Al het nieuws

Zandstrand Chogogo opnieuw onderwerp van discussie

Van onze correspondent
Kralendijk - De Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) heeft de dienst Toezicht en Handhaving van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) opnieuw verzocht te handhaven in verband met het ‘illegaal’ aangelegde strand bij Chogogo Dive & Beach Resort. Deze zogenoemde ingebrekestelling volgt na eerdere verzoeken van de natuurbeschermingsorganisatie op 19 april en 11 juli.
In april vroeg Stinapa het bestuurscollege (BC) handhavend op te treden tegen het zonder vergunning storten van grote hoeveelheden rivierzand door Chogogo Dive & Beach Resort.

F17 BON gebreke aDaar is namelijk een natuurvergunning voor nodig en die had het resort niet toen er eind 2021 met tweeduizend kuub rivierzand uit Frans-Guyana een kunstmatig strand gecreëerd werd bij het resort. Volgens Stinapa-directeur Jan van der Ploeg moet er voordat een vergunning wordt verleend voor het storten van zand op de koraalkust aan afgesproken voorwaarden worden voldaan. ,,Zo moet er een voldoende hoge keermuur worden aangelegd, om te voorkomen dat het zand in zee spoelt, waar het koraal kan verstikken”, aldus Van der Ploeg in een interview met Rob Buiter van het Dagblad Trouw. Maar de keermuur bleek in december 2021 niet te voldoen aan de gestelde eisen en is sindsdien volgens Van der Ploeg ook niet aangepast. Desondanks gaf de overheid nadat het zand al was gestort een vergunning af. Eerder kreeg resort-eigenaar Hans Schellevis al een dwangsom van 1,2 miljoen dollar opgelegd om alsnog aan de vergunningseisen te voldoen, maar daar is niets mee gedaan. ,,TUI, die eigenaar is van het resort, heeft het Openbaar Lichaam zelfs voor de rechter gesleept vanwege die dwangsom. Nu de overheid niet reageert op ons verzoek om handhavend op te treden, stellen we ze formeel in gebreke”, aldus Van der Ploeg.

De zorgen van Stinapa komen volgens Mark Vermeij, hoogleraar tropische mariene ecologie aan de Universiteit van Amsterdam, niet uit de lucht vallen. ,,Sedimentatie, zoals het bedekt raken met zand in ecologisch jargon heet, staat bovenaan de lijstjes met bedreigingen van koraal”, aldus de hoogleraar in Trouw. ,,Er zijn weliswaar ook kleine natuurlijke strandjes op Bonaire, maar die bestaan uit koraalzand dat daar van nature is gevormd. Rivierzand heeft anders gevormde korrels en is daarmee ook vatbaarder voor de zware stormen die hier eens in de zoveel jaar voorkomen. Je kunt er dan ook op wachten dat het zand van dit soort kunstmatige strandjes vroeg of laat in zee eindigt.”

Van der Ploeg zegt te begrijpen dat het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) nauwelijks op kan boksen tegen een multinational als TUI. ,,Maar van Den Haag zou je toch wat meer actie mogen verwachten bij het beschermen van zo’n belangrijk tropisch rif waar het ministerie van LNV in Den Haag verantwoordelijk voor is.” Eerder deze maand antwoordde staatssecretaris Vivianne Heijnen van infrastructuur en waterstaat op Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat er ‘ruimte is voor verbetering van de handhaving van de natuurvergunningen’. ,,Maar in de praktijk doet Den Haag niets”, constateert Van der Ploeg. “Eerder had minister Van der Wal van natuur en stikstof ook al gezegd, op vragen van D66, dat ze het vooral een zaak van Bonaire zelf vindt. Den Haag laat de natuur hier in feite stikken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.