Al het nieuws

Minister Martina: Begroting 2023 ongunstig voor archief

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Nationaal Archief zal in 2023 mogelijk in de financiële problemen kunnen komen als de begroting goedgekeurd wordt en het instituut 189.000 gulden minder aan subsidie ontvangt.

Geldproblemen Nati Archief DushiDat kan opgemaakt worden uit het antwoord van de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) op Statenvragen over de begroting 2023. Hij legt uit dat de daling ‘opgelegd is door het ministerie van Financiën’. De inkorting zal volgens Martina het functioneren van het Nationaal Archief ernstig belemmeren evenals kritische wettelijke overheids- en handhavingstaken.” De minister: ,,Het negatieve effect zal te voelen zijn op de post bewaking (wat een wettelijke verplichting is), de nutsvoorzieningen (elektra en water), onderhoud duurzame roerende goederen (klimaatbeheersing in de depots, wat ook een wettelijke verplichting is) en nieuwe personeelsleden.”
Over dit laatste negatieve effect wijdt de minister verder uit: ,,Het Nationaal Archief zal in 2023 vijf van de 22 zelf opgeleide ambtenaren geplaatst krijgen in de organisatie. Deze driejarige bachelors opleiding die in samenwerking met de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) is opgezet en waar 1,6 miljoen gulden in is geïnvesteerd zal nu eindelijk gaan renderen door de plaatsing van de gediplomeerde studenten. Hieronder vallen de kritische functies van Inspecteur die de wettelijke taken op het gebied van informatie- en archiefbeheer moet handhaven, de medewerker Digitale Verwerving, verbonden aan het E-depot-project die de verplichte overdracht van digital-born archieven vanuit het overheidsapparaat naar het Nationaal Archief (e-depot) moet faciliteren.” Martina geeft aan dat de Raad van Ministers zelf heeft goedgekeurd dat vijf studenten van genoemde opleiding zich bezig zullen houden met het werkwerken van de selectie-achterstand. Het gaat om nu nog veertig strekkende kilometer wat een kostenpost oplevert van 1,2 miljoen gulden per jaar aan vernietigbaar archief. Er kunnen dus aanzienlijke besparingen worden bereikt en de overgang naar een digitale informatiehuishouden wordt hiermee gefaciliteerd. Kortom, zo concludeert de minister: ,,De inkorting zal niet alleen het functioneren van het Nationaal Archief belemmeren, maar ook aanzienlijke besparingen van het gehele overheidsapparaat in de weg staan.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.