kan versoepelen. Tijdens het debat in de Tweede Kamer bleek al dat er voldoende steun was voor het voorstel, al overheerste bij veel partijen ook het gevoel dat de wet te laat komt.

Als mensen voor een evenement negatief testen op het coronavirus, kunnen zij een kaartje voor een wedstrijd of concert kopen. Het kabinet verwacht dat publieksevenementen tot augustus op deze manier door kunnen gaan. Voor het toegangstestbeleid heeft het kabinet ruim 1 miljard euro begroot, onder meer voor zogeheten snelteststraten. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei er zo snel mogelijk mee te willen stoppen als dat epidemiologisch verantwoord is.

Lees ook: Testen voor toegang? Het moet maar, zegt de Kamer

Quarantaineplicht
Ook heeft de Tweede Kamer ingestemd met de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers die vanuit een hoog risicogebied naar Nederland komen. Wel is de wet zoals het kabinet die aanvankelijk voor ogen had bijgeschaafd door het parlement: zo komt er een uitzondering op de plicht voor mensen die op sterven liggen of als een naaste op het punt van bevallen staat. Ook krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om uitzonderingen te verlenen bij onvoorziene omstandigheden.

Daarnaast heeft de Kamer besloten dat mensen die volledig gevaccineerd zijn, worden gevrijwaard van de quarantaine- en testplicht, mits dat verantwoord kan. Op het overtreden van de quarantaineplicht staat een boete van 435 euro. Het is de bedoeling dat belteams controleren of mensen zich aan de regels houden. Als die vermoeden dat dat niet het geval is, kunnen ze boa’s sturen om aan huis te controleren.

De Tilburgse bioscoop CineCitta. Foto Merlin Daleman

Deze versoepelingen worden waarschijnlijk aangekondigd op de coronapersconferentie

Het kabinet wil op woensdag 19 mei stap twee van het openingsplan zetten, zo melden diverse media. Om 19.00 uur vandaag geven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demisissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een coronapersconferentie waar zij mogelijke versoepelingen zullen aankondigen. Voorwaarde daarbij is wel dat het aantal ziekenhuisopnames verder daalt. Pas na het weekend wordt definitief besloten of de versoepelingen doorgaan.

Dit zijn de belangrijkste versoepelingen die naar verwachting worden aangekondigd:

  • Zogeheten ‘doorstroomlocaties’ buiten, zoals dierentuinen, pretparken en speeltuinen, mogen weer bezoekers ontvangen
  • De openingstijden voor terrassen worden verruimd, zodat er ook ontbeten en gedineerd kan worden. Horecagelegenheden mogen hun terrassen van 06.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds openen.
  • Er mag weer binnen worden gesport in groepen tot maximaal dertig personen. Ook teamsporten als voetbal en hockey worden buiten weer toegestaan.
  • Het algemene advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt per 15 mei. In plaats daarvan komen reisadviezen per land en per regio.
  • Muziekscholen mogen weer leerlingen ontvangen en ook buitenaccomodaties voor kunst en cultuur mogen onder voorwaarden weer open, zoals openluchtmusea, beeldentuinen en theaters in de buitenlucht.
  • Werknemers die een contactberoepuitoefenen mogen weer aan de slag, inclusief sekswerkers
  • Bronnen: ANP, RTL Nieuws, NOS, Parool

Weekcijfers RIVM: aantal positieve coronatests 10 procent lager

Bij het RIVM zijn in de afgelopen zeven dagen 10 procent minder positieve coronatests gemeld dan in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het instituut dinsdag heeft gepubliceerd. Van 5 mei tot 11 mei werden 47.108 nieuwe positieve tests geregistreerd, ruim vijfduizend minder dan in de zeven dagen daarvoor. Het percentage positieve tests steeg wel, van 11,7 procent naar 12,3 procent de afgelopen week.

Van 164 mensen werd de afgelopen zeven dagen bekend dat zij zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 36 meer dan in de week tot 5 mei (128). Ruim 350.000 mensen lieten zich in de afgelopen week testen op het coronavirus, bijna 60.000 minder dan een week eerder. Het RIVM zegt dat die afname „lijkt te zijn beïnvloed door de meivakantie”.

In de afgelopen week kregen 270 mensen per 100.000 inwoners een positieve uitslag. Het aantal meldingen van het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners daalde in alle leeftijdsgroepen, behalve in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar. In die groep steeg het aantal positieve coronatesten juist met 7 procent.

Dagcijfers
Dinsdag zijn bij het RIVM 5.586 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er bijna driehonderd minder dan op maandag, toen 5.888 positieve testuitslagen werden geregistreerd. Het aantal sterfgevallen als gevolg van de longziekte Covid-19 steeg juist, van 17 op maandag naar 44 op dinsdag. Meldingen van overlijdens komen wel met vertraging bij het RIVM binnen.

Koningin Elizabeth in jaarlijkse toespraak: herstel economie is prioriteit

De Britse regering gaat zich de komende tijd richten op het herstellen van de door de coronapandemie beschadigde economie. Dat heeft de Britse koningin Elizabeth dinsdag gezegd tijdens haar jaarlijkse speech aan het begin van het parlementaire jaar. Traditiegetrouw onthulde het staatshoofd tijdens deze Queen’s Speech de plannen van de regering voor de komende tijd.

„De prioriteit van mijn regering is om een nationaal herstel te bewerkstelligen van de pandemie”, aldus de koningin deze middag in het Hogerhuis. Dit herstel moet het land „sterker, gezonder en welvarender maken dan voorheen”. De regering gaat „in alle delen van het Verenigd Koninkrijk banen, bedrijven en economische groei ondersteunen”. Ook zei de koningin dat de regering de impact van de pandemie op overheidsdiensten gaat aanpakken.

De speech was de eerste publieke taak die de 95-jarige koningin als staatshoofd uitvoerde sinds haar echtgenoot prins Philip begin april overleed. De bijeenkomst was vanwege de coronapandemie sober; de vorstin was gehuld in dagelijkse kledij in plaats van in ceremoniële gewaden en kwam met de auto in plaats van met de koets. Het aantal aanwezigen was teruggebracht tot 74 mensen.

De Britse koningin Elizabeth tijdens haar jaarlijkse speech. Foto Chris Jackson/AP

2.480 coronapatiënten in ziekenhuizen, afname IC-bezetting zet door

Momenteel liggen 2.480 patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen, zeven minder dan gisteren. Dat blijkt dinsdag uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

748 patiënten worden verzorgd op de intensive care, een afname van negen ten opzichte van een dag eerder. Daarmee zet de op 5 mei ingezette daling van het aantal patiënten op de IC door.

Op de reguliere afdelingen nam het aantal mensen met Covid-19 het afgelopen etmaal wel iets toe. Daar liggen nu 1.732 coronapatiënten, twee meer dan gisteren.

Drie mannen met laag aantal bloedplaatjes en trombose na AstraZeneca-prik

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft drie meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mannen nadat ze geprikt waren met het AstraZeneca-vaccin. Het is de eerste keer dat Lareb melding maakt van mannen bij wie die mogelijke bijwerking van het vaccin opspeelt. Eerder werden er in Nederland bij twaalf vrouwen een laag aantal bloedplaatjes en trombose gesignaleerd nadat zij waren gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca.

De klachten ontstonden in een periode van zeven tot twintig dagen na inenting met het vaccin. De vrouwen en mannen zijn tussen de 23 en 66 jaar. Lareb heeft geen meldingen ontvangen van trombotische klachten in combinatie met verlaagde bloedplaatjes inenting met het Janssen-vaccin, waarvan bekend is dat het in uitzonderlijke gevallen ook die bijwerking kan veroorzaken. Mogelijk zorgt de inenting voor een reactie in het immuunsysteem, dat daarbij antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes.

Bij trombose ontstaat een stolsel in de aderen of slagaderen, waardoor een bloedvat verstopt raakt. Als dat losraakt, kan het stolsel in de longen terecht komen, wat een longembolie veroorzaakt. Trombose komt veel voor in Nederland en is een belangrijke doodsoorzaak. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft eerder geconstateerd dat er een mogelijk verband is tussen de vaccins van Janssen en AstraZeneca en de zeldzame vorm van trombose. De farmaceuten moeten dat op de bijsluiter vermelden. Ondanks de bijwerking, heeft het EMA geconstateerd dat de voordelen van vaccineren met beide middelen opwegen tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s.

In totaal kwamen tot 9 mei bijna 50 duizend meldingen binnen over mogelijke bijwerkingen na inenting met een van de coronavaccins. In de meeste gevallen ging het om hoofdpijn, spierpijn en het niet fit voelen na een prik. De meldingen gaan over ongeveer 6,4 miljoen gegeven vaccins.

Brancheorganisaties podiumsector: testwet wél een goed idee

De brancheorganisaties van de podiumsector vinden de zogenoemde testwet waar de Tweede Kamer later vandaag over stemt wél een goed idee. Dat zegt een woordvoerder van de organisaties waar bijna vijfhonderd theaters, schouwburgen, festivals, poppodia en concertzalen bij zijn aangesloten dinsdag. De uitspraak is een reactie op een brief van prominenten uit de cultuursector maandag in NRC. Zij schreven dat het vooraf testen voor bezoekers een te grote drempel zou zijn.

De testwet regelt dat onder meer theaters, voetbalclubs en delen van de horeca weer meer bezoekers kunnen ontvangen op voorwaarde dat die zich van tevoren laten testen. Volgens de prominenten die in NRC publiceerden, onder wie directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht en kunstenaar Tinkebell, betekent de wet een „nekslag voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen en zogenaamde doorstroomlocaties”.

Volgens de brancheorganisaties is er absoluut geen sprake van een nekslag. Bij pilots voor toegang met testen was de zaalbezetting goed, aldus de woordvoerder. De brancheorganisaties zouden de brief hebben geprobeerd tegen te houden en noemen het „vervelend dat dit zo naar buiten komt”. Het Nationale Opera en Ballet en het Internationaal Theater Amsterdam, podia die de brief wel ondertekenden, zijn geen lid van de brancheverenigingen.

Lees hier meer over de reactie van de podiumsector op de brief tegen de testwet

Cultuurfonds: 1,5 miljoen euro aan poppodia voor coronaproof concerten

Het Kickstart Cultuurfonds heeft 1,5 miljoen euro toegekend aan 46 Nederlandse muziekpodia. Met het geld kunnen de podia bijvoorbeeld hun gebouwen coronaproof maken of een marketingcampagne optuigen. De toekenning maakt onderdeel uit van de circa 20 miljoen euro die het vanwege de coronacrisis opgerichte fonds dit jaar uitkeert aan de culturele sector.

Muziekpodia Paradiso in Amsterdam en Poppodium 013 in Tilburg krijgen de grootste bedragen overgemaakt. Paradiso ontvangt 100.000 euro voor de inhuur van extra personeel voor onder andere publieksbegeleiding en een speciale Covid-manager. Poppodium 013 mag bijna 99.000 euro investeren in onder meer hekwerken, een reinigingssysteem voor drinkglazen en andere maatregelen om bezoek in coronatijd veilig te maken.

Het Kickstart Cultuurfonds is een tijdelijk fonds dat vorig jaar is opgericht om de culturele sector te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de coronacrisis. Het is een gezamenlijk initiatief van de BankGiro Loterij, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Alleen instellingen die geen meerjarige exploitatiesubsidie krijgen van de ministeries van OCW, VVWS of Rijkscultuurfondsen komen in aanmerking.

Paradiso in Amsterdam is een van de instellingen die geld ontvangt van het Kickstart Cultuurfonds om coronaproof concerten te kunnen verzorgen. Foto Andreas Terlaak

HEMA verliest 214 miljoen euro in 2020, wijt dat volledig aan coronacrisis

HEMA heeft in 2020 ruim 214 miljoen euro verlies geleden. De Nederlandse warenhuisketen zag de omzet met ruim 15 procent afnemen tot 1,06 miljard euro, blijkt dinsdag uit de jaarcijfers. De bedrijfsleiding wijt de omzetdaling volledig aan de coronacrisis, die tot gevolg had dat de winkels enkele maanden noodgedwongen moesten sluiten.

Tijdens de lockdown leed de winkelketen zo’n 10 miljoen euro verlies per week. Sinds 28 april mochten de HEMA-winkels hun deuren weer openen en konden klanten ook spontaan komen winkelen. Eerder moesten ze een afspraak maken. Sinds eind april ziet de winkelketen voorzichtig financieel herstel en komt de omzet uit tot boven het niveau van dezelfde periode in 2019, ondanks een „beperkt aantal bezoekers” door de pandemie. In 2019 stond HEMA nog voor 117,4 miljoen euro in het rood.

In februari werd de HEMA overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd (van supermarktketen Jumbo). Zij investeerden 400 miljoen euro om de winkelketen te herfinancieren. Per 1 juni treedt de nieuwe directeur Saskia Egas Reparaz aan, die overkomt van drogisterijketen Etos. HEMA werkt de komende maanden aan een „nieuwe strategie” voor de winkels in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, waar in totaal 461 filialen staan.

Lees ook: De familie achter Jumbo wil van HEMA weer een Nederlands bedrijf maken

Sinds 28 april mag de HEMA weer klanten spontaan ontvangen. Foto Koen van Weel/ANP

Belgische burgemeester doet stap terug om vaccinschandaal, Aruba versoepelt maatregelen

  • Burgemeester Veerle Heeren van de Belgische gemeente Sint-Truiden doet tijdelijk een stap opzij. Ze kwam in opspraak omdat ze zichzelf en dertien familieleden, vrienden en collega’s vervroegd liet vaccineren. De 56-jarige stelde een aanbod te hebben aangenomen om een overgebleven dosis toegediend te krijgen, die anders zou worden weggegooid, meldt nieuwszender VRT. Vervolgens had ze ook haar naasten opgegeven voor een prik. „Om geen enkel vaccin verloren te laten gaan, heb ik kandidaat-invallers doorgegeven”, aldus de politica. De Vlaamse minister Bart Somers van Binnenlands Bestuur heeft een onderzoek naar het handelen van Heeren ingesteld. In afwachting op de uitkomst van dat onderzoek draagt Heeren haar taken tijdelijk over.
  • De Verenigde Staten hebben maandag hun reisrestricties voor het Verenigd Koninkrijk en Israël versoepeld, meldt persbureau Reuters. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt nu het op één na hoogste risiconiveau, waarbij reizigers wordt geadviseerd hun reis te heroverwegen. Het advies voor Israël werd voor de tweede keer in korte tijd afgeschaald. Mensen die naar het land willen moeten volgens het advies alleen „extra voorzichtig” zijn. Op dit moment staan nog zo’n 150 van de 209 door de VS beoordeelde bestemmingen aangemerkt als landen waarnaar reizen wordt afgeraden.
  • Aruba versoepelt per direct de coronamaatregelen. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. Maandag kondigde de regering van het Caraïbische eiland aan dat de avondklok van 23.00 tot 05.00 uur naar 00.00 tot 04.30 uur wordt verkort, en dat restaurants en bedrijven een uur langer mogen openblijven. Ook mogen er in restaurants vanaf dinsdag meer mensen aan een tafel zitten: acht mensen binnen of tien mensen buiten. De versoepelingen volgen op een langere periode van weinig coronagevallen. Maandag werden er op het eiland elf nieuwe besmettingen geconstateerd. Volgens de Arubaanse overheid zijn er momenteel 92 zogenaamde actieve gevallen.

Foto Robin Utrecht

VS geven akkoord Pfizer-prik voor 12- tot 15-jarigen

Ook Amerikaanse kinderen van 12 tot en met 15 jaar oud mogen een vaccinatie van farmaceuten Pfizer en BioNTech toegediend krijgen, heeft toezichthouder FDA bepaald. Eerder was het gebruik van de vaccinaties al toegestaan voor 16 jaar en ouder, volgens een noodvergunning die de Amerikaanse toezichthouder heeft uitgegeven.

De FDA noemt het besluit „een belangrijke stap in het gevecht” tegen de coronapandemie, aangezien hiermee een groter deel van de bevolking gevaccineerd kan worden. De medicijnwaakhond stelt dat er bij de jonge tieners niet meer of andere bijwerkingen zijn aangetroffen dan bij mensen van 16 jaar en ouder. „Ouders en verzorgers kunnen gerust zijn dat de organisatie de beschikbare data streng en grondig heeft geanalyseerd.”

Bijna de helft van de Amerikanen van boven de 16 heeft intussen minstens één vaccinatieprik gehad. Op het hoogtepunt van het vaccinatieprogramma werden ongeveer vier miljoen prikken per dag gezet. Afgelopen weken liep dit aantal terug, aangezien een groot deel van de Amerikanen die daartoe bereid zijn, een prik heeft gekregen. Het aantal ernstige coronagevallen dat dagelijks wordt gemeld, is aanzienlijk verminderd.

Vorige week gaf Canada als eerste land wereldwijd al groen licht voor het gebruik van het vaccin voor deze leeftijdscategorie. Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich momenteel over een aanvraag van Pfizer/Biontech voor gebruik van hun vaccin voor 12- en 15-jarigen. Daarover wordt in juni een uitspraak verwacht.

Auto’s bij een vaccinatielocatie in Los Angeles. Foto Frederic J. BROWN/AFP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronapandemie in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 10 mei:

  • Zeker 345.000 mensen die in de risicocategorie voor het coronavirus vallen vanwege een medische indicatie, hebben nog geen afspraak gemaakt om zich te laten inenten. De koepelorganisatie GGD-GHOR zegt niet te weten waardoor dat komt.
  • In de Nederlandse ziekenhuizen lagen maandag 2.487 coronapatiënten, waarvan 757 op de intensive care. Volgens Ernst Kuipers van het LNAZ gaat het „de goede kant op” wat betreft de coronazorg in de ziekenhuizen.
  • Een aantal prominenten uit de culturele sector heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zorgen worden geuit over de zogenoemde testwet. Die wet regelt dat sommige sectoren, zoals theaters en delen van de horeca, meer bezoekers mogen ontvangen op de voorwaarde dat zij zich laten testen.
  • Het RIVM heeft een nieuwe programmadirecteur van het vaccinatieprogramma gevonden. Per 15 juni volgt Marcel van Raaij Jaap van Delden op. Volgens het instituut was Van Delden tijdelijk aangesteld en krijgt de nieuwe directie de taak de „op stoom” gekomen vaccinatiecampagne voort te zetten.

Lees hier het hele coronablog van maandag 10 mei terug