Nieuws Curaçao

Ongelijke kansen voor Caribische studenten bij medische opleidingen, ondanks artsentekort

Ondanks enorme tekorten aan medisch specialisten, zijn er voor studenten van het Caribisch deel van het Koninkrijk zeer beperkte kansen om medische opleidingen te volgen. Die conclusie volgt uit meerdere onderzoeken die werden gepresenteerd tijdens een lezing van de Vereniging Medici van de Antillen. Het Erasmusmagazine in Nederland schrijft erover.

De toelatingskansen voor studenten met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Caribisch-Nederlandse migratieachtergrond in Nederland zijn volgens socioloog en promovenda Lianne Mulder, bij het Amsterdam UMC verder afgenomen sinds de invoer van de decentrale selectie.

“Eigenlijk maken vooral studenten met ouders die behoren tot de rijkste tien procent van Nederland goede kansen, terwijl iedereen anders zowat buiten de boot valt.” 

Vervolgens krijgen de studenten met een migratieachtergrond die het wel gelukt is om door de selectie te komen, systematisch slechtere beoordelingen dan hun collega’s zonder migratieachtergrond, vertelt Chantal van Andel, psycholoog en projectleider diversiteit en inclusie bij het Erasmus MC.

Opleidingsplekken

De studenten die de eindstreep behalen en uiteindelijk echt arts worden, komen dan voor de volgende uitdaging. Internist-nefroloog Mahdi Salih en internist-opleider Adrienne Zandbergen van het Erasmus MC deden onderzoek naar de sollicitatieprocedures voor artsen bij de Interne Geneeskunde.

“Artsen met een niet-Westerse migratieachtergrond maken beduidend minder kans op opleidingsplekken voor specialisatie. Zelfs gepromoveerde artsen maken nog minder kans op een opleidingsplek dan witte collega’s die geen promotieonderzoek hebben gedaan.”

Daarnaast geldt dat bij het vaststellen van de behoefte aan specialisten er geen rekening wordt gehouden met het Caribisch deel van het Koninkrijk, ook niet met de drie eilanden die als ‘bijzondere gemeenten’ bij Nederland horen.

Deel dit artikel