Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Yves Cooper: “Curaçaose journalistiek in gevaar”

door Op 14-12-2020

Journalist Yves Cooper beschouwt de manier van persconferenties van de overheid als ‘een poging om de pers de mond te snoeren’. Dat laat hij weten aan Caribisch Netwerk. Hij heeft ook alle vertrouwen verloren in de transparantie van epidemioloog Izzy Gerstenbluth is. Maar de ‘zuurste ervaring in 20 jaar in de journalistiek’, noemt hij hoe het publiek met de pers is omgegaan. Cooper noemt dit een bevestiging dat het publiek niet weet wat journalistiek werk inhoudt en wat de waarde ervan en dat komt door de pers zelf die een verkeerd beeld geeft door geen kritische vragen te stellen. 

‘Periodismo di chupalenga’ noemt hij ze, ofwel parasiterende journalistiek. “Het gaat om journalisten die er alles aan doen om maar goed te blijven met iedereen in publieke functie en ook in de privésector. Daarom stellen ze geen kritische vragen om niemand boos te maken.” En ook omdat ze baantjes namen bij politieke partijen. Of bijvoorbeeld is er een journalist die commissaris is bij een overheidsbedrijf, zegt Cooper. “Dat kan toch niet. En dan denkt het publiek dat dat journalistiek is.”

Mike Willemse van het Antilliaans Dagblad zegt weinig tot geen tegenwerking te hebben gekregen. “De regering is voor onze redactie prima en constant bereikbaar voor vragen en antwoorden. Ook ervaren we voldoende bewegingsvrijheid, ondanks de avondklok: onze medewerkers hebben allemaal ontheffing gekregen en worden daarin niet gedwarsboomd.”Waar het medium wel extra op alert is, is ‘fake news van vaak anonieme kwaadwillende burgers’, zegt hij. “Dat checken we altijd eerst.”


Meningen van de lezer

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *