RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Corona slaat toe op Curaçao: 'Zonder Nederland gaan we het niet redden'

Esther Rooijakkers (r) aan het werk in een triagetent. Beeld © CMC

Alarmerende berichten uit Curaçao. Daar lopen de coronabesmettingen zo hard op dat het ziekenhuis de zorg niet meer aan kan. Esther Rooijakkers werkt op de intensive care en vertelt over de nijpende situatie: "Iedereen loopt op zijn tenen."

De boodschap van de internist van het Curaçao Medical Center is helder: 'We hebben nu middelen en mankracht nodig. Personeel, dokters, en verplegers. Ik ben optimistisch, maar zonder hulp uit Nederland gaan wij het niet redden."

Esther Rooijakkers werkt 2,5 jaar op Curaçao maar zo'n grote toeloop aan patiënten in zo'n korte tijd heeft ze niet eerder meegemaakt. De derde golf is niet te vergelijken met de eerste twee legt ze uit. "Iedereen is verrast. Het voelt heel onwerkelijk."

Op je tenen lopen

Woensdag kwamen er 506 gevallen bij, een nieuw record. Het totaal aantal besmettingen lag tot die dag nog op ruim 2500. Een enorme stijging dus, en dat merken ze meteen in het ziekenhuis.

"Iedereen loopt op zijn tenen. Je hebt bijna geen tijd hebt om na te denken. Iedereen leeft van dag tot dag. Je pakt aan wat je kan doen."

Hoogste aantal

Curaçao heeft op dit moment het hoogste aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. Curaçao komt uit op 177. Ter vergelijking: Bij Nederland staat dit op 45.

Niet genoeg IC-bedden

In een week tijd zijn er drie nieuwe afdelingen ingericht voor coronapatiënten. Het ziekenhuis heeft normaal 16 IC-bedden. Dat is later aangevuld tot 30 bedden. Maar ook dat is inmiddels te weinig. "Eigenlijk proberen we elke dag de capaciteit verder uit te breiden. Het betekent dat je andere zorg moet afschalen," legt Rooijakkers uit.

Op dit moment liggen er 34 patiënten op de IC. Voor nu is er even lucht, er is inmiddels ruimte voor 42 patiënten.

Maatregelen om het tij te keren:

  • De avondklok wordt opnieuw aangepast. Per 2 april moet iedereen nu binnen zijn om 19.00 uur in plaats van 21.00 uur.
  • Er gaat versneld 30.000 vaccins naar Curaçao. Daarvan is een deel bestemd voor Aruba.
  • Het enige grote ziekenhuis op Aruba stopt vrijwel helemaal met de reguliere zorg om coronapatienten uit Curaçao te kunnen opvangen.

Volgens Rooijakkers zijn er twee redenen voor de plotselinge toename van het aantal besmettingen. "We denken dat de Britse variant een grote rol speelt. En de verkiezingen van twee weken geleden."

Lange dagen

Als internist houdt ze continu de patiënten in de gaten. Zo beoordeelt ze of de zuurstofwaardes nog in orde zijn en informeert ze de families van patiënten. Die laatsten mogen niet op bezoek komen.

Ze maakt soms lange dagen. Dat betekent om acht uur beginnen en tot half twee 's nachts doorgaan. Inmiddels helpen ook artsen van andere afdelingen mee, maar het is allemaal niet voldoende. Er moet nieuw personeel ingevlogen worden. "Hulp uit Nederland is essentieel," zegt ze resoluut.

Persconferentie ziekenhuis: 'Ook jongeren overleden'

Niet alleen ouderen zijn getroffen door het virus. Onlangs overleed op het eiland een jongen van in de 20 door corona, net als een 39-jarige moeder van drie kinderen. Dat vertelde Ingemar Merkies, de medisch directeur van het ziekenhuis, in een ingelaste persconferentie.

Het ziekenhuis beschikt over 300 bedden waarvan momenteel 102 bedden bezet worden door Covid-patiënten. Het ziekenhuis beschikt over 52 beademingsapparaten en daarvan zijn er nog 18 beschikbaar. Er komen 20 beademingsapparaten uit Nederland en 10 uit Bonaire.

Financiële problemen

Het ziekenhuis kampt met een begrotingstekort en dat werd nog een keer benadrukt. Het grote aantal coronapatiënten legt extra druk op de begroting. Als voorbeeld werd het aantal zuurstofflessen genoemd. Dat aantal is vertienvoudigd.

Volgens Merkies zal de huidige situatie in het ziekenhuis nog zeker een tot twee weken aanhouden.

  • Met medewerking van Rick Hart