BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Het toerisme op Bonaire was in juni 2021 al bijna 75 procent van het niveau van juni 2019. Op Saba en Sint Eustatius was dit respectievelijk 43 en 33 procent. Sinds het begin van de pandemie tot en met juni 2021 zijn er geen cruisepassagiers op Bonaire aangekomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

bestoerismeHet toerisme in Caribisch Nederland (CN) is in 2020 sterk afgenomen door de maatregelen en vliegbeperkingen ten gevolge van de coronapandemie. Doordat de eilanden verschillende maatregelen inzetten om Covid-19 te weren, is de opleving van het toerisme per eiland ook verschillend. Op Bonaire nam het toerisme vanaf november 2020 weer geleidelijk toe maar door maatregelen van de overheid in januari 2021 en later in maart nam het weer af. Sinds april 2021 is er opnieuw een groei in het aantal bezoekers te zien, van 3,4 duizend in april naar 9,1 duizend in juni. De groei komt voornamelijk doordat bijna alle vliegtuigmaatschappijen weer zijn gaan vliegen zoals ze in juni 2019 deden. Door de reisrestricties die in vele landen gelden, is het aandeel bezoekers met de Nederlandse nationaliteit sterk toegenomen, van zo’n 57 procent in 2019 naar 75 procent in 2021. Het aandeel bezoekers met de Amerikaanse nationaliteit nam sterk af van 25 naar 9 procent.
In vergelijking met 2020 is het toerisme op Saba in de maanden april, mei en juni van dit jaar toegenomen. Het aantal bezoekers lag nog wel lager dan voor de coronapandemie. In juni 2021 trok Saba 300 bezoekers tegen 700 in 2019. In de eerste drie maanden van 2021 kwamen er slechts 100 bezoekers per maand. Op 1 mei is Saba begonnen met het heropenen van het eiland en dit is meteen terug te zien in de aantallen bezoekers.
Sint Eustatius laat de beperkende maatregelen voor het toerisme afhangen van de vaccinatiegraad van de bevolking. In juni 2021 kwamen er 300 bezoekers, in juni 2019 waren dat er 900. Het aandeel bezoekers met de Nederlandse nationaliteit was 70 procent terwijl dit in 2019 50 procent was. Dit valt te verklaren uit het feit dat in de tweede fase van het heropenen van Sint Eustatius gevaccineerde inwoners van Saba, Sint Maarten, Aruba, Curaçao en Bonaire zonder quarantaine op het eiland zijn toegelaten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.