Curaçao

Voormalige RdK-directeur, Van Kwartel, aangehouden

Voormalig directeur van de RdK, de eigenaar van de raffinaderij Isla, Roderick van Kwartel (54), is maandag aangehouden door opsporingsambtenaren van het Team Bestrijding Ondermijning en het Recherchesamenwerkingsteam.

bol

Die doen onderzoek naar corruptie in het onderhandelingsproces voor het vinden van een strategische partner voor de raffinaderij. Ook een tweede man bij RdK, de 53-jarige Ashley Isidora, een voormalige consultant van RdK, is gearresteerd.

Het onderzoek in opdracht van het Openbaar ministerie kwam nadat premier Eugene Rhuggenaath en de Raad van Commissarissen van RdK in november vorig jaar aangifte deden van omkoping. Dat gebeurde een dag nadat directeur Roderick van Kwartel met verplichte vakantie was gestuurd.

De verdenking is dat de aangehouden verdachten zich schuldig gemaakt hebben aan het vragen om een groot bedrag aan steekpenningen van een onbekende partij die meedingt naar het strategisch partnerschap van de raffinaderij.

Motiva Enterprises, een Amerikaans oliebedrijf met honderd procent Saoedi-Arabische aandeelhouders (Aramco), haakte in februari dit jaar af omdat Curaçao geen helderheid kon verschaffen over de mogelijke corruptie bij die andere onbekende partner.

bol

Het Openbaar Ministerie verwacht dat er meer aanhoudingen volgen.

Deel dit artikel