Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Korps Politie Curaçao (KPC) documenteert in 2022 een recordaantal fatale verkeersongevallen met een totaal van 25 incidenten tot begin december.

F00Recordaantal verkeersdoden OPTHet aantal fatale verkeersincidenten is sinds 2009 niet meer zo hoog geweest. Eerder in 2003 en 2004 waren er nog meer slachtoffers, respectievelijk 27 en 30 verkeersdoden. Met uitzondering van de maanden februari en juli, is er tot dusver iedere maand minimaal één persoon overleden ten gevolge van een verkeersongeluk. Het overschrijden van de snelheidslimiet is de meest voorkomende oorzaak voor fatale verkeersongevallen. Opvallend is het aantal voetgangers dat dit jaar is omgekomen. Het aantal dodelijke incidenten met voetgangers stond in 2020 en 2021 bij elkaar opgeteld op vier. In 2022 alleen al hebben acht voetgangers een verkeersincident niet overleefd.
Deze cijfers zijn recent gepresenteerd door het KPC tijdens de Statenvergadering. Eerder deze week berichtte het Antilliaans Dagblad al over het tekortschieten van de handhaving bij KPC door het ontbreken van (financiële) middelen en wetgeving. De cijfers uit de presentatie geven een objectieve weergave van de verkeersveiligheid op Curaçao.
Uit de cijfers blijkt aanvullend dat er sinds 2018 een relatief constante daling te zien is met betrekking tot het aantal aanrijdingen per jaar. Alhoewel er in 2021 een kleine stijging is te zien tot een totaal van 9.633 incidenten, telt 2022 tot eind november 8.769 aanrijdingen.
Bij het aflezen van de cijfers dient er wel rekening te worden gehouden met de twee afgelopen coronajaren waarin er weinig tot geen verkeer op straat was. Desondanks vinden er in 2020, 9.612 aanrijdingen plaats. In 2021 is zelfs een kleine stijging te zien. De meest voorkomende oorzaak voor aanrijdingen is onoplettendheid, onder andere door het gebruik van de mobiele telefoon.
Het KPC ziet op basis van de cijfers ook een aantal andere trends, waaronder meer bestuurders die zonder (geldige) documenten rijden. Zo zijn er in 2022 in totaal 4.038 boetes uitgedeeld voor rijden zonder verzekering. Ook geeft het KPC aan meer ‘fever’-incidenten en ‘hit and run’-gevallen vast te leggen.
De cijfers uit de presentatie aan de Staten benadrukken de uitspraken van officier van justitie, Bart Niks, namelijk dat controle op alcohol en snelheid nog te wensen overlaat.
Het KPC laat weten naar aanleiding van de cijfers uit 2022 een verdere stijging van het aantal verkeersongevallen te willen voorkomen en aandacht te willen besteden aan het wegnemen van het verkeersonveiligheidsgevoel in de Curaçaose gemeenschap. Thema’s die ze hierbij als prioriteit stellen, zijn onder andere het aanpakken van snelheidsovertredingen, rijden onder invloed, door rood rijden, ‘hit and run’-gevallen, ‘feveren’, onverzekerd rijden, verblindende verlichting, en het aanpakken van personen die herhaaldelijk de wet overtreden. Om hun doelstellingen te behalen en de eerdergenoemde thema’s aan te pakken is handhaving essentieel. Echter ontbreekt de financiering voor de aanschaf en het onderhoud van benodigde hulpmiddelen. Het korps geeft aan dat dit hun werk belemmert waardoor handhaving simpelweg niet mogelijk is. Op de lange termijn beoogt KPC ook wijzingen door te voeren in de Wegenverkeersverordening.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.