Nieuws Curaçao

Helft van de scholieren zegt gediscrimineerd te worden, vooral om gewicht

WILLEMSTAD – Leerlingen in het Funderend Onderwijs worden vaak gepest. 52,3 procent van hen zegt daar last van te hebben. Onder leerlingen in het Voortgezet Onderwijs is dat percentage 48,9 procent.

Pesten vindt iets minder vaak plaats. 34,7 procent van de leerlingen in het Funderend Onderwijs wordt gepest, tegen 24,8 procent op de middelbare school.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gehouden is door de Universiteit van Curaçao en de Universiteit van Groningen in samenwerking met de Foundation Fair Educational Chance.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 739 leerlingen, bestaande uit 413 leerlingen van het funderend onderwijs en 326 leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Gewicht

Discriminatie vindt vooral plaats op basis van gewicht. In vergelijking met de leerlingen in het funderend onderwijs, noemen leerlingen in het voortgezet onderwijs ook andere redenen waarom ze gediscrimineerd worden, zoals het land van herkomst, de familie, haar(dracht) en seksuele voorkeur.

Verder worden leerlingen met een zwarte huidskleur en leerlingen met een witte huidskleur vaak vanwege die huidskleur gepest of gediscrimineerd. Scholieren met een lichtere bruine huidskleur hebben daar minder last van.

Een groot deel van de slachtoffers blijkt zelf ook dader te zijn. Volgens de onderzoekers lijkt er sprake te zijn van een victim-bully cycle.

Adviezen

De onderzoekers stellen voor om consistent een anti-pestprotocol op te stellen, indien het nog niet aanwezig is, deze te handhaven en jaarlijks te evalueren.

Dat zou bijdragen aan een positief schoolklimaat waarin leerlingen zich veilig voelen.

Scholen zouden ook voorlichting over pesten en discriminatie moeten geven. Volgens de onderzoekers hebben daders niet altijd door dat ze pesten of discrimineren. Ook zou niet iedereen de impact ervan goed inschatten.

Deel dit artikel