Al het nieuws

Scanner pas in de loop van eerste kwartaal 2023 in gebruik

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De leverancier van de MRI van Curaçao Medical Center (CMC), Philips Medical Systems Nederland bv, heeft het Curaçaose ziekenhuis laten weten dat de levering van het MRI-apparaat langer op zich zal laten wachten.

F07 MRI PhilipsDit als gevolg van de schaarste die er wereldwijd heerst op het gebied van materialen en onderdelen alsmede internationaal aanzienlijke logistieke achterstanden. Verwacht wordt nu dat de nieuwe MRI - waarmee volgens eerdere verklaring van het ziekenhuis een bedrag van een miljoen dollar is gemoeid - pas op 3 januari 2023 aankomt, in plaats van de originele leveringsdatum die op 15 november 2022 stond.

Dat betekent dat patiënten die wachten op een MRI-scan nog meer geduld moeten hebben, hoewel er in de tussentijd gebruik wordt gemaakt van het apparaat in het Advent ziekenhuis. CMC gaat er nu van uit dat patiënten in de loop van het eerste kwartaal van 2023 terechtkunnen voor een scan.

De MRI, die nog relatief nieuw was, is al geruime tijd - sinds begin dit jaar - defect. Het leidde tot vragen vanuit de Staten. Parlementariërs werden ongeduldig en wilden in juli dat de ziekenhuisdirectie uitleg kwam geven in de Staten. Op dat moment wachtte het CMC nog altijd op het eindrapport over de kapotte MRI-scanner, nodig om de kosten te kunnen verhalen.

Deze krant stelde halverwege het jaar allerlei vragen, zoals: Wie draait er op voor de kapotte machine en waarom is het apparaat (nu al) stuk? Wie betaalt de kosten van de nieuwe scanner? De woordvoerder verklaarde toen dat CMC Exploitatie een onderzoek heeft laten instellen.

Daaruit moet blijken of er een claim kan worden ingediend bij de ‘Construction All Risk insurance’ van Ballast Nedam, hoofdaannemer bij de bouw van het nieuwe ziekenhuiscomplex dat nu precies drie jaar in gebruik is. Deze verzekering dekt alle kosten van claims die tijdens de bouwperiode zijn gedaan.

De MRI-scan zorgde al eerder voor hoofdbrekens. Het apparaat werd in december 2018 geïnstalleerd, zodat het operationeel zou zijn op het moment dat het CMC in 2019 de deuren opende (dat werd uiteindelijk 15 november 2019).

Al in februari 2018 ontstonden de eerste problemen met de machine. De omstandigheden in de ruimte waar de scanner stond, waren niet optimaal. Er ontstond een lek. Aannemer Ballast Nedam was op dat moment verantwoordelijk voor het gebouw van CMC.
Leverancier Philips liet al meteen weten dat als er technische problemen met de MRI zijn dit meestal zal blijven terugkeren. Volgens CMC was dit ook het geval: in 2020, 2021 en 2022. Vier keer kampte de MRI met technisch mankementen.

Het ziekenhuis heeft een nieuwe MRI-scanner besteld. Het zou eerst tot november duren voordat het apparaat op Curaçao is aangekomen en geïnstalleerd. Nu wordt dat later en is dat (op z’n vroegst) de eerste week van januari 2023.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.