Direct naar artikelinhoud
venezuela

Europarlementariërs worden Venezuela uitgezet: op eerste de beste vlucht terug naar huis

Venezuela heeft een delegatie van het Europees Parlement de toegang tot het land geweigerd. Een groep van vier Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Esther de Lange (CDA), werd op het vliegveld van Caracas tegengehouden en op de eerste vlucht terug naar Madrid gezet.

De Spaanse ambassadeur in Venezuela Jesus Silva (r), de Nederlandse ambassadeur in Venezuela Norbert Braakhuis (l) en EU-ambassadeur Isabel Brilhante (m) verlaten het vliegveld in Caracas, waar ze wachtten op de Europarlementariërs.Beeld EPA

De Europarlementariërs waren op uitnodiging van het Venezolaanse parlement naar het land gekomen. ‘De voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken staat buiten bij de luchthaven op ons te wachten’, zegt De Lange in een filmpje dat ze op Twitter heeft geplaatst. ‘Maar we mogen het land niet in. We hoorden dat we met de eerste de beste vlucht terug moeten naar Madrid.’

De groep, die reisde op diplomatieke paspoorten, kwam volgens De Lange ‘niet om te provoceren, maar om te kijken hoe het gaat met de medische hulp van de mensen ter plekke, en om te pleiten om humanitaire steun toe te laten’.

Twitter bericht wordt geladen...

Een ander lid van de delegatie, de Spaanse Europarlementariër Esteban González Pons, zei op Twitter dat ze ook van plan waren om Juan Guaidó te ontmoeten. Deze riep zichzelf vorige maand uit tot interim-president van Venezuela als vervanger van president Maduro. Veel landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, maar ook de Europese Unie, erkennen Guaidó als president. Maduro is echter niet van plan om op te stappen.

Persbureau Reuters meldt dat de regering-Maduro de Europarlementariërs verdenkt van  ‘samenzweerders-motieven’. Volgens de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, had de groep een paar dagen geleden al te horen gekregen dat ze niet welkom waren in het Zuid-Amerikaanse land. ‘Venezuela kan niet toestaan dat Europese extreem-rechtse krachten met hun interventionistische acties de vrede en rust van ons land komen verstoren.’

Gevlucht

Miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht vanwege de enorme economische crisis die het land teistert. Er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen, maar president Maduro weigert internationale hulp toe te laten. Hij wordt nog steeds gesteund door het leger. Guaidó stuurt aan op een confrontatie en heeft het leger opdracht gegeven om Amerikaanse noodhulp toe te laten. Hij wil dat er vanaf 23 februari vrachtwagens met voedsel en medicijnen via Colombia binnenkomen om de bevolking te helpen.

Volgens de NOS hebben de Verenigde Staten dit weekeinde een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor het vervoer van hulpmiddelen.  Afgelopen woensdag maakte Curaçao, buurland van Venezuela en een autonoom eiland binnen het Nederlandse koninkrijk, al bekend dat het hiertoe bereid was. Curaçao stelt wel voorwaarden. Zo moet Maduro, zolang hij aan de macht is, akkoord gaan met de Amerikaanse luchtbrug vanaf Willemstad.

Twitter bericht wordt geladen...

Crisis in Venezuela: hoe de onrust ontstond en waarom gevreesd wordt voor oorlog

De crisis in Venezuela wordt steeds nijpender, met dagelijks rellen en demonstraties waarbij ook doden vallen. Twee kampen met ieder een eigen president, de regering van Nicolás Maduro en de oppositie onder leiding van Juan Guaidó, staan lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl de bevolking gebukt gaat onder honger en schaarste, is een uitweg nog niet in zicht.

Lees ook dit interview van onze correspondent Marjolein van de Water met Juan Guaidó. Hij is blij dat Nederland en tien andere Europese landen hem erkennen als president van Venezuela. Guaidó hoopt dat dictator Maduro op vreedzame wijze zal vertrekken, ‘maar hij lijkt heel ver verwijderd van de realiteit. En dat baart me grote zorgen’.

Van de Water bezocht een ziekenhuis in het land, dat ooit voorop liep met goede gezondheidszorg. Nu sterven er weer kinderen aan difterie. Aan vrijwel alles is gebrek, zeggen artsen. ‘Bijna al mijn patiënten zijn ondervoed.’