Nieuws Curaçao

Voorarrest verdachte moord op Peter R. de Vries, die opgepakt werd op Curaçao, met negentig dagen verlengd

AMSTERDAM – De man die begin vorige week op Curaçao is aangehouden in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries wordt verdacht van betrokkenheid bij die aanslag en deelname aan een criminele organisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Zijn voorarrest is begin deze week met negentig dagen verlengd.

Aan de verdachte zijn beperkingen opgelegd, dat wil zeggen dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Die beperkingen gelden ook voor de verdachte die eveneens op 4 juli in Spanje is opgepakt. Diezelfde dag is ook de 27-jarige Pool Krystian M. aangehouden in zijn cel in de penitentiaire inrichting in Lelystad.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in het centrum van Amsterdam en overleed negen dagen later. De twee vermoedelijke uitvoerders van de moord, Delano Geerman en Kamil Egbert, werden kort daarna opgepakt. Tegen hen heeft het Openbaar Ministerie in juni een levenslange celstraf geëist. De rechtbank zou afgelopen donderdag uitspraak doen in hun zaak, maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De drie nieuwe aanhoudingen komen voort uit het onderzoek van de landelijke recherche naar de opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de moord. Justitie verdenkt Krystian M. ervan dat hij de vermoedelijke uitvoerders rechtstreeks heeft aangestuurd. Hij zat vast in verband met een liquidatiepoging in Zeewolde in oktober vorig jaar.

Het vermoeden bestaat dat de moord op De Vries te maken heeft met de rol als vertrouwenspersoon die hij vervulde in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi. Eerder werden al de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Deel dit artikel