Sidebar

Al het nieuws

Drooglegging geldt niet voor gasten van hotels

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Er wordt een uitzondering gemaakt voor hotels op de Lei Seku, ofwel de drooglegging die sinds gisteren van kracht is.
hotelDat bevestigt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling tegenover het Antilliaans Dagblad. Vandaag ondertekent hij de ministeriële beschikking om dit besluit te bekrachtigen.
Het besluit houdt in dat geregistreerde hotelgasten wel bij het hotel waar ze verblijven alcohol kunnen kopen en nuttigen. Dit in tegenstelling tot andere horecagelegenheden waar in ieder geval voor de komende drie weken een alcoholverbod geldt. De hotels zijn gisteren in de late namiddag door de minister over het besluit ingelicht.
De Lei Seku is een besluit van de regering in een poging samenscholing en daarmee de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Op Curaçao is nu sprake van wijdverspreide transmissie; daarmee komt het eiland in fase vier van het escalatieplan terecht en worden er strengere maatregelen getroffen, waaronder de drooglegging.
De hotelsector liet zich na bekendmaking van de Lei Seku, maar vooral dat deze ook voor de hotelsector zou gelden, fel uit tegen dit besluit van de regering. Hospitalityvereniging Chata laat bij monde van voorzitter Hans Slier weten dat dit besluit funest zou zijn voor de branche en zou leiden tot boze reacties van en annuleringen door vooral gasten die bij een all inclusive hotel zouden verblijven waar alcoholische dranken in de prijs is inbegrepen. Maar Slier wijst ook op de claims die ongetwijfeld zouden volgen. ,,Bij de all inclusive hotels is het overgrote deel Amerikanen. Als je daar een claim van krijgt, dan gaat het niet om een bedrag van een of twee biertjes, maar om grote bedragen, want dan menen ze dat hun hele vakantie in het water is gelopen. Ze willen dan alle kosten terugbetaald krijgen, maar ook emotionele schade die ze zouden hebben geleden. Het gaat dan al snel om duizenden dollars”, aldus Slier. ,,Dat zou een enorm probleem zijn voor hotels die het nu al zo moeilijk hebben.”
Bij de andere hotels die niet all inclusive zijn, regent het sinds de beperkingen al annuleringen en is dat sinds maandag, toen nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, verergerd. Volgens Slier gaat het per hotel om de 30 tot 40 annuleren, die allemaal tussen de 7 en 10 nachten blijven. ,,De personen die met de eerdere beperkingen toch wilden komen, zouden dat met de drooglegging niet meer doen omdat ze naast de andere beperkingen nu ook geen cocktailtje op het strand of een biertje of wijntje aan de bar zouden kunnen drinken”, aldus de Chata-voorzitter, die erop wijst dat de mensen die nu annuleren, hun reis niet verzetten na 21 december, wanneer de situatie met betrekking tot corona opnieuw wordt geëvalueerd. ,,De reis wordt naar volgend jaar verschoven omdat deze mensen de garantie niet hebben dat de beperkingen na de 21e worden opgeheven. En dan ben je zo je hele hoogseizoen kwijt.”
Met het besluit van minister Martina om hotels uit te zonderen van de Lei Seku, gloort er voor de hotelsector hoop aan de horizon. ,,We zijn hier erg blij mee. We hebben niet veel nieuwe boekingen, maar wat er is; daar kunnen we van overleven. En daar gaat het nu om: het overleven. Er zijn nog steeds hotels die dicht zijn. Sommige hotels zitten op een capaciteit van 50 procent en ik hoop dat in december dit ondanks de situatie naar 55 of 60 procent stijgt”, geeft Slier aan, die naast Chata-voorzitter ook eigenaar is van het Papagayo Beach Resort. ,,We zijn minister Martina bijzonder erkentelijk dat hij deze uitzondering heeft willen maken en de moeite heeft genomen om echt naar ons te luisteren.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.