Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Rijksministerraad (RMR) neemt vrijdag een beslissing of het korten van 12,6 procent op de salarissen van Arubaanse ambtenaren kan stoppen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft dit in een brief aan het parlement laten weten.

ARUintrekkenDe kans dat de RMR het voorstel afwijst, is volgens de premier ‘minimaal’. Afgelopen vrijdag bracht de regering het naar eigen zeggen ‘breaking news’ dat na veel onderhandelingen de Nederlandse ministerraad die dag akkoord is gegaan om niet langer 12,6 procent te korten op salarissen van ambtenaren, maar 7,6 procent. De ambtenaren krijgen dus 5 procent terug. De hele 12,6 procent wordt vanaf 2023 weer uitbetaald. De RMR moet echter nog instemmen met dit besluit van de Nederlandse ministerraad en dat is aanstaande vrijdag. ,,In de RMR zitten drie Gevolmachtigde ministers en 20 ministers die al voor het voorstel waren. Dus de kans dat het wordt geweigerd, is klein”, zo laat de premier aan de Staten weten.
Om de 12,6 procent in stappen in te trekken, moet Aruba voldoen aan drie voorwaarden. Aruba mag het geld niet lenen van Nederland, ministers blijven 25 procent van hun salaris inleveren en de Wever-Croesnorm voor salarissen van bestuurders moet door het parlement worden goedgekeurd. Het Antilliaans Dagblad publiceerde deze voorwaarden zaterdag al uitgebreid. De premier heeft aan het parlement gevraagd wanneer de Wever-Croesnorm-wetgeving wordt behandeld.
,,Vooruitlopend op de beslissing van vrijdag werken we al aan de uitvoering, zodat we eind juli aan ambtenaren en semi-ambtenaren een deel van het geld kunnen uitbetalen. Zij zullen zien dat hun salaris toeneemt met 5 procent”, geeft de premier aan.
Vrijdag werd ook bekend dat de vakbonden, die al lange tijd strijden om de 12,6 procent salariskorting terug te draaien, hun demonstratie van dinsdag door laten gaan. In een gezamenlijke verklaring lieten de vakbonden weten dat de demonstratie - een stille tocht - gericht is op de algemene ontevredenheid in het land. Daarnaast geloven ze pas wat de regering zegt, als ze het geld daadwerkelijk op hun rekening zien: ,,Eerst zien, dan geloven.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.