Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Volgens demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties zijn er geen aanwijzingen dat de coronacrisis een structureel nadelig effect heeft op de armoede op de eilanden. De economie draait weer en er is geen reden om de extra subsidie op de kosten voor elektriciteit, water en internet in Caribisch Nederland voort te zetten. Het nieuwe kabinet zal maatregelen nemen om de kosten structureel aan te pakken.

BON ArmoedeDe bewindsman schrijft dat in zijn antwoorden op vier vragen uit de Eerste Kamer over het stopzetten van de subsidie op de nutsvoorzieningen per 1 januari. Alleen als de lokale situatie rond Covid-19 weer verergert kunnen nieuwe steunmaatregelen worden overwogen. Op dit moment is dat niet het geval.
Wat betreft de armoede herhaalt de staatssecretaris het bekende beleid voor het verlagen van de kosten voor levensonderhoud en het verhogen van de inkomens om tot het ijkpunt voor een sociaal minimum te komen. ,,Het volgende kabinet neemt deze aanpak verder ter hand, zoals te lezen is in het nieuwe regeerakkoord.” Voor mensen in armoede is volgens hem tijdens de coronacrisis met steunmaatregelen gezorgd dat zij deze periode ‘zo goed mogelijk’ zijn doorgekomen.
Intussen is vooral op Bonaire de economie weer goed op gang gekomen en zijn de maatregelen niet langer nodig. ,,Het kabinet heeft vooralsnog geen aanwijzingen van het ontstaan van een langdurig of zelfs structureel nadelig effect van de coronacrisis op de armoede in Caribisch Nederland.”
De afgelopen periode werden de vaste tarieven voor stroom en water tot nul verlaagd in verband met Covid-19. Alle steunmaatregelen zijn nu stopgezet en daarom vervalt ook de extra subsidie. ,,Het volgende kabinet gaat aan de slag met de structurele verlaging van de kosten van nutsvoorzieningen, zo is zichtbaar in het nieuwe regeerakkoord”, schrijft Knops.
Vanaf januari treedt de oude situatie weer in werking waarin het vaste tarief voor drinkwater wordt gesubsidieerd tot een niveau van 7 dollar per maand. Dat is ‘al een opgave’ vindt de staatssecretaris, omdat uit onderzoek blijkt dat de kostendekkende tarieven de komende tijd verder zullen stijgen door meer vraag en bevolkingsgroei.
Voor de elektriciteit wordt 2,24 miljoen dollar (2 miljoen euro) ter beschikking gesteld wegens de sterk gestegen tarieven, maar hoe dit geld wordt ingezet is nog steeds niet bekend. Knops tekent hierbij aan dat de stijging van de tarieven vooral door aardgas wordt veroorzaakt en dat wordt op de eilanden niet gebruikt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.