Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba is de week begonnen zonder stroom. In de nacht van zondag op maandag viel rond 3.45 uur bij het Water- en Energiebedrijf (WEB) Recip-IV-motor uit. Dit zorgde voor de eerste black-out.

arublackoutEnkele uren later bij het opstarten - terwijl wijken weer werden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk - bleef het systeem instabiel. Een tweede black-out was het gevolg.
Elektriciteitsbedrijf Elmar had tot 14.00 uur nodig om overal op het eiland de stroomdoorgifte te herstellen. WEB is het bedrijf dat elektriciteit produceert en doorgeeft (verkoopt) aan Elmar. Het is Elmar die de elektra distribueert naar alle wijken en klanten. WEB-directeur Alfredo Koolman gaf gistermiddag om 14.30 uur een persconferentie (die minder dan een half uur van tevoren bij de pers was aangekondigd) om de eerste conclusie over de twee black-outs met de bevolking te delen. Hij vertelde dat zich ‘s nachts bij WEB een incident voordeed waardoor de nieuwe Recip-motor uitviel. ,,Het was een extreme situatie, want alle productie viel direct weg. Dat was de eerste black-out.” Waarom deze motor uitviel, is WEB nog aan het uitzoeken.
De directeur erkende daarnaast dat WEB een systeem heeft dat automatisch reageert op zogeheten ‘hick-ups’ in het systeem. ,,Dat automatische systeem had de black-out moeten voorkomen. Helaas werkte dat systeem niet.”
Koolman, die overigens nog geen drie maanden directeur is bij WEB, zei dat het bedrijf de situatie betreurt en hij bood zijn excuses aan. ,,We realiseren ons dat dit een enorme impact heeft op de samenleving. We vermoeden dat de oorzaak bij de motoren ligt, maar dat gaan we nog nader onderzoeken. We gaan ook onze procedures weer onder de loep nemen.” Koolman vroeg ook om begrip, omdat WEB in een ‘fundamentele overgangsfase zit en dat vergt veel van het personeel’.
In sommige delen van Aruba viel tegelijkertijd ook de waterdruk weg. Koolman legde uit dat dit te maken heeft met werkzaamheden aan de watertank van Alto Vista. ,,Deze tank is afgesloten, omdat we de tank aan het vervangen zijn. De waterdruk wordt geregeld via pompen die bij Paradera staan. De black-out had gevolgen voor de pompen.”
Via de socialemediapagina’s van WEB en Elmar werd het publiek - inclusief de pers - geïnformeerd over de laatste stand van zaken. WEB meldde gisterochtend om 4.00 uur dat er een black-out was en dat er geen zicht was op hoelang de situatie ging duren. Om 9.00 uur meldde WEB dat er vertraging was ontstaan in het herstelproces, omdat er een tweede black-out was ontstaan. Iets na 9.40 uur verwees WEB voor meer informatie en updates naar de Facebookpagina van Elmar. De laatste update van WEB kwam iets voor het middaguur. Dat was de mededeling dat WEB de productie van elektriciteit 100 procent had hersteld. ,,Nu de situatie is gestabiliseerd, kunnen we grondig gaan onderzoeken wat de oorzaak van de black-outs is.”
Elmar, waar recent een PR-manager is aangesteld, hield ook via sociale media klanten op de hoogte. Zo was te lezen dat personeel van Elmar standby stond en vanaf 7.00 uur wijk voor wijk weer ging aansluiten. Als eerste werden Balashi (waar WEB is gevestigd), Santa Cruz, een deel van Oranjestad en een deel van het hotelgebied bij Palm Beach aangesloten. Dat verliep niet soepel en rond 8.00 uur viel de elektriciteit voor de tweede keer eilandbreed uit. Een kleine drie kwartier later werden dezelfde wijken weer als eerste aangesloten, net als de luchthaven Reina Beatrix. Elmar slaagde er rond 9.30 uur in het ziekenhuis weer op elektra aan te sluiten. Het aansluiten bleef gepaard gaan met ups en downs, waardoor apparatuur die op elektra draaien uitgingen en weer aangingen.
Om 10.47 uur werd in de binnenstad van Oranjestad gemeld dat een transformatorhuis van Elmar in brand stond. Of dit te maken had met de black-out, is door Elmar niet bekendgemaakt. Zeker is dat dit gedeelte van de binnenstad langer zonder stroom zat. De wijken van Sabana Blanco, Dakota, Primavera, Monte Verde en Seroe Biento werden om 13.55 uur als laatste weer aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
Diverse instanties en scholen moesten als gevolg van de stroomuitval de deuren sluiten. Het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) besloot gisterochtend niet open te gaan. Tot 13.00 uur was AZV dicht. Ook de Dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister (Censo) kon de computersystemen niet starten en besloot in de ochtend niet open te gaan. Aruba Airport Authority (AA) gaf aan dat ze wel last hadden van de instabiele doorgifte van stroom, maar dat vluchten en andere luchthavenoperations toch volgens schema doorgingen. Een aantal geldautomaten werkte niet, waardoor mensen geen geld konden pinnen. Sportinstituut Ibisa nam de beslissing om de hele dag dicht te blijven. Een aantal scholen, waaronder Colegio Santa Filomena, stuurden leerlingen naar huis. Het was te warm om les te geven. Ook Directie Volksgezondheid (DVG) en Directie Sociale Zaken meldden dat ze tijdelijk geen dienstverlening konden bieden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.