Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - De intenties van de regering van Sint Maarten lijken goed, maar staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties wil daden zien voor hij de liquiditeitssteun overmaakt. Dat schrijft hij in zijn verslag voor de Tweede Kamer van zijn werkbezoek vorige week.
jacobsZoals in deze krant uitgebreid werd bericht, werd de al toegezegde steun alsnog opgeschort, omdat de regels van goed bestuur bij de luchthaven werden geschonden. Op Sint Maarten werd daar furieus op gereageerd, omdat de Rijksministerraad (RMR) al akkoord was gegaan met de steun. Knops heeft het onderwerp nu opnieuw op de agenda voor de RMR van deze week gezet.
Na zijn gesprekken met premier Silveria Jacobs, minister van Financiën Ardwell Irion en Statenvoorzitter Rolando Brison over de luchthaven, constateert Knops dat er ‘serieuze acties lijken te worden genomen, maar gelet op het herhaaldelijk beschadigd vertrouwen wil ik eerst daden zien’. De demissionaire bewindsman heeft duidelijk gemaakt het publiceren van vertrouwelijke onderlinge correspondentie niet op prijs te stellen.
Jacobs en Irion erkenden de belangrijke rol die de Royal Schiphol Group (RSG) speelt bij het herstelproject voor de luchthaven. RSG dreigt zich terug te trekken na de recente ontwikkelingen rond onder andere de directeur van de luchthaven. ,,Ik hoop van harte dat de regering van Sint Maarten handelt in het belang van het land en zijn inwoners en RSG op 26 mei (gisteren, red.) weet te overtuigen met structurele aanpassingen”, schrijft de staatssecretaris.
De regering heeft nogmaals bevestigd dat zij blijft meewerken aan de Rijkswet Coho. Ook verschillende projecten zijn besproken tijdens het bezoek, zoals de humanitaire hulp en de afvalproblematiek. Jacobs zegde toe hier snel op terug te komen. Knops heeft verschillende wederopbouwprojecten ook bezocht, waaronder het ruimen van scheepswrakken dat nu eindelijk volop in uitvoering is.
Knops maakt zich zorgen over de achterblijvende vaccinatiegraad van 35 procent op Sint Maarten. Een vaccinatiegraaf van 85 procent van de volwassenen voor het begin van het orkaanseizoen is al niet meer haalbaar. ,,Gelet op het stijgend aantal besmettingen dat nu wordt waargenomen, de ver achterblijvende vaccinatiegraad, de intrede van nieuwe varianten en het naderende orkaanseizoen kan niet genoeg benadrukt worden dat het van belang is dat het aantal gevaccineerde personen toeneemt.”
Het gevangeniswezen en de politie zijn vaste onderwerpen die ter sprake komen tijdens bezoeken van Knops. Uit de voortgangsrapporten blijkt ‘keer op keer’ dat er weinig of geen verbetering is. Nog steeds zijn de afspraken uit oktober 2018 niet uitgevoerd. De in januari aangekondigde datum van 15 juni blijkt opnieuw niet gehaald te worden, schrijft Knops. Wel is inmiddels het projectvoorstel voor de nieuwe gevangenis goedgekeurd.
Knops concludeert dat zijn bezoek aan Sint Maarten twee gezichten had. ,,Naast bemoedigende tekenen van hoop en veerkracht in de samenleving, bestaan er grote zorgen over de vraag of het bestuur in staat is noodzakelijke veranderingen duurzaam te borgen in het belang van de toekomst van de bevolking van Sint Maarten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.