Terug naar de krant

Grootste ziekenhuis op Curaçao in financiële problemen

Leeslijst Nieuws

Het St. Elisabeth Hospitaal in Willemstad kampt met een structureel tekort aan middelen en personeel. De acute zorg is niet in gevaar.

Leeslijst

Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in de Curaçaose hoofdstad Willemstad verkeert in financiële problemen en kampt met een structureel tekort aan medicijnen, materiaal en personeel. Operaties moeten worden uitgesteld en ook krijgen onder meer patiënten met hiv en aids hun originele medicatie niet meer, zeggen artsen van het ziekenhuis tegen de NOS.

Sehos heeft volgens de omroep een schuld van 27 miljoen euro bij de overheid. Hierdoor kunnen leveranciers niet meer betaald worden, waardoor een deel van het medisch materiaal, zoals verband, inmiddels niet meer voorhanden is. De acute zorg is volgens algemeen directeur Anthon Casperson niet in gevaar. Wel heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid het ziekenhuis afgelopen dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld.

Het ziekenhuis voert sinds vorige maand enkel nog spoedoperaties uit, meldde de Curaçaose nieuwssite Caribisch Netwerk vorige maand. Het ziekenhuis, dat dagelijks ruim twintig operaties uitvoert, was al eerder naar de rechter gestapt uit onvrede over het lage budget. Hierdoor zouden lange wachtlijsten zijn ontstaan en neemt de werkdruk toe voor medisch specialisten.

Kamervragen gesteld

Het CDA heeft twee weken geleden Kamervragen gesteld over de kwestie. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft laten weten dat hij binnenkort met antwoorden komt. Curaçao is sinds 2010 als zelfstandig land onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en is zelf verantwoordelijk voor zijn volksgezondheid. Er wonen ruim 160.000 mensen op het eiland.

Sehos is het grootste ziekenhuis op Curaçao. Tegenover het pand bouwt Curaçao een nieuw ziekenhuis, het Curaçao Medical Centre. De oplevering van dit nieuwe ziekenhuis stond gepland voor eind maart maar is vertraagd.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in